[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Серпень » 9 » “Екосервіс” вивозитиме сміття із сіл району
00:44
“Екосервіс” вивозитиме сміття із сіл району

Проблема сміття в сільській місцевості не менш гостра, ніж у містах. Якщо в Калуші централізовано вивозять сміття, то в більшості сіл навіть не визначені місця складування відходів, що призводить до перетворення лісових масивів, узлісь, узбіч доріг, ярів, територій сільських садиб у сміттєзвалища.

І навіть на відведених сільських смітниках, де закопують різні відходи, немає інженерного облаштування, належного фільтрату, і тому вони становлять екологічну небезпеку для сільськогосподарських територій та підземних вод.

Проблема боротьби зі сміттям та екології вцілому знову стала у центрі уваги на понеділковій розширеній нараді в голови РДА.

Чи знаєте ви, що в середньому щоденно в кожному сільському дворі накопичується близько 2 кг сміття? Порахуємо, скільки буде за місяць і за рік. Більшість сільського населення стверджує, що спалюює сміття на своєму подвір’ї або закопує, майже половина викидають сміття у самовільно обрані місця. Харчові (органічні) відходи у селі, на відміну від міста, здебільшого ідуть на корм худобі або їх компостують, тому, каже інспектор обласного управління екології Андрій Лаврась, у сільській місцевості безпосередньо сміття складається здебільшого з скла та полімерних матеріалів. На його думку, доцільним і екологічно обґрунтованим є налагодження роздільного збиранняу ТПВ у сільській місцевості для вилучення і реалізування придатних для переробляння матеріалів. Це значно зменшило б засмічення територій. Андрій Лаврась зазначив, що Калуський район чи не єдиний в області, де боротьбі зі смітниками приділяється така увага керівництва РДА, тому порадив сільським головам підтримати цю добру ініціативу.

Використана в сільському побуті вода також становить екологічну небезпеку, оскільки містить поверхнево-активні речовини та інші хімічні сполуки, а каналізаційних і очисних споруд в селі немає. У кращому випадку воду виливають до ям, а здебільшого — просто на подвір’ї. Це призводить до суттєвого забруднення ґрунтових вод і погіршення якості води в колодязях. У селах гноївка тече по вулицях, у потічки і річки, потрапляє у криниці, наголосив Василь Іванишин. Роботи адміністративних комісій у цьому плані не видно. Так само адміністративні комісії закривають очі на стихійні смітники, відсутність урн для сміття біля закладів торгівлі, бюджетних устано. А вони могли б поборотися і за чисте довкілля, а коштами від штрафів поповнити сільський бюджет.

В органах місцевого самоврядування на рівні села, а також на рівні району немає відповідного підрозділу і навіть фахівця для контролю за поводженням з твердими побутовими відходами. Тому однією з пропозицій, як побороти сміття, є створення комунальних служб у сільських радах, які могли б вирішувати всі побутові проблеми громад: збір і вивезення сміття, прибирання вулиць, цвинтарів та ін. Однак, сільські голови від цієї пропозиції не в захопленні тому, що розуміють: своїми бідними бюджетами комунальні служби не профінансують. Більш вірогідним варіантом, як вважає Василь Іванишин, є підписання угод з Войнилівським і Калуським “Екосервісом” на вивезення сміття за розцінками, які діють на цих підприємствах. Уже є домовленість, що міський “Екосервіс” встановить у 12 приміських селах свої 30 контейнерів, про решту має подбати район (придбати чи взяти в оренду) і за графіком вивозитиме сміття на калуське сміттєзвалище. Спершу контейнери будуть встановлені біля бюджетних установ і об’єктів підприємницької діяльності. На нараді обговорювалися механізми співпраці, роль сільських рад у питанні налагодження організованого вивозу сміття. Директор Дмитро Кобилецький зауважив, що це тривалий і нелегкий процес, а також повідомив, що Калуш відмовився від будівництва сміттєпереробного заводу, натомість буде встановлена набагато ефективніша установка з переробки сміття.

Заступник голови РДА Ігор Пробоїв, який доповідав на нараді з питання, що стосується поводження зі сміттям у районі, запропонував і послуги підприємців, які займаються збором вторсировини. Наприклад, підприємець Василь Мельник уже 5-ий рік свій бізнес будує на зборі вторсировини. Він зацікавлений мати помічників у кожному селі (звичайно, за оплату), які б організовували збір скла і ПЕТ-пляшок. Свої пропозиції до сільських громад має і підприємець Кохан. Після наради голова “Екосервісу” Дмитро Кобилецький і підприємці зустрілися з сільськими головами. Після підписання необхідних угод має бути робота, наголосив Василь Іванишин, щоб “не забалакати справу”.

З боку СЕС, екологічних служб, вважає голова РДА, мав би бути більш дієвий контроль за дотриманням положень закону “Про відходи” та інших законів, зокрема не допускати створення стихійних звалищ в межах і за межами сільських населених пунктів, лісових насаджень, біля водойм. Якщо не можна привчити словом, то на допомогу мали б прийти штрафні санкції.
 
Джерело інформації - газета "Вісті Калущини"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 898 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]