[Калуський інформаційний портал ]
Головна » Культура
Як і обіцяв директор КП "Калушавтодор" Микола Барченко, очолюване ним підприємство перерахувало 8834 гривні на спорудження у місті Калуш пам'ятника Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу

За уточненими даними, 91 працівник підприємства перерахував свій одноденний заробіток на спорудження пам’ятника: від 53 до 283 гривень.

Поіменні списки жертводавців поповнять Літопис створення пам’ятника, який буде зберігатися в історико-краєзнавчому музеї Калущини.

Станом на вівторок, 10 грудня, зібрано 28 836 грн. Залишилося зібрати "лише" 325 079,20 грн.

Джерело інформації - kalush.info
Категорія: Культура | Переглядів: 691 | Дата: 10.12.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У неділю, 28 серпня, урочисто відкрили Народний дім у Підмихайлі, з будівництвом якого зволікали майже 20 років. На фасаді приміщення встановили скульптурну композицію, власноруч виготовлену місцевим мешканцем Степаном Якимовичем, яка була його першим досвідом у скульптурі. Однак, Степан Якимович немало доклався і до спорудження самого Народного дому, дійшовши з цією метою до найвищих владних кабінетів, і навіть — до бюджетного комітету Верховної Ради України.

Народний дім у Підмихайлі почали зводити у другій половині минулого століття. Для цього обрали місце у центральній частині села, де був розташований польський костел. І, коли початкові будівництва "заважала”, власне, сама будівля костелу, вона — згоріла. Хоча офіційно все списали на нещасний випадок, селом почали ширитися чутки, що костел згорів не випадково. Коли були зведені вже два поверхи будівлі, пішов у небуття і Радянський Союз, "записавши” Народний дім у Підм ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 868 | Дата: 30.08.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Позавчора календар історії відрахував двадцяту річницю Незалежності України. Цю дату гідно вшанувала Калущина, яка в усі часи боролася за незалежність України і в історію національно-визвольних змагань вписала героїзмом і кров’ю не один яскравий і визначальний рядок.

Ювілейне офіційне відзначення 20-ї річниці Незалежності України розпочалося на урочистій сесії Калуської районної ради, яка відбулася в Народному домі м. Калуша . На сесію, крім тих, хто бере участь у звичайних пленарних депутатських зібраннях, були запрошені депутати обласної ради, голови районної ради всіх демократичних скликань, голови райдержадміністрацій періоду Незалежності України, депутати районної ради і сільські голови першого демократичного скликання. Проведення урочистої сесії благословили священики УГКЦ та УПЦ КП о. Михайло Бігун та о. Валерій Оцабіна. Зі святковою промовою виступив голова районної ради Василь Дзундза. Він акцентував уваг ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 727 | Дата: 25.08.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Верховна Рада України прийняла закон, яким обмежила видачу ліцензій на демонстрацію фільмів, що пропагують насильство, алкоголізм і неуцтво. Відповідні зміни в Закон «Про кінематографію» підтримали 298 народних депутатів, повідомляє «Обозреватель».

Тепер спеціальна комісія може не дати дозволу показувати і продавати на дисках фільм, якщо він пропагує насильство, жорстокість та війну або загрожує незалежності України.

Експерти можуть не дозволити показувати фільм українцям, якщо він принижує особистість, пропагує невігластво та неповагу до батьків.

Глядачам не покажуть кіно про наркоманів, алкоголіків і людей зі шкідливими звичками.

Приниження нації і неповагу до національних і релігійних святинь можуть також стати причиною для відмови в дозволі показувати кінофільм.

У випадку, якщо експертна комісія сумнівається щодо індексу фільму, їй дозволяють продовжити термін прийняття рішення з 10 до 25 днів.

Нага ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 658 | Дата: 06.07.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Представницький науковий форум, приурочений до майбутнього ювілею Незалежності України відбувся в столиці. На конференцію, що проводилась на базі Національної Академії Управління зібрались науковці та громадсько-політичні діячі з усієї України.

На пленарному засідання до присутніх звернулись такі відомі особистості як академік Мирослав Попович, ректор НАУ Сергій Єрохін, цікавими були доповіді представників вищого духовенства: Кардинала Любомира Гузара (УГКЦ), Єпископа Євстратія (УПЦ), архієпископа Харківського і Полтавського Ігоря Ісіченко (УАПЦ).

Робота науковців продовжилась на 8 секційних засіданнях, на кожному з яких було заслухано й обговорено по кілька десятків досліджень. Чимало доповідей були присвячені впливу національної ідеї, національно-визвольної боротьби на державотворчі процеси в нашій країні, зокрема ц ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 967 | Дата: 04.07.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Першого літнього дня в районному Будинку культури проведено свято з нагоди Міжнародного дня захисту дітей. Свято проведено спільними зусиллями центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Калуської РДА, служби у справах дітей райдержадміністрації та відділу культури та туризму РДА.

