[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Листопад » 4 » Свинячий грип в Україні
16:35
Свинячий грип в Україні
Україна увійшла у світову пандемічну зону. В Україні підтверджені випадки грипу А/H1N1. Про це повідомив міністр охорони здоров'я України Василь Князевич.

За його словами, вчора у Тернополі, за участі провідних фахівців, відбулася нарада. “За попередніми результатами, ми констатуємо, що Україна увійшла у світову пандемічну зону, і (в країні) починається епідемія Каліфорнійського грипу, або грипу A/H1N1,” – зазначив Василь Князевич.

Василь Князевич додав, що в країні буде створено надзвичайну протиепідемічну комісію, вжито протиепідемічні, карантинні заходи. “Я буду доповідати керівництву держави про ситуацію, яка вийшла за межі епідемічного порогу. Напевно розглядатимуться питання карантизації чи подовження канікул у школах та інститутах. Ми звертатимемось до населення з рекомендаціями обмежити відвідування громадських зібрань”, – Василь Князевич.
 
Міністр закликав населення України не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів. “Люди помирали лише тому, що не зверталися вчасно до лікарів. Хворі викликали лікаря на 5-7 день хвороби, коли вже допомогти людині не можна”, – сказав Василь Князевич.
 
На запитання, чи знають українські лікарі, як саме лікувати Каліфорнійський грип, або грип A/H1N1, міністр завірив, що наші медики цілком компетентні у цих питаннях. “Ми дуже активно зараз працюємо з лікарями. МОЗ затвердило протоколи лікування, що робити, як надавати допомогу”, – зазначив Василь Князевич.
 
Зазначимо, що голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь повідомив, що в області вже лабораторно підтверджено випадки грипу А/H1N1. Нагадаємо, що експерти прогнозували, що в Україні вже в листопаді може початися епідемія грипу А/H1N1. Окрім цього, українська сторона вже офіційно звернулася до Всесвітньої організації охорони здоров’я з проханням надати Україні вакцину від так званого "свинячого грипу" як гуманітарну допомогу.

Як повідомила прес-секретар прем'єр-міністра України Марина Сорока, Кабінет міністрів сьогодні о 12.00 проведе позачергове засідання з приводу епідеміологічної ситуації, що склалася в західних регіонах України.
 
За її словами, в цей же час відбудеться засідання Державної надзвичайної протиепідеміологічної і протиепізоотичної комісії. «Після засідання уряду прем'єр-міністр відвідає місто Тернопіль і райони епідемії», - сказала Марина Сорока.
 
В Україні оголошено третій рівень загрози епідемії грипу. Про це заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко під час наради, присвяченої епідеміологічній ситуації в Україні, у Тернополі, передає кореспондент РБК-Україна. За її словами, найближчим часом відповідні органи звертатимуться по допомогу до військовослужбовців та працівників МНС.

Юлія Тимошенко зазначила, що вже виділено 50 млн грн на закупівлю перших необхідних засобів лікування. Крім того, буде виділено додатково 0,5 млрд грн для закупівлі медпрапартів і лікувальних засобів, у т.ч. лабораторій. Прем'єр зазначила, що найближчим часом буде закуплено вдвічі більше лікувальних препаратів, ніж планувалося.

Юлія Тимошенко нагадала, що на три тижні оголошено карантин в усіх навчальних закладах для дітей. Заборонено також будь-які зібрання людей.

Державна прикордонна служба України вживає заходів з профілактики гострих вірусних інфекцій у зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації в країні. Зокрема, запроваджено цілодобове чергування медичного персоналу служби у медичних пунктах та щоденний моніторинг стану здоров’я прикордонників. Також постійно відстежується епідемічна ситуація в прикордонних районах, проводиться роз’яснювальна робота серед місцевого населення.

Як повідомили в прес-службі Західного регіонального управління Держприкордонслужби, на сьогодні проведено інструктаж з персоналом служби стосовно виявлення ознак захворювання у осіб, які перетинають державний кордон. У випадку виявлення таких ознак хворі будуть негайно направлятися в місцеві лікувальні заклади, а інформація про них надаватиметься в місцеві служби охорони здоров’я МОЗ.

