[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Серпень » 6 » За цигарковий дим ресторанам не уникнути серйозних штрафів
00:58
За цигарковий дим ресторанам не уникнути серйозних штрафів

Ресторани, бари та кафе, які не захищають клієнтів і працівників від тютюнового диму, штрафуватимуть на 10 тисяч гривень. Штрафні санкції до 10 тисяч гривень будуть застосовуватися власникам кафе, барів та ресторанів, у яких як мінімум 50% площі не буде захищена від тютюнового диму.

Про це сьогодні на прес-конференції в Києві заявив перший заступник голови Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт) Юрій Ширко.

Юрій Ширко зазначив, що 11 липня набули чинності зміни до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх негативного впливу на здоров'я населення», згідно з яким і передбачається стягнення штрафів з власників закладів, а не тільки з курців, як це було раніше. Сума штрафу буде варіюватися від однієї до десяти тисяч гривень.

«Ми хочемо, щоб кожен громадянин усвідомив, що у нього є право зайти в будь-яке кафе чи ресторан України, де йому зобов'язані надати місце, повністю захищене від тютюнового диму», - сказав перший заступник голови Держспоживстандарту.

Він також додав, що якщо в закладі лише один зал для відвідувачів, то він весь повинен бути вільним від тютюнового диму.

У той же час Юрій Ширко відзначив, що через постанови Кабінету міністрів про мораторій на планові перевірки закладів громадського харчування, яке буде діяти до 31 грудня 2010 року, Держспоживстандарт зможе перевіряти невиконання Закону тільки на підставі скарг громадян.

У зв'язку з цим Юрій Ширко пояснив, що якщо в ресторані не забезпечені права тих, хто не палить, людина повинна написати скаргу в книгу скарг закладу та звернутися письмово в місцеве управління із захисту прав споживачів.

«Наша мета - не збільшити кількість штрафів, а раз і назавжди захистити людей від тютюнового диму. У першу чергу - працівників ресторанів, які по вісім і більше годин в день змушені дихати токсичними речовинами тютюнового диму», - додав присутній на прес-конференції завідувач відділом контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України Костянтин Красовський.
 
Джерело інформації - телеканал "Український Бізнес Ресурс"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 629 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]