[Калуський інформаційний портал ]
Головна » Суспільство
У середу, 24 березня 2010 року, відбулося засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
 
На порядок денний було винесено і заслухано такі питання:
 
 - про готовність місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2010 році (Б.Скрипник, П.Колибаб’юк, М.Михайлюк, М.Кусяк, В.Марич);
 
 - про стан матеріального резерву для запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру (Б. Скрипник);
 
 - про санітарно-технічний стан сільських об’єктів централізованого водопостачання, якість питної води (О.Ананєвич, Г.Матківська, Я.Андрухів, Г.Водославська); ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 623 | Дата: 25.03.2010 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

У понеділок, 22 березня 2010 року, відбулося засідання колегії Калуської райдержадміністрації. На засіданні були присутні керівники підприємств та установ, начальники управлінь і відділів, інших структурних підрозділів, журналісти місцевих мас-медіа. Завітали на колегію і чиновники з області - заступник начальника управління інформатизації Головного управління статистики Уляна Глушко і начальник відділу супроводження технічних програмних засобів Головного управління статистики Ігор Рибко.
 
Напочатку колегії заступник начальника управління інформатизації Головного управління статистики Уляна Глушко і начальник міськрайонного управління статистики Марія Савчук презентували електронний варіант паспорту сільської ради (усі дані про соціально-економічний і культурний розвиток села, населення, про кожну сім’ю, діяльність сільської ради, історію села та ін.), який р ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 661 | Дата: 23.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

До 1-го квітня обов’язково повинні бути задекларовані доходи, отримані у вигляді спадщини, подарунків, призів, виграшів, інвестиційного прибутку, іноземні доходи та інші, які були отримані від осіб, що не мають статусу податкового агента.
 
Особливістю деклараційної кампанії-2010 є те, що громадяни-боржники, в яких, починаючи з 24 листопада 2009 року, минув строк позовної давності щодо їх заборгованості перед кредиторами, повинні подати річну податкову декларацію до податкового органу за місцем свого проживання, в якій відобразити всю суму такої заборгованості. Податок сплачується лише за умови, що сума заборгованості перевищує 334,5 грн.
 
Для зручності громадян податківці працюватимуть у вихідні дні та у післяробочий час. Чекаємо Вас за адресою: м. Калуш, вул. Василя Стуса, 2, 2-й поверх, телефон для довідок: 5-15-29, 2-36-48. Останній де ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 626 | Дата: 22.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Уже з перших днів незалежності в Україні розпочалися реформи. На жаль, селяни, які здавна були господарями на своїй благодатній землі, стали її жертвами. Адже припинили своє існування колгоспи, радгоспи… Проте, все ж є ентузіасти, які хочуть реально допомогти селянинові. Одним із таких є Богдан Якимів. З ним ми поспілкуємося щодо сільськогосподарських проблем і шляхи їх вирішення.
 
 - Богдане Васильовичу, чому ж так сталося, що люди в селі не хочуть вже так працювати, як у 90-х роках, обробляючи багато земель?
 -У 90-роках спершу робили реформи, потім учили теорію. Відбувся процес реорганізації колгоспів і радгоспів у приватну власність, тобто перехід з колективної власності в індивідуальну, внаслідок чого було розпайовано землю товарну і майно. Не володіючи основними фундаментальними підходами, принципами і засадами економічн ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1022 | Дата: 17.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Сьогодні, 17 березня 2010 року на сході Румунії зареєстрували землетрус магнітудою 4,4 бали за шкалою Ріхтера.

Підземні поштовхи зафіксовані о 08:56 за місцевим часом. Як повідомили в Румунському Національному Інституті з дослідження і розвитку фізики Землі, епіцентр землетрусу розташовувався в повіті Вранча на східному схилі Карпатських гір. Поштовхи відчувалися і в столиці країни - Бухаресті. Жертв і руйнувань немає.
 
У регіоні Вранча за рік буває понад 30 землетрусів середньої сили.
 


 
Категорія: Суспільство | Переглядів: 547 | Дата: 17.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Таке враження, якщо українець приходить до консульської установи – чи то консульства Польщі, чи то Чехії, його автоматично сприймають як жебрака… «У нас тут не перекладацьке бюро», - гостро заявила працівниця чеського консульства у Львові, відповідаючи на запитання якоїсь жіночки. Лист чеською мовою ця пані отримала від дипломатичної установи 12 березня. У ньому йшлося, що у консульство, у візових справах, вона має з’явитися 10-го числа цього місяця. Хто у цьому винен, невідомо. Але у консульстві її вичитали за те, що прийшла із запізненням…

Чехія б’є на сполох. У країні масове безробіття. Рекордне за останні роки – 9,9%. Відтак несолодко буде і українцям-заробітчанам. Дістатися Праги їм стає дедалі складніше. У вівторок, біля консульства Чеської Республіки у Львові, – «жменька» людей. Більшість з них – у черзі за паспортами.

