[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Червень » 15

З ініціативи Калуської райдержадміністрації та виконавчого комітету Калуської міської ради на Калущині проводиться екологічна акція “Чиста Лімниця”.

Все частіше чуємо слова “забруднення навколишнього середовища”, “захаращені сміттям береги річок”, “стихійні смітники”. Ми вже стали звикати до цих слів і продовжуємо свою бездіяльність. Нерозумні дії людей на планеті Земля у найближчий час можуть повернутися великими нещастями, бідами усього людства. Природа забруднюється, піддається руйнуванню, знищується. Чи багатьом з вас щастило бачити прозору річкову воду, чистий пісок, насолоджуватися тишею без реву двигунів, дихати чистим повітрям, без домішок бензину, мазуту, пестицидів? Ми отримали в спадок невимовно прекрасний і багатий сад, але біда наша в тому, що ми погані садівники, що не засвоїли най ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 1446 | Дата: 14.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Відносно Петрівського посту на Поділлі побутує легенда, згідно з якою у давнину не було Петрівки і чоловіки щоденно ласували м'ясом, маслом, сметаною тощо, не знаючи міри. Їхні дружини занепокоєні таким станом, зібравшись і порадившись вирішили обмежити своїх чоловіків у скоромній їжі й установили Петрівський піст. При обговоренні цієї проблеми вони не зуміли дійти до згоди відносно постійності посту, а тому вирішили призначати його тривалість: від шести, п'яти тижнів до одного.

Як відомо, початок Петрівки залежить від Великодня, а кінець її завжди на Петра (12 липня), в зв'язку із цим коливалася і її тривалість.

У порівнянні з Великим постом на Петрівку було більше послаблень. «Спасівка від Бога, а Петрівку баби вигадали, щоб сир та масло зібрать», говорять у народі. В деяких селах Львівщини, Кіровоградщини, наприклад, у Петрівку дехто постить перший і останній тиждень, а в Інші тижні постяться у вівторок, ч ... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 1317 | Дата: 14.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)