З привітаннями та побажаннями виступили: начальник міськрайонного управління юстиції Ярослава Мельник, директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Роман Рига, керівник служби у справах дітей райдержадміністрації Світлана Кіндрат.

З піснями і танцями виступили аматори, художні колективи сіл району. А після концертної програми для дітей чекав святковий стіл.

Джерело інформації - Інтернет-представництво Калуської РДА.
Категорія: Культура | Переглядів: 598 | Дата: 01.06.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

А от в інших великих містах області — Коломиї та Івано-Франківську — того дня, незважаючи на рішення обласної ради, червоні прапори можна було побачити. У понеділок, 9 травня, у Калуші відбулися традиційні урочисті заходи — святкова хода до Пагорба Слави і мітинг-реквієм, присвячені 66-ій річниці Перемоги. 

Калушани різних поколінь, ветерани, представники міської влади прийшли цього дня на Пагорб Слави, щоб згадати усіх, чиє життя забрала війна, схилити голови перед їхньою світлою пам’яттю, низько вклонитися і скласти глибоку шану ветеранам, які на своїх плечах винесли тягар війни, підняли країну з руїн у повоєнні роки.

Присутніх на урочистому мітингу ветеранів привітали секретар Калуської міської ради Олександр Челядин, голова Калуської районної ради Василь Дзундза, заступник військового комісара об’єднаного Калусько-Рожнятівського військкомату Зеновій Куций, від міської організації ветеранів війни св ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 612 | Дата: 11.05.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

День перемоги 9 травня в Івано-Франківську не минув без конфліктів. Епіцентром подій стала вулиця Лепкого, де мали відбуватися всі урочистості до Дня перемоги. Ще з самого ранку на цій вулиці перекрили транспортний рух, біля меморіалу вишикувалися військові колони, які мали іти парадом, потроху почали сходитися учасники дійства.

У цей час навпроти пам’ятника Івану Франку «Свобода» організувала мітинг проти червоних прапорів. Першими під їх руку потрапили студенти, які організовано йшли на урочистості. Депутат обласної ради від «Свободи» Василь Попович у гучномовець кричав: «Якщо ви сьогодні несете синьо-жовтий прапор, значить ви святкуєте якесь свято. А це свято є не вашим, бо сьогодні синьо-жовтий прапор має бути з чорною стрічкою. Хочу сказати викладачам, які робили цю мобілізацію студентів – ви так звана еліта, оскільки ви повертаєтеся у радянське минуле. Ганьба таким викладачам!». Натовп підхопив: «Ганьба!». Проте на ці заклики ані студе ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 822 | Дата: 10.05.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Нардепу Вадиму Колесніченку видається, що розповсюдження сувенірної продукції (зокрема майок) із написами «Кохайтеся чорнобриві, та не з москалями. Т. Г. Шевченко», а також «Дякую тобі, Боже, що я не москаль» та ін.) є начебто способом розпалювання національної ворожнечі та приниження або образи нації. Але згадані написи не можна вважати очевидними проявами ксенофобії.

Про це повідомили старші наукові співробітники Інституту народознавства НАН України Роман Кісь та Микола Балагутрак.

Науковці стверджують, що подібно до того, як просто неможливо вилучити із такого жанру фольклору як анекдот, наприклад, народні етноніми (жид, хохол, кацап, янкі, бульбаші тощо), так само цілком нерозумно було б «переціджувати» написи на майках через сито політико-ідеологічних уявлень про толерантність та ксенофобію, про агресивність крайнього націоналізму, чи то, скажімо, ідеї мультикультуральности. Адже це, як то кажуть, із зо ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 958 | Дата: 20.04.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Цього тижня на сесії Калуської міської ради було порушено питання прокладання кабелів Інтернет-провайдерами, які працюють у нашому місті.

Так, нерідко вони це роблять без дозволів з боку міської влади, відтак кругом невпорядковано висять проводи, які місто не прикрашають. Крім того, при монтажі кабелів через дах нерідко пошкоджується покрівля. 

Міський голова Ігор Насалик доручив своєму заступнику Галині Романко запросити Інтернет-провайдерів на бесіду та упорядкувати ситуацію, зокрема запровадити цивілізовані умови роботи їх у нашому місті та зобов’язати укласти відповідні угоди.