Не встигла моя нога ступити на пляц перед «консулятом», як до мене підбіг «візовий консультант». Пояснюю йому, ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 784 | Дата: 15.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Землетрус - короткотривалі, раптові струси земної кори, викликані перемінним переміщенням мас гірських порід у надрах Землі, чому сприяє порушення розтяжності осередку гірських порід і виникнення сейсмічних хвиль; під час сильних землетрусів, на поверхні Землі часто виникають щілини, скиди, зсуви, цунамі; часом землетруси спричинюють великі руйнування (наприклад, 1988 року у Вірменії).

Щорічно вчені фіксують близько 1 млн. сейсмічних і мікросейсмічних коливань, 100 тис. з яких відчуваються людьми та 1000 спричинюють значні збитки.

Гіпоцентр, або осередок землетрусу, - місце, де зсуваються гірські породи.

Епіцентр - точка на поверхні землі, що знаходиться прямо над гіпоцентром.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1407 | Дата: 14.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

17-19 березня на Прикарпатті можливий землетрус. Таку несподівану заяву зробив директор румунського інституту геофізики Георге Мермурян. За словами вченого, для України він буде нечуваний за розмахом і силою.

«Зона Вранча» - саме ця ділянки у Карпатах є найбільш активна. Вона знаходиться на півдні Румунії на відстані приблизно 100 км від кордону з Україною. Проте завідувач відділу сейсмічності Карпатського регіону інституту геофізики Сергій Вербицький заяву румунського вченого не підтверджує. І додає - підстав стверджувати про ймовірність землетрусу у короткостроковій перспективі немає.

Сергій Вербицький  переконаний - передбачити або спростувати стихійні природні явища - нелегко. Адже над природою немає контролю. Проте застерігає, теоретично загроза землетрусу завжди існує. Тому у випадку землетрусу в «Зоні Вранча», Івано-Франківськ може відчути підземні поштовхи потужністю 6 балів, каже Сергій Вер ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 655 | Дата: 12.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Учора, 3 березня, у селі Завій Калуського району на Івано-Франківщині президент Міжнародної благодійної фундації «Хайфер Проджект Інтернешенл» Віктор Терес вручив членам селянського обслуговуючого кооперативу «Стожари» трактор з причепом та навісним обладнанням для рекультивації підтоплених угідь (борону, косарку ротаційну, культиватор). Загальний бюджет регіонального проекту – 500 тис. дол. США.; з них на Калуський район припало 129,5 тис. грн. Про це 4 березня повідомили у Калуській районній раді.

Члени завійського обслуговуюючого кооперативу «Стожари» є учасниками проекту «Допомога селянським родинам, які потерпіли від повені у Західній Україні, у відновленні особистих селянських господарств».

Під час церемонії вручення агротехніки біля сільського Будинку культури зазначалося: мета проекту – допомогти у відновленні особистих селянських господарств тим родинам, які потерпіли внасл ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 560 | Дата: 04.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Сьогодні, 3 березня, скликана з ініцативи фракції «Наша Україна» позачергова 36 сесія Івано-Франківської обласної ради звернулася до Європейського парламенту – переглянути свою Резолюцію в частині пункту 20, який засуджує Указ президента України Віктора Ющенка про присвоєння Голові Проводу ОУН Степанові Бандері звання Героя України (посмертно) і рекомендує новому українському керівництву переглянути рішення свого попередника. Про це повідомили у прес-службі голови облради.

«...У цьому офіційному документі вищого законодавчого органу Європейського Союзу Степана Бандеру безпідставно названо колабораціоністом під час Другої світової війни, – йдеться у одноголосно прийнятому зверненні. – Вважаємо, що рішення Європарламенту позбавлене серйозного історичного підґрунтя і базується на наклепі про так звану «співпрацю» ОУН з нацистською Німеччиною, яким свого часу комуністична пропаганда таврувала україн ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 778 | Дата: 03.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У Калуші Івано-Франгківської області захоронено 11,8 тис т гексахлорбензолу, який викликає ракові захворювання. Про це повідомив заступник Калуського міського голови Василь Петрів на зустрічі з Місією ООН та ЄС в Івано-Франківську.