Крім цього у Державній прикордонній службі обмежено відрядження, відвідування військових містечок цивільним населенням, проведення спортивних змагань та інших масових заходів, заборонене звільнення курсантів навчальних частин за межі військових містечок. Прикордонні наряди чергових змін пунктів пропуску через державний кордон зобов’язані носити профілактичні маски. Клінічні госпіталі, медико-санітарні частини служби переведено на семиденний режим функціонування, створено позаштатні лікарські бригади з готовністю виїзду для надання медичної допомоги за ситуацією.

Слід додати, що Державна прикордонна служба України з в межах своєї компетенції з квітня нинішнього року проводить роботу із запобігання поширення на територію держави збудників свинячого грипу.

Під час проведення прикордонного контролю у пунктах пропуску громадян, що прибули з країн, де зафіксовано випадки захворювання, прикордонники звертають увагу на загальний стан пасажирів та у разі виявлення симптомів захворювання інформують медичних працівників, а також проводять опитування обслуговуючого персоналу міжнародних рейсів з метою виявлення пасажирів, що прибули з країн ризику. Посилено контроль у всіх прикордонних населених пунктах з метою недопущення контрабандного ввезення в Україну м’яса та м’ясопродуктів, а також диких та домашніх тварин.
 
У Львові триває ажіотаж за ліками. «Попит серед населення на противірусні, протизапальні, протигрипозні препарати зріс в кілька разів.
 
Ми розіслали у всі аптеки області, незалежно від форми власності, листи з наполегливим проханням забезпечити стабільність цін на медикаменти», – зазначив начальник Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України у Львівській області Богдан Николайчук.
 
Тим часом львів’яни продовжують панікувати та скуповувати всі ліки від ГРВІ у аптеках міста. Окрім того, шаленим попитом користуються марлеві пов’язки.
 
“У місті Тернопіль минулої ночі на вулицях проводили дезінфекцію з повітря. Про це розповів ректор Тернопільського педагогічного університету Володимир Кравець.

"У середу пізно ввечері до мене телефонує солідна людина. Працює у міліції. Кажуть - "Ви на ніч закрийте усі вікна. Бо Тернопіль уночі кропитимуть із літаків спеціальним розчином. У місті – тиф", - розповів Кравець", –  розповідав Володимир Кравець.

Нагадаємо, що під час вчорашньої прес-конференції голова Тернопільської ОДА Юрій Чижмарь спростував інформацію про те, що вчора вночі проводили дезінфекцію Тернополя з повітря. "Ні. Слухів було породжено багато. Але можу вас запевнити, що жодного кроплення не було", – запевнив губернатор.
 
У Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях оголосили епідеміологічний стан - ці регіони переступили поріг захворюваності на грип. У сусідніх областях (Закарпатській, Чернівецькій, Рівенській, Волинській, Хмельницькій і Вінницькій) введено карантин. В Україні на три тижні призупинено навчання у школах, вузах, закрилися і садочки. На цей період відмінено усі масові заходи, зокрема концерти.
 
Львівська обласна влада звертається до духовенства і рекомендує не проводити або скоротити кількість недільних служб у церквах через складну ситуацію із поширенням грипу та ГРВІ. А бізнесменам на час росту захворюваності закрити заклади масового скупчення людей: кінотеатри, дискотеки, заклади громадського харчування та ринки. Високопосадовці застерігають, аби водії маршруток одягали пов’язки і виїжджали на рейс лише здорові. Дехто вже відмінив весілля та ювілеї…

Найскладніша ситуація на Тернопільщині – міністр охорони здоров’я України Василь Князевич підтвердив той факт, що в області зафіксували вірус грипу A/H1N1-Каліфорнія (так званий свинячий грип). Як стало відомо, є підтвердження, що й у Дрогобичі зафіксували захворювання на свинячий грип. У Львові й надалі тривають лабораторні дослідження…

Учора у Львові ширилися чутки, що місто кропитимуть якоюсь невідомою речовиною з вертольотів, начебто для дезінфекції смертельно небезпечної хвороби. Але у міській раді та в облдержадміністрації цю інформацію спростували.

В.о. голови Львівської обласної ради Роман Ілик повідомив, що на Львівщині створено надзвичайну епідеміологічну комісію, а при обласному управлінні здоров’я – робочу групу, в область залучено фахівців з Києва. Однак, як стало відомо, начальник цього управління – Віктор Кімакович – у відпустці, і в Україні його немає. В управлінні мені сказали, що пан Віктор Кімакович пішов у відпустку 23 жовтня, і на роботі з’явиться через тиждень. Відпочивати посадовець вирушив у пік захворюваності на грип… А може, просто втік подалі від небезпеки… Начальника міського управління здоров’я – Володимира Зуба – з відпустки відкликали.

