[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Травень » 10 » День перемоги в Івано-Франківську не минув без сутичок
08:06
День перемоги в Івано-Франківську не минув без сутичок
День перемоги 9 травня в Івано-Франківську не минув без конфліктів. Епіцентром подій стала вулиця Лепкого, де мали відбуватися всі урочистості до Дня перемоги. Ще з самого ранку на цій вулиці перекрили транспортний рух, біля меморіалу вишикувалися військові колони, які мали іти парадом, потроху почали сходитися учасники дійства.

У цей час навпроти пам’ятника Івану Франку «Свобода» організувала мітинг проти червоних прапорів. Першими під їх руку потрапили студенти, які організовано йшли на урочистості. Депутат обласної ради від «Свободи» Василь Попович у гучномовець кричав: «Якщо ви сьогодні несете синьо-жовтий прапор, значить ви святкуєте якесь свято. А це свято є не вашим, бо сьогодні синьо-жовтий прапор має бути з чорною стрічкою. Хочу сказати викладачам, які робили цю мобілізацію студентів – ви так звана еліта, оскільки ви повертаєтеся у радянське минуле. Ганьба таким викладачам!». Натовп підхопив: «Ганьба!». Проте на ці заклики ані студенти, ані викладачі не реагували.

Учасники акції протесту на чолі зі свободівцями рушили колоною вниз по вулиці Лепкого. Але дійти до місця призначення їм не вдалося – дорогу перегородила міліція і «Беркут». Натовп скандував «Червоні прапори — геть!», «Серп і молот — смерть і голод!», «Комуняку на гілляку!». За кілька хвилин їхня колона розвернулася і рушила у бічну вуличку. Виявилося, що якраз тим шляхом на свято організовано ішли регіонали під прапорами своєї партії та з георгіївськими стрічками на грудях. Силовики кинулися навперейми. Сутички вдалося уникнути. Регіонали пішли іншим шляхом. Услід їм летіло — «Московські прислужники», «Яничари», «Церкви ідіть паліть!».

Свободівці повернулися на свої позиції та почала мобілізуватися. Їм вдалося прорватися через ряди силовиків. Але пройшли вони лише кілька метрів.

У той час біля вічного вогню почалися урочистості. Праворуч від пам’ятника майоріли червоні прапори комуністичної партії та прапори перемоги, ліворуч — партійні прапори регіоналів. На площі всім охочим роздавали георгіївські стрічки та булавки. Зі словом виступив голова ОДА Михайло Вишиванюк. Ніхто з присутніх, ні мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, ні депутати ВРУ від Партії регіонів слова не попросили.

Червоний прапор перемоги на червоних кульках випустили в небо під мелодію державного гімну. А під кінець відбувся військовий парад.

Сутички почалися, коли учасники дійства почали розходитися. Аби дійти до драмтеатру, їм потрібно було оминути свободівців. Ті ж почали зривати з них георгіївські стрічки, топтати ногами та кидати у смітники. Дісталося і губернатору. «Вишиванюк — червоний!», — летіло йому вслід.

Врешті «Свободі» вдалося здійснити свою скорботну ходу. Співаючи повстанських пісень, вони дійшли до кінця вулиці Лепкого, розвернулися та попрямували у меморіальний сквер, де поклали вінок до пам’ятного знаку воїнам ОУН- УПА та української дивізії «Галичина».

У той час в драмтеатрі ішов святковий концерт. Підступи до нього охороняла міліція. Біля входу стояла швидка. За підрахунками журналістів, допомога медиків за цю годину знадобилася двом стареньким людям, інформує Репортер.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич урочистості з нагоди Дня перемоги проігнорував.

Джерело інформації - Zahid.NET
Категорія: Культура | Переглядів: 822 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]