[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Серпень » 27 » У сільські школи вчителів вперше приймали на конкурсній основі
09:42
У сільські школи вчителів вперше приймали на конкурсній основі

Минулої п’ятниці у залі засідань Калуської райдержадміністрації районний відділ освіти проводив конкурсний прийом вчителів на вакантні посади. Конкурс, за словами начальника відділу освіти РДА Михайла Срібняка, вперше проходив демократично і відкрито. Під час проведення конкурсу, крім членів комісії, були присутні директори шкіл і представники місцевих ЗМІ.

Організаторами були визначені критерії підбору педагогічних кадрів. Сюди входили відповідна фахова освіта (молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр), проживання на території Калущини, реєстрація в Центрі зайнятості населення. Зверталася увага на наявність педстажу. Перевагами при прийомі користувалися ті, хто має цільове направлення, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи, які досягли високих успіхів у фаховому навчанні. У більшості випадків кращий диплом і вирішував долю його власника під час цього конкурсу. А ще надавали перевагу тим, кого треба працевлаштувати, а не просто дати години по сумісництву.

Як свідчили вивішені списки, у відділ освіти з приводу працевлаштування звернулося майже 100 чоловік. А на конкурс пропонувалося всього 27 вакансій з неповним тижневим навантаженням. Після аналізу списків було зрозуміло, що робота потрібна вчителям буквально всіх спеціальностей: української мови та літератури, математики й інформатики, фізики та інформатики, іноземних мов, історії, фізичної культури, музичного мистецтва, практичної психології, соціальної психології, соціальної педагогіки, географії, біології, хімії, трудового навчання, образотворчого мистецтва. Найбільше працевлаштування потребують вчителі початкових класів: зі спеціальністю «Початкові класи» заяви подали 16 осіб, «Початкові класи та психологія» — 9 і «Початкові класи та іноземна мова» — 5. А вакансії не було жодної. Як зауважила головний спеціаліст відділу освіти Віра Івашко, у двох школах скорочені класи, у зв’язку з чим шестеро педагогів переходять на неповне тижневе навантаження. І взагалі, наголосила вона, у школах району щороку спостерігається зменшення кількості учнів.

Після проведеного конкурсу, картина із забезпеченістю роботою виглядала приблизно так: 5 годин фізики й 4 години математики, 10 годин англійської мови, 8 годин історії чи 3 години трудового навчання в Середньому на постійне місце плюс стільки ж у Добрівлянах на тимчасове. А магістр з дипломом із відзнакою, випускниця аспірантури, наприклад, згідна на 8 годин історії в Луці, куди ще й доїжджатиме. Приблизно таке, за результатами проведеного конкурсу, майбутнє в більшості молодих педагогів — випускників наших ВНЗ. Але, як говорять, головне зачепитися.

Правда, конкурс показав, що на даному етапі обмаль соціальних педагогів. Пропонувалися вакансії (0,5 ставки) в кількох школах, а заяву подав тільки один претендент, та й той уже працює на півставки. Цьогорічного випускника — жодного.

Щодо ситуації із забезпеченістю (вірніше, незабезпеченістю) роботою дипломованих педпрацівників, то начальник відділу освіти Михайло Срібняк охарактеризував її як надзвичайно важку і висловив сподівання, що держава нарешті зверне на це увагу. Вихід із такої ситуації він бачить у тому, щоб прирівняти вчителів до держслужбовців. Відповідно збільшиться розмір пенсії (90% від посадового окладу), що дасть змогу вчителям відразу ж (за його словами, наступного дня після виповнення жінкам 55 років, чоловікам 60-ти) виходити на пенсію, а на їхнє місце прийдуть молоді перспективні спеціалісти. Але такі питання вирішуються не на місцях, а тільки на рівні держави. До речі, за словами В. Івашко, в минулому навчальному році відсоток пенсіонерів у школах району становив 14,4.

Категорія: Освіта | Переглядів: 927 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]