“Ми щодня проводимо моніторинг, – каже Роман Ілик. – Голова Львівської облдержадміністрації підписав розпорядження виділити додатково 300 тисяч грн. для лікування хворих у стаціонарах. Є інформація, що на Тернопільщині справді виявлено штамп вірусу так званого свинячого грипу. Що у Львові – наразі не відомо. Поки що не отримали офіційного підтвердження про цей вірус”.

З’являється інформація, що на грип захворіло чимало лікарів, медперсоналу у лікарнях катастрофічно бракує. “Лікарів є достатньо, - заспокоює Роман Ілик. – Так само, як і ліжок, у нас є резервні ліжка. Не вистачає лише масок. Я звертаюся до підприємців, які можуть надати допомогу у цьому питанні”.

У “бойовій” готовності залізниця й аеропорт. Усі працівники цих стратегічних об’єктів працюють у масках. У жовтні провідників, касирів та машиністів – вакцинували. Такі запобіжні заходи на залізниці застосовують не вперше. Жоден рейс чи маршрут поїзда не відмінено (так само, як і автоперевезення). Ці стратегічні об’єкти працюють у звичному режимі та за графіком. “Якщо раптом людині у поїзді стане зле, за її згодою її доставлять до найближчого медичного закладу”, - повідомляє прес-служба Львівської залізниці. На вокзалах та у поїздах підсилено дезінфекційні заходи, прибирання на перонах та у туалетах проводять частіше.

А ось в Івано-Франківську до боротьби з епідемією залучили таксистів. Десять приватних служб таксі пропонують свої послуги дільничним лікарям, які обслуговують хворих удома. По два автомобілі таксисти закріпили за п’ятьма поліклініками міста.

 
З резервного фонду Міністерства охорони здоров’я львівським лікарням виділено 100 упаковок препарату “таміфлю” для лікування грипу А/H1N1. Про це повідомив лікар міської лікарні швидкої допомоги Мирон Борисевич. Але це крапля в морі. Тому міський голова Андрій Садовий звернувся до деяких мерів польських міст, аби ті допомогли з придбанням цього препарату.

Львівська міська рада передала у користування львівським лікарням усі службові автомобілі мерії. 20 автівок виділено управлінню охорони здоров’я для надання медичної допомоги хворим за місцем проживання. Чиновники наполегливо просять не займатися самолікуванням. Ускладнення від грипу – саме від неправильного лікування.

У Львові за добу зафіксовано 780 викликів швидкої медичної допомоги. За станом на 30 жовтня на грип у нашому місті захворіла 4 тис. 961 особа. З них дорослі - 2851 та діти – 2106. Госпіталізовано 84 особи (39 дорослих та 45 дітей). 7 осіб померли.
 
За станом на 17 годину 30 жовтня (у період з 19 по 30 жовтня) на Львівщині захворіли 48769 осіб (з них дітей до 14 років – 25914). Кількість госпіталізованих за цей період - 442 особи: дорослих – 305, дітей до 14 років – 137. Померли 14 осіб, в тому числі одна дитина. В лікарнях розгорнуто додаткові місця для лікування хворих з ознаками ГРЗ та грипу. В реанімації у важкому стані - 19 хворих.

У Львівській обласній клінічній лікарні (тут спеціально розгорнуто блок інтенсивної терапії) проходить лікування 13 вагітних та 1 породілля з діагнозом “негоспітальна пневмонія”. Голова Львівської ОДА Микола Кміть зазначив, що області додатково потрібно 15 тис. упаковок препарату “таміфлю”. Зараз в регіоні є близько 2500 упаковок.
 
У Рівненській області рівень захворюваності на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції впритул наблизився до епідемічного порогу і на цей час становить 485,4 випадки на 100 тисяч осіб. Про це 31 жовтня повідомляє обласний штаб з реагування на поширення захворювання, створений при Головному управлінні охорони здоров'я облдержадміністрації.

За даними штабу, кількість хворих в області складає 5357 чоловік. Від грипу померли 2 людини, за іншими даними – 4. Водночас хворих на пневмонію на цей час налічується кілька десятків людей. В області створена телефонна гаряча лінія з інформування та вирішення питань, пов'язаних з лікуванням хворих та запобіганням поширенню інфекції. Діють також окремі групи реагування за відповідними напрямами роботи.

