[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Серпень » 18 » Спекуляція з цінами на цукор
18:58
Спекуляція з цінами на цукор

У Калуші за минулий місяць ціна на цукор зросла на 25%. Солодке життя дорожчає. Нині пора консервації. Саме через неї з року в рік і зростає в ціні цукор. У багатьох господинь на консервації за літо розходиться мішок цукру. Ціни на нього злетіли вгору як на базарі, так і в крамницях. На базарі, наприклад, із 12 серпня кілограм коштує 6,2 гривні, тобто порівняно з минулим тижнем подорожчав на 20 копійок, мішок — 310 гривень.

Якщо взяти до уваги моніторинг цін на продукти, який щотижня проводить управління економіки міста, то протягом минулого місяця ціна на цукор у Калуші зросла на 25% або приблизно на 1,2 гривні. Якщо 1 липня мінімальна ціна на цукор становила 4,8 грн., а максимальна — 5,47 грн., то 6 серпня мінімальна піднялася до 6 грн., максимальна — до 6,24 грн. Проте у деяких крамницях вона сягнула і 7 гривень за кілограм.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час однієї із своїх робочих поїздок по країні назвала таку ціну спекулятивною. Вона, зокрема, зазначила, що 7 грн. за кілограм — це не ціна виробника. І як тільки закінчиться період консервації, вона зменшиться. За словами Прем’єра, обґрунтована ціна на цукор, за якої окупаються витрати виробника, цього року складає 4-4, 5 грн. за кілограм.

Разом з тим урядом укладаються угоди з окремими підприємцями на реалізацію цукру із держрезервів. Як повідомила в.о.заступника міського голови з питань економіки Руслана Вайда, заявку на купівлю цукру з держрезерву подавало троє підприємців з Калуша. Проте виділили цукор лише двом, зокрема ТзОВ «555-ТМ» та підприємцеві В.Б.Возняку. Отож цукор за ціною 4,1 грн. продають крамниці «Блакитна» на вул. Грушевського, гуртово-роздрібні на Дзвонарській, 5, Каракая, 3, Б.Хмельницького, 73, а також по 4 грн. — крамниця «Фламінго», що на вул. Коновальця. В одні руки цукру дають не більше десяти кілограмів (у Києві — не більше 3 кілограмів).

Зрозуміло, що бажаючих придбати цукор за доволі низькою ціною більше, ніж тих партій цукру, якими його завозять підприємці. Так, за словами продавця, 11 серпня у крамниці «Блакитна» за годину продали 20 мішків цукру. У «Фламінго» дешевий цукор реалізовували в кінці минулого тижня, буде він і в четвер-п’ятницю цього. По 10 кілограмів цукру беруть навіть ті, котрим стільки і не потрібно. Просто люди навчені гірким досвідом: ціни, які піднялися, практично ніколи не падають. Отож і запасаються, хто по скільки може.

Категорія: Суспільство | Переглядів: 853 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]