На його думку, окрім цієї проблеми існує ще проблема засолення водоносних горизонтів, які рухаються в напрямку водозабору міста. "Технічне заповнення шахт розсолів не є досконалим. Тому вони проривають на поверхню, забруднюючи водні горизонти", - зазначив Василь Петрів.

Він наголосив, що через дощі можливе підняття водних горизонтів і збільшення їх площ. Наразі ця площа становить 950 га. На думку чиновника, сьогодні дуже важливо в Калуші відновити виробництво калійних добрив, яке зменшить загрозу накопичення розсолів.

Зазначимо, гексахлорбензол – отрутохімікат, який застосовують для протруювання насіння сільськогосподарських культур проти ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 704 | Дата: 01.03.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Як повідомив на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яка проходила у середу, 24 лютого, в залі засідань міськвиконкому, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Іван Дембич, великого підняття води і льодоходу в наших річках не передбачається.
 
Такий висновок зробили на обласному рівні, оскільки кри­тичної маси снігу й льоду немає ні в Долинському, ні в Рожнятів­ському районах, від яких в цьому випадку ми залежимо. Голова комісії, заступник міського го­лови Василь Петрів з цього при­воду також зауважив: загрози повені немає, хіба що буде різке потепління. Як правило, про­довжив він, у нас повені бувають не від танення снігу, а від дощів, що й спостерігалося в липні 2008 року. Ці прогнози зовсім не свід­чать про те, що місто не гот­у­є­ться до можли ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 711 | Дата: 28.02.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Мікрорайон у Підгірках, за словами заступника міського голови з питань будівництва Василя Петріва, може коштувати не 344 млн. гривень (як передбачено в Указі Президента, який затвердила Верховна Рада), а, як мінімум, втричі дорожче. Так, комплекс з житлових будинків, школи, дошкільних закладів, котельні та усієї інфраструктури, розрахований на 6,5 тис. жителів, у сьогоднішніх цінах може коштувати до 1,5 млрд. гривень.
 
Вже є списки людей, які проживають у зонах можливого просідання земної поверхні над шахтними виробітками. Всього у цей список включено 4238 осіб. Не виключено, що пере­селитися захочуть не усі. Можливий варіант, коли людям про­понуватимуть земельні ділянки і компенсації. Зрозуміло, що передбачені у законі 560 млн. гривень — явно недостатня сума для вирішення усіх проблем. Це кошти на недопущення катастрофи. І то, поки що невідомо, чи уряд їх виділить.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 650 | Дата: 24.02.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Нерозчищеним у середу залишився лише проїзд до Довпотова зі сторони Войнилова, але там працювала техніка, тож, швидше за все, на момент виходу нашої газети проїзд вже буде.
 
Чимало прикрощів жителям міста та району завдали снігопади, які пройшли минулого тижня. І якщо калушанам в цьому плані було дещо простіше, то мешканці Калуського району опинилися заручниками ситуації – через заметені снігом дороги та неможливість проїзду автобусів чимало з них не могли добратися на роботу, а деякі навіть потрапити додому. Залишалося або сидіти безвиїзно вдома, або долати кілометрові відстані пішки. Щоб життя мешканців сіл району повернулося у звичне русло, працівники філії "Калуський райавтодор” оперативно взялися до роботи. І хоча погода внормувалася, навіть потеплішало, а сніг вже не падає кілька днів, роботи з розчищення доріг від снігових заметів та крижаних глиб ще тривають.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 757 | Дата: 23.02.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Президент України Віктор Ющенко підписав указ про оголошення міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська зоною надзвичайної екологічної ситуації. Як зазначається в указі, внаслідок прийнятих свого часу неправильних рішень щодо розташування і експлуатації хвостосховищ, відвалів, акумулюючих ємностей та способу ліквідації шахтних порожнин, що утворилися в результаті господарської діяльності хімічних підприємств у Калуському районі Івано-Франківської області, було порушено екологічну рівновагу в товщі гірських порід Калуш-Голинського родовища калійних солей.
 
Відповідно до Указу Президента Кабінету Міністрів України доручено:
 
1) забезпечити невідкладно у зоні надзвичайної екологічної ситуації:
 - добровільне відселення людей з територій просідання земної поверхні, утворення провальних воронок, карст ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1086 | Дата: 15.02.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 19 20 21 22 23 ... 30 31 »