[Калуський інформаційний портал ]
Головна » Культура
15 лютого 2011 року минуло 22 роки з того часу, як війська колишнього Радянського Союзу залишили Республіку Афганістан. Уже традиційно калушани зібралися на Пагорбі Слави на мітинг-реквієм з цієї нагоди. Вшанувати тих, хто не повернувся з чужої, нікому не потрібної війни, прийшли їхні рідні, побратими, друзі, представники міської й районної влад, духовенство.

Не можна було без болю в серці констатувати той факт, що з усіх республік Союзу, найбільша кількість молодих хлопців, які перейшли через пекло афганської війни, була з України — 160 тисяч. Три тисячі (!) свіжих могил молодих хлопців за майже 10 років безглуздої війни. З Калущини там побували 286 солдатів і офіцерів, 17 із них повернулися на рідну землю інвалідами, 10 загинули в цій чужій країні, 18 померли від ран уже після війни. За кожною цифрою — зламана доля, трагедія, ненароджені діти…

На вічі звучали імена тих десятьох наших земляків, які невинно загинули в чужій країні. Ц ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 847 | Дата: 16.02.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

15 лютого християни східного обряду відзначають Стрітення Господнє. Цей празник завершує Різдвяний цикл.

Як пояснюють в УГКЦ, у Старому Завіті ще з часів пророка Мойсея був закон, який забороняв ізраїльтянкам після народження дитини впродовж конкретного часу виходити між люди і доторкатись речей, посвячених Богу. На 40-ий день після народження хлопчика, і на 80-ий– після народження дівчинки кожна мати мала принести до дверей святині однорічне ягня у жертву як знак визнання над собою найвищої Божої влади і подяки, а голуба – як жертву за гріхи. Після цього жінка вважалась очищеною.

Разом із обрядом очищення сповнила Мати Божа ще й другий закон, за яким кожного первородного сина треба було принести до святині та пожертвувати Богу. У той час збулась передбачена Богом зустріч Христа з праведним Симеоном. Ось як опису ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 752 | Дата: 15.02.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

22 січня, у святий для українців день, коли 92 роки тому на Софійському майдані Києва було проголошено Акт злуки між УНР і ЗУНР, на цій же площі відбудеться багатотисячне зібрання. Але тема його буде іншою – про захист прав і свобод громадян вільної, здавалося б, держави. Мітинг скликають демократичні політичні сили разом з підприємцями, які відчули на своїй шиї ярмо влади. Однак з мирного віче може перерости у силове протистояння. Такий сценарій віщує міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов

Кілька днів тому, виступаючи у Верховній Раді, «головний міліціонер» країни попередив: за оперативною інформацією, певна частина опозиції планує кровопролиття. За його словами, робиться це для того, щоб показати світові «антидемократичний» характер нинішньої влади. Могильов сказав, що не допустить такого розвитку подій, сил і засобів у міліції для цього вистачить. Всі протиправні дії задокументують, порушники громадського порядку від ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 584 | Дата: 14.01.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

1 січня 2011 року українські націоналісти, патріоти і всі, кому не байдужа доля українського народу, урочисто відзначили 102-у річницю від дня народження Провідника ОУН Степана Бандери. На родинному обійсті Бандери у селі Старий Угринів була відправлена панахида та відбулося пам’ятне віче.

В урочистостях взяли участь ветерани Україн­ської повстанської армії, народні депутати України, керівники області, районів та міст Прикарпаття, делегації з районів, лідери політичних партій та громадських організацій, жителі села, гості.

Про життя цієї леген­дарної людини можна говорити багато: і те, як він двадцятип’ятирічним юнаком терпів тортури польських поліцаїв задля того, аби не «здати» своїх товаришів з ОУН на Варшавському процесі у 1935-1936 роках, за що був засуджений до смертної кари із заміною на довічне ув’язнення; і те, як він узяв на себе політичну відповідальність за проголошення Ук ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 946 | Дата: 01.01.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Перше у 2011 році небесне «шоу» розпочнеться у новорічну ніч. Приблизно опівночі на Землю проллється зоряний дощ – почнеться дія метеорного потоку Квадрантіди.

Спостерігати зорепад можна буде до 5 січня 2011 року. Протягом цього часу можна буде побачити понад 120 – 150 яскравих падаючих зірок на годину. Метеорний потік має бути видно добре, оскільки Місяця в цей період практично не буде.

Очікувані ж великі сплески метеорних потоків Драконіди (максимум 10 жовтня 2011 року) і Леоніди (максимум 18 листопада 2011 року) спостерігати не вдасться – вони пройдуть дуже близько до повного місяця.

