[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Червень » 15 » Екологічна акція “Чиста Лімниця”
23:50
Екологічна акція “Чиста Лімниця”

З ініціативи Калуської райдержадміністрації та виконавчого комітету Калуської міської ради на Калущині проводиться екологічна акція “Чиста Лімниця”.

Все частіше чуємо слова “забруднення навколишнього середовища”, “захаращені сміттям береги річок”, “стихійні смітники”. Ми вже стали звикати до цих слів і продовжуємо свою бездіяльність. Нерозумні дії людей на планеті Земля у найближчий час можуть повернутися великими нещастями, бідами усього людства. Природа забруднюється, піддається руйнуванню, знищується. Чи багатьом з вас щастило бачити прозору річкову воду, чистий пісок, насолоджуватися тишею без реву двигунів, дихати чистим повітрям, без домішок бензину, мазуту, пестицидів? Ми отримали в спадок невимовно прекрасний і багатий сад, але біда наша в тому, що ми погані садівники, що не засвоїли найпростіших правил садівництва. Із зневагою ставлячись до цього саду, люди діють, як ті вандали, що шматують ножицями картину Рембрандта. Ми маємо пам’ятати, що Земля не належить нам. Це ми належимо Землі.

Ми всі дуже добре знаємо, як поводитись, щоб не нанести збитки природі, і багато говоримо про її захист. Але треба кожному почати з себе: бути обережним у лісі, щоб не зламати гілку, бо дереву боляче, воно живе; не залишати після себе сміття, бо землі боляче переносити таку неповагу до себе (скло, пляшки не перегнивають і залишаються виразки на тілі землі); обережно поводитися з вогнем, бо він може знищити цілі лісові масиви, поля; не забруднювати водойми. Станьмо ми, люди, розумними господарями на своїй землі, і давайте будемо пам’ятати, що екологічне забруднення, як ланцюгова реакція, може призвести до екологічної катастрофи. У долі природи — наша доля, і ми повинні зробити все для того, аби використати кожний шанс і допомогти довкіллю.

Щоб заклики до збереження довкілля не залишилися просто словами, районна і міська влада вирішили провести спільну екологічну акцію “Чиста Лімниця”.

Про це йшла мова позавчора на нараді в РДА, в якій взяли участь голова РДА Василь Іванишин, його заступники, міський голова Ігор Насалик, його заступник Ігор Матвійчук, директор КП “Екосервіс” Дмитро Кобилецький, керівники установ, організацій району, сільські голови Калущини.

На нараді обговорювалися питання стану річок у районі, зокрема, річки Лімниця, та окреслювалися шляхи з благоустрою берегів Лімниці. Адже розпочався купальний сезон, а береги Лімниці, Чечви, Лукви та інших річок, потічків засмічені. Особливо — Лімниці, куди звозять сміття мешканці району, міста (і навіть підприємства та організації Калуша).

Керівники міста і району наголосили на необхідності впорядкування та приведення до належного естетичного та санітарного стану берегів Лімниці, інших річок, територій, місць масового перебування та відпочинку людей. Міський голова Ігор Насалик висловив схвалення, що місто і район проводять таку акцію спільно (і не суть в тому, хто прибиратиме лівий берег, а хто — правий). Він висловив сподівання на подальшу тісну конструктивну співпрацю між містом і районом.

Екологічна акція стартувала 12 червня з прибирання берегів річки Лімниці. До наведення порядку на берегах Лімниці залучено техніку комунальних служб, організацій міста та району. В акції беруть участь працівники організацій та установ Калущини, молодь, представники влади та місцевого самоврядування. Міськрайонний центр зайнятості, як повідомила його директор Світлана Довганич, на прибирання берегів річок направляє безробітних. Справа сільських голів — скоординувати їх роботу. Після наведення порядку на берегах Лімниці буде встановлено контейнери та ящики для сміття, надписи, які матимуть виховне спрямування на людей, буде відведено місця для відпочину та купання.

Влада міста і району вважає, що проводячи спільну акцію з благоустрою річки Лімниця, започатковує нову, якісну співпрацю на благо мешканців Калущини. Зокрема, міська комунальна служба, за словами Ігоря Насалика, готова укласти угоди із близькими до міста сільськими радами на вивезення сміття за собівартістю. Міський голова висловив і ряд інших пропозицій щодо співпраці.

Одночасно з проведенням акції “Чиста Лімниця” відбувається прибирання берегів інших річок району, потічків, яке організовуватимуть селищний та сільські голови.

Акцію “Чиста Лімниця” відслідковуватимуть не лише місцеві засоби масової інформації, але й обласні. У “Вістях Калущини” екологічна рубрика дістане постійну прописку. Її героями стануть і ті, хто дбає про чистоту довкілля, і ті, хто нехтує законами і обов’язками.

Як відомо, здоров’я — найцінніше, чим ми володіємо. Здоров’я людини залежить від середовища: від повітря, від води, від ґрунтів... Тому, думаючи про своє здоров’я, ми перш за все повинні думати про чистоту довкілля. Кожна людина, в якої болить душа за чисте повітря, прозору річку та зелені вулиці, може зробити свій вклад для збереження довкілля, наведення порядку на своєму подвір’ї і поза ним, і рідному селі чи селищі, на берегах річок, які справедливо називають артеріями життя. Отже, всі — до справи. За чисте довкілля!
 
Джерело інформації - газета "Вісті Калущини"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1446 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]