[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Лютий » 16 » Калушани вшанували воїнів-афганців
13:12
Калушани вшанували воїнів-афганців
15 лютого 2011 року минуло 22 роки з того часу, як війська колишнього Радянського Союзу залишили Республіку Афганістан. Уже традиційно калушани зібралися на Пагорбі Слави на мітинг-реквієм з цієї нагоди. Вшанувати тих, хто не повернувся з чужої, нікому не потрібної війни, прийшли їхні рідні, побратими, друзі, представники міської й районної влад, духовенство.

Не можна було без болю в серці констатувати той факт, що з усіх республік Союзу, найбільша кількість молодих хлопців, які перейшли через пекло афганської війни, була з України — 160 тисяч. Три тисячі (!) свіжих могил молодих хлопців за майже 10 років безглуздої війни. З Калущини там побували 286 солдатів і офіцерів, 17 із них повернулися на рідну землю інвалідами, 10 загинули в цій чужій країні, 18 померли від ран уже після війни. За кожною цифрою — зламана доля, трагедія, ненароджені діти…

На вічі звучали імена тих десятьох наших земляків, які невинно загинули в чужій країні. Це капітан Мирослав Бурак, старші лейтенанти Володимир Мельнишин і Андрій Васильєв, рядові Володимир Васічко, Ярослав Шкутяк, Петро Хабібулін, Ярема Ткачук, Ярослав Василишин, Ігор Семанишин, Любомир Петрів. Присутні пом’янули їх хвилиною мовчання.

Панахиду за невинно убієнними воїнами-афганцями відправили священики православної й греко-католицької церков отці Григорій Мороз та Ігор Пришляк. Найболючіше, наголосив о. Григорій, що ті, хто відправив цих молодих на війну, байдужі до їхньої долі, навіть не задумувалися над трагічною долею тих, хто повернувся, згадують їх тільки в пам’ятні дати. Щороку збираючись на Пагорбі Слави, зауважив о. Ігор, ми засвідчуємо, що Господь відвернув, охоронив і зберіг нас від подальшого кровопролиття і в цей символічний день наша молитва про те, щоб Він і надалі дарував мир і спокій нашим землям.

Від імені влади воїнів-афганців вітали заступник міського голови Оксана Табачук і заступник голови райдержадміністрації Ольга Курпіта. Пані Оксана вважає, що ця історична подія потребує глибоко осмислення, а історія рано чи пізно осуджує тих, хто приймає нелюдські рішення. На вічі неодноразово висловлювали побажання, щоб наші діти більше ніколи не були задіяні до подібних Афганістану військових дій. Тим, хто повернувся, живе й працює нині на рідній землі, заступник військового комісара об’єднаного Калусько-Рожнятівського військкомату Зеновій Куций побажав, щоб не довелося їм пережити ту несправедливість, з якою зіткнулися відразу після повернення додому. З теплим словом матері до однолітків свого сина, який загинув на афганській землі, звернулася Ольга Семанишин.

Голова Калуського міськрайонного територіального об’єднання ветеранів Афганістану Володимир Сорохтей вручив своїм побратимам грамоти всеукраїнської спілки ветеранів-афганців. Їх отримали п’ятеро наших краян: Микола Станіславів, Володимир Гладкий, Василь Ткач, Борис Апостолов і Олександр Челядин. З болем у серці п. Володимир констатував: «Два перші в цьому списку донині живуть у гуртожитку».

Джерело інформації - газета "Дзвони Підгір'я"
Категорія: Культура | Переглядів: 846 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]