Незважаючи на попередження медиків і представників влади, на вулицях обласного центру не спостерігається масового переходу на носіння ватно-марлевих пов'язок, що пояснюється відсутністю достатньої їх кількості в аптеках. Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я України станом на ранок 31 жовтня 2009 року офіційно підтвердило 39 випадків смерті людей від грипу та гострих респіраторних вірусних захворювань на заході країни.

Президент України Віктор Ющенко в суботу, 31 жовтня, заявив, що жертвами епідемії грипу в Україні стали 48 людей. Тим часом, за даними влади Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей, станом на 31 жовтня кількість померлих від вірусних захворювань на заході України наближається до п'яти десятків.
 
В Івано-Франківській області вже 10 осіб загинули від вірусної пневмонії. Про це повідомив 1 листопада на брифінгу голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук.

"На жаль, у нас померло вже 10 людей", - сказав він.

Як повідомляє «Українська правда», Палійчук заявив, що 1 листопада вдень у Коломиї померла жінка, яка хворіла вірусною пневмонією, аналізи будуть до кінця дня.

Губернатор також сказав, що вчора в Рожнятівському районі помер 33-річний чоловік, який довго лікувався вдома. Він помер через кілька годин після госпіталізації.

Глава області підкреслив, що готові лабораторні аналізи з Києва не підтвердили, що смерть настала людей від грипу А/H1N1. Крім того, він повідомив, що наступного тижня очікують результатів дослідження з Лондона.

Нагадаємо, на ранок 1 листопада 2009 року за повідомленням Міністерства охорони здоров’я, в Україні внаслідок епідемії померло 53 людини.

На 17:00 1 листопада 2009 року в Україні кількість людей, що захворіли на грип та ГРЗ, збільшилася до 191 тисячі осіб. З них 83 тисячі – діти до 18 років. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Госпіталізовано понад 7 тисяч осіб. З них 123 людини знаходяться у відділенні інтенсивної терапії. Померло внаслідок епідемії 60 осіб.

За інформацією МОЗ, в Івано-Франківській області померло 8 осіб , у Львівській області – 29 осіб, у Рівненській області – 2, у Тернопільській – 14, та Чернівецькій – 5.

Зокрема перший летальний випадок зафіксовано у Волинській області. Як відомо, станом на ранок неділі кількість хворих складала 184 тисячі осіб.

Вночі з 1 на 2 листопада до міжнародного аеропорту «Бориспіль» зі Швейцарії прибув літак АН-12 із вантажем противірусного препарату «Таміфлю». В аеропорту літак із цінним вантажем зустріли прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, глава Секретаріату Президента Віра Ульянченко та міністр закордонних справ Петро Порошенко.

"Президент України високо оцінює оперативне виконання Міністерством закордонних справ та безпосередньо його керівником свого доручення та рішення РНБО щодо забезпечення надання Україні допомоги у боротьбі з грипом", - сказала глава президентського Секретаріату Віра Ульянченко.

Глава Секретаріату висловила сподівання, що прибуття сьогоднішнього вантажу є лише першою ластівкою в наданні Україні ефективної допомоги в боротьбі з епідемією.

Віра Ульянченко також нагадала, що сьогодні Президент України Віктор Ющенко звернувся з листами щодо надання Україні допомоги до Президента Європейської Комісії, Генерального секретаря НАТО, лідерів Білорусі, Молдови, Польщі, Румунії, Словаччини, Сполучених Штатів Америки та Угорщини.

Вона зокрема нагадала, що певна гуманітарна допомога, зокрема маски, вже доставлена на Львівщину в рамках співпраці між цією областю та кількома воєводствами Польщі. "Ми сподіваємося, що подібні кроки будуть реалізовані для України і з інших сторін, від наших друзів", - сказала Глава Секретаріату.

Як повідомили у прес-службі Президента, Віра Ульянченко висловила особливу вдячність компанії "Ф. Хоффманн-Ля Рош Лтд" за рішення надати нашій державі ліки за низькою ціною (67 гривень за одну упаковку, що дозволило зекономити 140 млн. гривень бюджетних коштів).

Глава Секретаріату Президента висловила сподівання, що присутність сьогодні в аеропорту Прем’єр-міністра України сприятиме якнайшвидшому розмитненню ліків та їх оперативній доставці до всіх регіонів України і насамперед до тих, в яких оголошено карантин у зв’язку з епідемією грипу.