У випадку відсутності з їхнього боку бажання йти назустріч, Ігор Насалик розпорядився брати великі ножи ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 666 | Дата: 15.04.2011 | Рейтинг: 1.0/1 | Коментарі (0)

7 квітня — Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це одне з 12 головних (дванадесятих) свят у православному календарі. Благовіщення означає «блага» або «добра звістка». Цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл і сповістив їй про прийдешнє народження Ісуса Христа — Сина Божого і Спасителя світу.

До 14 років Пресвята Діва виховувалася у храмі, а потім, згідно із законом, повинна була залишити храм, як повнолітня, і або повертатися до батьків, або вийти заміж. Священики хотіли видати її заміж, але Марія оголосила їм про свою обіцянку Богові — залишитися назавжди Дівою. Тоді священики обручили її з далеким родичем, вісімдесятирічним Йосипом, щоб він піклувався про Неї і охороняв її дівство. Мешкаючи у місті Галілейському Назареті, в будинку Йосипа, Пресвята Діва Марія вела таке ж скромне і відокремлене життя, як і при храмі.< ... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 653 | Дата: 07.04.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Повідомляємо, що 8 квітня 2011 року в місті Івано-Франківську відбудеться відбір дітей для участі у півфіналі «Міжнародного конкурсу дитячої пісні «Євробачення-2011». 

Зазначений конкурс проводиться з метою підтримки молодих талантів у галузі популярної музики, заохочення розвитку духу міжнародного змагання серед молодих виконавців. Міжнародний конкурс – це сучасна високоякісна телевізійна передача, створена під егідою Європейської мовної спілки (ЄМС) спільно з дійсними членами ЄМС, як частина телевізійного обміну програмами мережі «Євробачення».

Даний захід буде транслюватися на Першому Національному телеканалі та місцевих і обласних ЗМІ, а також окремими рубриками на Інтернет порталах та журналах.

За додатковою інформацією звертатися до голови організаційного комітету Івано-Франківського відбору, Ганни Крисюк, за телефоном (050) 663-01-32.

... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 748 | Дата: 29.03.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У Національному науково-дослідному інституті українознавства (ННДІУ) вважають реорганізацію установи її «фактичним знищенням». Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті установи, повідомляє «Українська правда». 

«На виконання рішення Вченої ради ННДІУ №1 від 11.01.11 року директор ННДІУ Петро Кононенко звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням втрутитись у процес так званої реорганізації і не допустити в рік 20-річчя незалежності України фактичного знищення Національного науково-дослідного інституту українознавства як однієї з провідних наукових установ», – сказано в повідомленні.

В ННДІУ нагадують, що ініціатива реорганізації установи у Національний науково-дослідний інститут українознавства та світової історії належить Міністерству освіти і науки, молоді та спорту.

«Це рішення прийняте не тіль ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 748 | Дата: 15.03.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

20 лютого у Середньому Угринові в Народному домі відбулася презентація фільму "Невигадана різдвяна історія”. Фільм був створений як нагорода для фіналістів проекту "Калуш має таланти”, що відбувся у грудні минулого року. Автори фільму — ДС "Калуське міське телебачення” та ПК "Мінерал” — знімали фільм більше місяця у мальовничих куточках прикарпатського краю, у тому числі і в Середньому Угринові. У кадри калуського фільму потрапили не лише краєвиди нашого села, середньоугринівці теж стали епізодичними героями. Тож у неділю Народний дім був переповнений: люди прийшли переглянути фільм та познайомитися з виконавцями головних ролей.

Як зізнався директор ДС "Калуське міське телебачення” Віталій Крохта, зйомки фільму — надзвичайно копітка праця. До зйомок були залучені 53 особи, відзнято понад 8 годин відеоматеріалу, артисти наїздили близько 2 тис. кілометрів.

Середньоугринівцям сподобалася акторська гра калуських телевізійників та ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 786 | Дата: 26.02.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Президент України Віктор Янукович привітав ветеранів з нагоди Дня захисника Вітчизни. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Подаємо привітання Президента у повному обсязі:

«Дорогі ветерани війни і військової служби!
Шановні військовослужбовці Збройних сил та інших військових формувань України!

Прийміть мої щирі поздоровлення з Днем захисника Вітчизни.
Це свято – свідчення глибокої шани нашого народу своїм оборонцям і визволителям.

Сьогодні ми з честю вітаємо усіх, хто у мирний час присвятив життя нелегкій військовій службі, гідно продовжує почесну справу своїх попередників, забезпечуючи військову міць і обороноздатність Української держави та оберігаючи недоторканність її кордонів.


Низько вклоняюся нашим славним ветеранам за високий героїзм і мужність, які вони сповна віддавали задля щасливого майбутнього прийдешніх поколінь.

Зичу вам і вашим родинам міцного здоров’я, чистого мирного неба т ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 636 | Дата: 23.02.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 6 »