А 4 січня 2011 року відбудеться перше у 2011 році сонячне затемнення, спостерігати за яким зможуть і мешканці України. Ще одне затемнення станеться 2 червня 2011 року. А наступні, 1 липня 2011 року і 25 листопада 2011 року, будуть помітні лише у Південній півкулі Землі.
... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 685 | Дата: 30.12.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У п’ятницю, 17 грудня 2010 року, у районному Будинку культури відбувся благодійний захід до Дня святого Миколая. Діти із прийомних, неблагополучних сімей, діти-сироти із Калуського району отримали подарунки. Із радістю та неабиякими захопленнями діти мали змогу подивитися виставу «Як Тишко-Нишко святому Миколаю допоміг», яку поставив театр «ЛюбАрт» (керівник Любов Липовська).
 
Директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Роман Рига розповів, що це дійство - благодійний захід до Дня святого Миколая – відбулося завдяки меценатам, в першу чергу ТОВ «Даноша», голові райради Василеві Дзундзі та ін.
 
Священик о. Микола Гасяк привітав усіх із прийдешнім святом, наголосив на тому, що люди повинні творити добрі вчинки, тим самим наслідувати святого Миколая, і допомагати своїм ближнім.
 
... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 888 | Дата: 19.12.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Цього року до новорічно-різдвяних свят у Калуші прикрасять дві великі ялинки. Вони мають бути готові до Дня Святого Миколая, тобто до 19 грудня 2010 року. Про це повідомив заступник начальника управління житлово-комунального господарства міської ради Микола Найда.
 
Ялинку на майданчику по вул. Пушкіна (біля магазину «Прометей») встановили на початку цього тижня. Її висота становить 17 метрів, привезли ялинку з Чорного лісу. Обійшлася вона у 2700 грн. Крім того, силами міста до скверика і ялинки підведене світло. А прикрашати цю лісову красуню, згідно з досягнутими домовленостями, буде своїми силами «ЛУКОР».
 
Заощадило цього року місто на центральній ялинці, яку традиційно встановлювали на пл. Героїв. Якщо у попередні роки головну новорічн ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 1048 | Дата: 17.12.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада американці і європейці святкують стародавнє кельтське свято – Хеллоуїн. Назва Halloween походить від виразу All Hallow’s Eve, яке розшифровується як All Hallowed Souls Eve – Меса всіх святих, відомий також як переддень Дня всіх святих.

Народжений ще у язичницькі часи в рамках культу предків і похоронного культу, Хеллоуїн як ніяке інше свято багате традиціями, розрахованими на те, щоб умилостивити душі покійних і переконати їх не чинити зла живим.

У язичницькі часи вірили, що в Хеллоуїнську ніч межа, що відокремлює світ живих від світу мертвих, стає настільки тонкою, що душі померлих безперешкодно приходять у наш світ. У християнську епоху Хеллоуїн був переосмислений в новому релігійному контексті: у VII столітті Папа Боніфацій IV затвердив 1 листопада як День всіх святи ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 829 | Дата: 01.11.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Поміж Богородичними празниками церковного року на особливу увагу заслуговує празник Покрови Пресвятої Богородиці. В Україні його відзначають 14 жовтня як свято релігійне, національне, родинне. У народі цей празник ще носить назву «Третя Пречиста». Встановлений він був як подяка за заступництво Богородиці над Царгородом.

Головний мотив встановлення цього празника – це видіння св. Андрія Юродивого. Царгород, столицю Візантії, облягали араби, повсюди в місті панувала тривога. У храмі Пресвятої Богородиці на Влахернах, де переховували Її ризу, відправляли всенічну, храм був переповнений. Саме тоді після відправи св. Андрій Юродивий та його учень Епіфан мали видіння: від царських дверей (так раніше називали головні двері церкви, через які входили до храму) йшла світлом осяяна Богородиця у супроводі Івана Христителя та Івана Богослова, при співі великого хору святих. Богородиця підійшла до престолу, вклякла, довго молилася і плакала. Після цього, я ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 772 | Дата: 14.10.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

8 жовтня 2010 року з нагоди Дня юристів відбувся святковий захід у районному Будинку культури. Привітати стражів закону на теренах Калущини прийшли голова районної ради Василь Прокопів та заступник голови райдержадміністрації Ольга Курпіта.
 
Вони наголосили на ролі юристів у нашій державі. Так, Василь Прокопів зауважив, що жодне підприємство чи організація не обходяться без юридичної консультації, правової допомоги.
 