Віра Ульянченко також особливо наголосила на неприпустимості спекулятивного продажу препарату "Таміфлю" (привезені сьогодні ліки будуть розповсюджуватися виключно у лікувальних закладах).
 
Станом на 17:00 понеділка, 2 листопада 2009 року, внаслідок епідемії грипу в Україні померло 70 осіб. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

Згідно з повідомленням 30 летальних випадків зафіксовано у Львівській області, 16 – у Тернопільській, 12 - в Івано-Франківській.

5 померло у Чернівецькій області, по 2 особи - у Волинській, Закарпатській та Рівненській області. А у Хмельницькій області померла 1 людина.
 
У Тернопільській області у зв'язку зі зростанням кількості хворих готують для їх розміщення спортзали і військові частини. Як інформує УНІАН, про це під час прес-конференції повідомив голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь.

«Готуємо проект по відведенню спортивних залів, військових частин для розміщення хворих. Враховуємо, скільки у нас є вільних ліжок у резерві, лежаків (так званих тапчанів) та інших засобів, які можуть будуть використані при пристосуванні цих установ для потреб хворих», - проінформував Чижмарь. При цьому він висловив надію, що до використання спортзалів і військових частин не дійде.

У цілому, за його даними, в порівнянні з п'ятницею рівень захворюваності в області на сьогодні зріс удвічі. «У цілому на грип і ГРВІ захворіли 39,731 тис. людей, показник захворюваності складає 364,5 на 10 тис. населення», - зазначив Юрій Чижмарь.

За його підрахунками, при нинішній динаміці захворюваності в області проблеми з тим, де розміщувати хворих, виникнуть вже незабаром. Адже три міські лікарні і обласна вже майже заповнені, є лише невеликий резерв. Отже керівництво області ухвалило рішення терміново підготувати районну лікарню, яка має бути незабаром здана в експлуатацію.

«Думаю, сьогодні-завтра адміністративні заходи будуть узгоджені і державна комісія прийме лікарню в експлуатацію, завдяки чому отримаємо додаткові койкомісця. Так само розраховуємо на поліклініку Комбайнового заводу, хоча там зараз не включено опалення, тому в цьому приміщенні неможливо проводити лікарські маніпуляції», - відмітив Чижмарь. При цьому додав, що планує сьогодні провести «жорстку розмову» з міським головою Романом Заставним, аби мерія за рахунок резервних коштів забезпечила стовідсоткове фінансування енергоносіїв для поліклінік Комбайного заводу, аби та могла працювати по максимуму своїх можливостей. «Ми готові її за кілька днів переобладнати для розміщення хворих», - сказав голова облдержадміністрації.
 

«За останню добу викликів швидкої у місті Львова зареєстровано майже на 200 менше, аніж минулої доби – 661 (проти 840). Як бачимо, карантинні та обмежувальні заходи дали свій ефект», – повідомив сьогодні, 4 листопада, під час прес-конференції начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

Однак Володимир Зуб наголосив, що медиків непокоїть те, що впевнено зростає кількість хворих, у яких виникають ускладнення грипу чи ГРВІ – пневмонія, а також росте кількість хворих на ГРВІ, які потребують стаціонарного лікування. Так, з 649 осіб (317 з яких – діти), що госпіталізовані, 405 мають пневмонію. Є випадки важкої пневмонії.

«Зокрема, одна особа перебуває у вкрай важкому стані, вона підключена до апарату штучної вентиляції легенів, однак прогноз перебігу захворювання песимістичний», – зазначив Володимир Зуб. Він додав: «Ускладнення пов’язую з особливістю цьогорічного вірусу. Щороку віруси – різні. Такого планета ще не мала».

Також Володимир Зуб поінформував, що перепрофільований терапевтичний корпус 4-ї міської клінічної лікарні, що на вулиці Мушака, 54, де було додатково створено 90 ліжок, уже заповнено. Ще 600 ліжок передбачено на вул. Свенціцького,3 (відділення 4-ої клінічної лікарні). Окрім того, є домовленості міста з обласною владою щодо ліжок для госпіталізації дітей у ОХМАТДИТі.

