[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Серпень » 11 » У пожежній водоймі втопився 8-річний хлопчик
09:16
У пожежній водоймі втопився 8-річний хлопчик

Літо цього року видалося досить спекотним. Тож не дивно, що все більше людей прагнуть провести вільний час поблизу води. Хто не зміг або не встиг поїхати на море, той у вільну хвилину приходить до річок, озер та ставків. Проте під час відпочинку на водних об’єктах не слід забувати про безпечність. Іноді вміння плавати та правильно поводитися на воді можуть не тільки зберегти ваше життя, а й врятувати життя інших.

Іноді діти знаходяться поблизу води самі, без догляду батьків. Сумна статистика свідчить, що така легковажність часто призводить до біди.

Цього року в Україні потонуло 1120 людей, із них — 159 дітей. Дуже прикро, що в списку місць, де загинули люди, є і Калущина. Впродовж тільки одного тижня вода забрала життя трьох людей, з яких двоє — діти.

23 липня під час купання в р. Чечві поблизу с. Пійло потонув 30-літній місцевий житель.

28 липня у технічній водоймі цеху ВіК ЗАТ “Лукор” поблизу с. Мостище потонув 17-річний калушанин. Незважаючи на встановлені щити, які попереджають про заборону купатися у цій водоймі, тут постійно можна побачити відпочиваючих. Звісно, є претензії і до власників технічних водойм: так, на березі встановлено щити про заборону купання, рибальства та відпочинку, але більш дієвих заходів щодо недопущення перебування посторонніх осіб на водних об’єктах підприємств не здійснюється.

Ще одна трагедія на цій же водоймі сталася 30 липня. Житель с. Цінева Рожнятівського району разом із 8-річним сином у справах прибув на ТзОВ “Європа-Вікно”, що в с. Мостище. Вирішуючи справи, батько хвилин на 20 загубив з поля зору дитину. У цей час хлопчик побіг до пожежної водойми і, спіткнувшись, впав у воду. Через 4 години водолази Івано-Франківського Річкового координаційного рятувального центру знайшли тіло дитини на дні водойми.

Дотримуйтеся безпеки  на воді.

Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки на воді є правильний вибір та обладнання місць для відпочинку; навчання дорослих та дітей плаванню; суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах; постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при температурі води не менше +180С, повітря — не нижче +240С.

Не лізьте у воду в незнайомому для вас місці; уникайте води зі швидкою течією; не заходьте у воду напідпитку; ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах; купаючись у незнайомому місці — не пірнайте з берега, гірки, дерева; у воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою; особливо слідкуйте за дітьми: їхня поведінка у воді не передбачувана. Рекомендуються до плавок прикріпляти шпильку, щоб, якщо далеко від берега судома зведе руку чи ногу, укол гострим придметом допоміг відновити еластичність м’язів. Утримуйтеся від далеких запливів: переохолодження — головна причина трагічних випадків. Пам’ятайте: на рівнинних річках є багато ям і вирів. Вони підступно зустрічаються біля піщаних кос, під берегом, де особливо полюбляють купатися діти.

Рятування та надання першої допомоги потерпілим.

Тонути може людина, що не вміє плавати, стомлена, хвора, поранена, та, яка опинилася в холодній воді або ж випадково впала туди. Якщо ви побачили, що людина у воді кличе на допомогу, махає руками, щоб привернути увагу, намагається наблизитися до берега або човна, хапається за пліт (або за борт човна), намагається висунутись із води, щоб набрати повітря, замість того, щоб намагатися плисти, а сама спроба не призводить до просування вперед — вона потребує негайної допомоги.

Насамперед, слід розуміти, що людина, яка тоне, діє несвідомо та інстинктивно, тож може потягнути за собою на дно того, хто нагається їй допомогти. При наближенні до потопаючого, слід тримати поперед себе будь-який плаваючий предмет (краще рятувальний круг), щоб потерпілий зміг вхопитися за нього, а не за вас. Якщо ви не впевнені, що самотужки зможете надати допомогу, краще відразу покличте ще когось на підмогу.

Підбадьорюйте потопаючого, намагайтеся примусити його працювати ногами у той час, коли ви будете тягти його до берега. Якщо ви не маєте жодних рятувальних засобів під руками, не намагайтеся підплисти до потерпілого спереду. Краще спробуйте розвернути його спиною до себе. Лівою рукою візьміть його за ліву руку вище ліктя і різким рухом розверніть спиною до себе, захопивши зігнутою в лікті лівою рукою під підборіддя. Транспортувати потерпілого необхідно на боці чи спині так, щоб його обличчя знаходилося над поверхнею води.
 
Петро Колибабюк,
начальник Калуського  РВ ГУ МНС
Категорія: Кримінал | Переглядів: 929 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]