[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Листопад » 1 » Halloween
13:19
Halloween
У ніч з 31 жовтня на 1 листопада американці і європейці святкують стародавнє кельтське свято – Хеллоуїн. Назва Halloween походить від виразу All Hallow’s Eve, яке розшифровується як All Hallowed Souls Eve – Меса всіх святих, відомий також як переддень Дня всіх святих.

Народжений ще у язичницькі часи в рамках культу предків і похоронного культу, Хеллоуїн як ніяке інше свято багате традиціями, розрахованими на те, щоб умилостивити душі покійних і переконати їх не чинити зла живим.

У язичницькі часи вірили, що в Хеллоуїнську ніч межа, що відокремлює світ живих від світу мертвих, стає настільки тонкою, що душі померлих безперешкодно приходять у наш світ. У християнську епоху Хеллоуїн був переосмислений в новому релігійному контексті: у VII столітті Папа Боніфацій IV затвердив 1 листопада як День всіх святих, 2 листопада стало Днем душ – днем поминання всіх померлих. При цьому Хеллоуїн не втратив своєї своєрідної символіки.

У США Хеллоуїн – одне з найулюбленіших свят, за популярністю мало поступається навіть Різдву. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада на вулицях міст можна побачити натовпи народу – як дорослих, так і дітей, одягнених відьмами, привидами та іншою нечистю.

Втім, Хеллоуїн в Америці давно перетворився у подію, в першу чергу, комерційну. Щорічно на це свято тут витрачається кілька мільярдів доларів. У магазині можна купити практично все, що потрібно: починаючи від карнавального костюму і гриму, щоб намалювати на обличчі кров чи зробити його до нестями блідим, до пластмасових скелетів і черепів.

І, звичайно ж, скрізь продаються найголовніші атрибути цього свята – світильники з гарбуза різних розмірів, які символізують одночасно закінчення збору врожаю, злобного духу і вогонь, що відлякує його. Стараються для клієнтів і ресторани, а без тематичної Хеллоуїну вечірки не обійдеться жоден нічний клуб, який себе поважає. До речі, гарбуз – винахід американців. А до того ж в Ірландії і Шотландії страшні гримаси, в які потім вставляли свічки, вирізали з ріпи і картоплин, в Англії – з буряка, пише Цензор.Нет.

Що стосується Європи, то тут Хеллоуїн, як правило, проходить у сімейному форматі. Будинки прикрашають традиційними омелою, вересом і, звичайно ж, гарбузами. Діти вбираються в костюми, ходять по сусідських будинках, вигукуючи: Treat or trick! – Пригощай або пошкодуєш! – І отримують в подарунок солодощі.

В Україні Хеллоуїн став популярним лише кілька років тому, проте багато клубів Києва та Одеси готуються до всіляких конкурсів і костюмованих шоу на честь містичної ночі.
Категорія: Культура | Переглядів: 828 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]