Ольга Курпіта зачитала святкове привітання голови райдержадміністрації Василя Качмаря, в якому йшлося про те, що це свято «об’єднує всіх, хто стоїть на обороні конституційних прав та свобод наших громадян, сприяє розбудові демократичної, правової Української держави. Саме правники покликані виконувати найважливішу суспільну місію – утвердження як неодмінної і незаперечної цінності – Закону. ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 721 | Дата: 08.10.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

8 жовтня 2010 року з 10 до 13 год. дирекцією центрального поштового відділення зв’язку №2 та Калуським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводитиметься акція під гаслом «Моя адреса – здорова нація» до Всесвітнього дня пошти.
 
Мета акції:
 - збереження сімейних цінностей, формування відповідального батьківства;
 - попередження насильства;
 - привернення уваги дітей, молоді, громадськості до здорового способу життя, соціально-позитивної поведінки.
 
Під час проведення акції Калуським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надаватимуться інформаційні послуги, здійснюватиметься консультування громадян, а також поширюватиметься друкована продукції соціального спрямування.
Категорія: Культура | Переглядів: 589 | Дата: 06.10.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

30 вересня 2010 року в Голинській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів службою у справах дітей райдержадміністрації спільно зі службою у справах дітей облдержадміністрації проведено святковий концерт та інформаційну тематичну програму з нагоди Дня усиновлення.
 
У святкуванні взяли участь начальник служби у справах дітей Івано-Франківської обласної державної адміністрації Іван Ковалик, заступник голови Калуської районної державної адміністрації Ольга Курпіта, Голинський сільський голова Віктор Ляхович.
 
В рамках свята проведено конкурс дитячих малюнків «Подаруй дитині родину». Переможці конкурсу нагороджені грамотами та цінними подарунками. Перед глядачами виступили Івано-Франківський гурт «Поліс» та юні виконавці і танцювальний колектив Голинської школи.
Категорія: Культура | Переглядів: 869 | Дата: 30.09.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

26 вересня 2010 року Калущина святкує День району в селі Студінка, на Співочому полі.
 
Програма святкування:
12.00-13.00 - урочисте відкриття Дня району;
13.00-17.00 - святковий концерт за участю фольклорних колективів району, презентація виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів Калущини і страв національної кухні, конкурс українського короваю;
17.00-18.00 - козацькі забави;
18.00-18.30 - нагородження переможців конкурсних програм, урочиста передача естафети проведення Дня району в 2011 році;
18.30-20.30 - мистецька програма за участю естрадних виконавців Прикарпаття;
20.30-23.00 - концерт зірок української естради (гурт «Будьмо» (м. Івано-Франківськ); гуцул-хуліган Василь Мельникович; Заслужений артист України Ярослав Борута і Х ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 746 | Дата: 24.09.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман заявила, що розділ про Голодомор 1932-33 років повернули на президентський сайт, щоб його відвідувачі могли ознайомитися з історією України.

«Ми відновили цей розділ, щоб люди могли ознайомитися з минулим своєї країни. Він не буде оновлюватися, оскільки тему добре вивчено», – зазначила Ганна Герман.

Зараз у розділі про Голодомор містяться документи, що описують події тих років, свідчення очевидців, інформація про Національну книгу пам’яті, де зібрані імена жертв. Ще вчора тут була також рубрика «Пряма мова Президента» зі статтями та виступами колишнього глави держави Віктора Ющенка, проте зараз її прибрали з розділу.

Нагадаємо, раніше Президент України Віктор Янукович повідомив, що не заперечує Голодомор. 27 квітня 2010 року на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі (Франція) Віктор Янукович виступ ... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 715 | Дата: 21.09.2010 | Рейтинг: 1.0/1 | Коментарі (3)

Київський апеляційний адміністративний суд позбавив "5 канал", ТВі та ще кілька телеканалів частот, виграних на січневому конкурсі Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Таким чином, судді залишили чинним рішення суду першої інстанції - Київського адміністративного. У червні той - за позовом групи телеканалів Інтер - забрав у 5 каналу, ТВі та інших мовників виграні на конкурсі частоти.

Четвертий день розгляду справи у Київському апеляційному адмінсуді почався із ще кількох відхилених клопотань. Суд відмовився заслухати членів нацради, які підбивали результати конкурсу на виділення частот. Також служителі Феміди не захотіли приєднати до справи і стенограму самого засідання. Після цього стало очевидним - рішення буде вже сьогодні. І його можна спрогнозувати...

Анатолій Де ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 739 | Дата: 31.08.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 6 »