[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Січень » 1 » Степан Бандера - символ нації
10:11
Степан Бандера - символ нації
1 січня 2011 року українські націоналісти, патріоти і всі, кому не байдужа доля українського народу, урочисто відзначили 102-у річницю від дня народження Провідника ОУН Степана Бандери. На родинному обійсті Бандери у селі Старий Угринів була відправлена панахида та відбулося пам’ятне віче.

В урочистостях взяли участь ветерани Україн­ської повстанської армії, народні депутати України, керівники області, районів та міст Прикарпаття, делегації з районів, лідери політичних партій та громадських організацій, жителі села, гості.

Про життя цієї леген­дарної людини можна говорити багато: і те, як він двадцятип’ятирічним юнаком терпів тортури польських поліцаїв задля того, аби не «здати» своїх товаришів з ОУН на Варшавському процесі у 1935-1936 роках, за що був засуджений до смертної кари із заміною на довічне ув’язнення; і те, як він узяв на себе політичну відповідальність за проголошення Української держави 30 червня 1941 року, сказавши рішуче «ні» німецькому генерал-губернатору на вимогу відкликання Акту проголошення, за що був арештований нацистськими окупантами, а ув’язнення відбував у концтаборі Саксенгаузен.

Провідник ОУН, який не боявся смерті заради незалежності України, був прикладом для майбутніх поколінь, тому вбивства агентом КДБ Богданом Сташинським Степана Бандери було замало для партійних московських керівників. Вони боялися його за життя, боялися і після смерті, усіляко спотворюючи історичну дійсність та приховуючи її упродовж десятиліть.

На вічі виступили голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, заступник ­голови облдержадміністрації Роман Іваницький, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський та інші.

Голова обласної ради Олександр Сич наголосив на тому, що Прикарпаття є бандерівським краєм, тому депутати місцевих рад мають бути «за духом і справами бандерівськими», боронити все українське. Промовці називали Степана Бандеру «героєм нашої нації, великим сином України», ставили його ім’я в один ряд із такими борцями за волю українського народу, як Симон Петлюра, Євген Коновалець, Роман Шухевич та сотнями інших «героїв, між якими існує найтісніший ідейний зв’язок».
Учасники віча поклали вінки та квіти до пам’ятника «лицареві духу й звитяги», оглянули будинок, де народився майбутній Провідник ОУН, а у відреставрованому приміщенні Меморіального музею Степана Бандери ознайомилися з новими експозиціями.

Цього ж дня в Івано-Франківську пройшла святкова хода вулицями міста до Європейської площі, де біля пам’ятника Степану Бандері відбулося віче. Там теж священики різних конфесій відслужили поминальну панахиду.

У вічі взяли участь керівники обласної та міської влад, ветерани УПА, пластуни, жителі міста. Творчі колективи Івано-Франківська виконували патріотичні пісні. Учасники віча закликали присутніх бути «гідними ідей провідника українських націоналістів» і «не зраджувати інтересам українського народу» у повсякденному житті.
Категорія: Культура | Переглядів: 946 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]