[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Березень » 13 » 17-19 березня на Прикарпатті можливий землетрус
23:47
17-19 березня на Прикарпатті можливий землетрус
17-19 березня на Прикарпатті можливий землетрус. Таку несподівану заяву зробив директор румунського інституту геофізики Георге Мермурян. За словами вченого, для України він буде нечуваний за розмахом і силою.

«Зона Вранча» - саме ця ділянки у Карпатах є найбільш активна. Вона знаходиться на півдні Румунії на відстані приблизно 100 км від кордону з Україною. Проте завідувач відділу сейсмічності Карпатського регіону інституту геофізики Сергій Вербицький заяву румунського вченого не підтверджує. І додає - підстав стверджувати про ймовірність землетрусу у короткостроковій перспективі немає.

Сергій Вербицький  переконаний - передбачити або спростувати стихійні природні явища - нелегко. Адже над природою немає контролю. Проте застерігає, теоретично загроза землетрусу завжди існує. Тому у випадку землетрусу в «Зоні Вранча», Івано-Франківськ може відчути підземні поштовхи потужністю 6 балів, каже Сергій Вербицький.
 
«Всі ці передрікання сильного землетрусу є звичайними страхами, перебільшеннями, заснованими аж ніяк не на фактах, — говорить професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу Едуард Кузьменко, — А факти є такими, що так звана «зона Вранча» знаходиться далеко в горах. Навіть якщо й будуть поштовхи силою у 6 балів, а я все ж не виключаю цього, то геологічна будова Карпат забезпечить послаблення сили землетрусу в 2-2.5 рази. Тобто до нас дійде тільки хвиля силою у 3-4 бали за шкалою Ріхтера».
 
За словами професора Едуарда Кузьменка, землетрус силою в 3-4 бали є незначним й відчуватимемо його несуттєво. «Такі землетруси бувають раз у декілька років, — розповідає Едуард Кузьменко, — Ми їх деколи і не відчуваємо. Цього разу, можливо, трішки потрясеться посуд в шафах, але не більше. Ніяких руйнувань будинків не буде. Всі страхи є безпідставними».
 
Джерело інформації - телерадіокомпанія "Вежа"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 652 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]