«Ми починаємо виписувати зі стаціонарів хворих, госпіталізованих минулого тижня. Маю зазначити, стаціонарне лікування дає ефект. Щодо кількості виписаних – точна інформація буде завтра», – сказав Володимир Зуб. Він додав, що станом на 8.00 4 листопада у місті госпіталізовано 13 вагітних жінок. Жодна з них не перебуває у важкому стані, підкреслив Володимир Зуб, однак це зроблено для додаткового контролю за їх здоров’ям. Володимир Зуб наголосив, що це лише дані щодо міських акушерських стаціонарів, у обласних це число значно більше.
 
Від сьогодні, 4 листопада, у храмах Прикарпаття всіх конфесій після вранішньої літургії, об 11.00, проводитиметься молебень «До Богородиці за відвернення від епідемічної пошесті та несподіваної смерті».

Рішення про щоденне проведення таких богослужінь з передзвонами за здоров’я людей прийнято напередодні під час зустрічі голови Івано-Франківської ОДА Миколи Палійчука з архієреями церков Прикарпаття: митрополитом Галицьким Андрієм (УАПЦ), архієпископом Іоасафом (УПЦ КП), єпископом-ординарієм Володимиром Війтишиним (УГКЦ).

Як повідомили у прес-службі Івано-Франківської ОДА, спільні дії органів влади й духовенства, а також узгоджене звернення у телефонному режимі підтримали єпископ-ординарій Микола Сімкайло (УГКЦ), єпископ Коломийський Іоан (УПЦ КП) та єпископ Пантелеймон (УПЦ).

Губернатор подякував Владикам за підтримку вірян у складний час епідемії грипу, за щоденні спільні молитви за здоров’я людей, за проведення роз’яснення серед парафіян та залучення місцевих медиків. Владика УПЦ Іоан висловив побажання «хоча б з часом відкрити державні, соціальні аптеки, аби у такі складні часи, як нині, приватні власники не наживалися на незаможних людях, піднімаючи ціни на ліки».

За словами заступника голови ОДА-керівника апарату Олега Коржака, Владика Миколай РПЦ МП також приєднується до Владик і буде молитися за здоров’я людей, непоширення епідемії та видужання хворих.

Категорія: Медицина | Переглядів: 1654 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 10
31.10.2009
10. Андрій [Матеріал]
Колись Янукович на виступі заявив, що Західній Україні буде не до виборів..під час президентських перегонів. Робіть тепер висновки !!!

31.10.2009
9. Ужгород [Матеріал]
Повністю згідна. У нас в Ужгороді також в аптеках нема масок. Ніхто нічого конкретного не говорить. Лікарі прописують протипростудні та парацетамол не поставивши точний діагноз. А вони усі кажуть, що консультують медиків. А у людей на другий день хрипи в легенях. Що нам тепер робити????

31.10.2009
8. Валік [Матеріал]
на Волині в Луцьку вже сьогодні є смертельний випадок, повязаний з вірусом а в інтернеті тиша, телебачення також не оприлюднило цієї інформації

31.10.2009
7. Тернопіль [Матеріал]
Чому не надається інформація якими препаратами проводити профілактику свинячого грипу? За інформацією ВОЗ профілактика можлива лише двома препаратами. Чи є вони в Україні? В аптеках Тернополя відсутні навіть маски (невже це така проблема,забезпечити необхідними засобами райони епідемії). Чим можна попередити захворювання вагітним?( окрім масок і не відвідування громадських місць). Препарати енгістол та оксолінова мазь можуть використуватись? Чому МОЗ не дає конкретних рекомендацій і нічого не робить??? Ми вже розуміємо,що в нас епідемія. Тепер хочемо компетентної медичної консультації через ЗМІ. На питання в лікарні що робити,які препарати приймати наші лікарі нічого конкретного не говорять. Що ж тоді робити людям без мед.освіти????

31.10.2009
6. Вітаська [Матеріал]
ага... а ще чай з малини лісової, яку так не люблю збирати

31.10.2009
5. Леся [Матеріал]
А що звичайні противірусні засоби, такі як лимон та гарячие молоко із медом, вже не допоможуть?

31.10.2009
4. Справедливий [Матеріал]
Згідний з A/H1N7865876558 минулого року також були летальні випатки, але такого розмаху не було. Купити ліки такі як: арбідол, анеферон, когоцеп, інтеферон альфа та гамма неможливо. А ці льки не здешевих. Люди робіть висновки !!!

30.10.2009
3. Сашко [Матеріал]
має бути статистика про кількість померлих людей від грипу і пневмонії минулого року чому її не наводять...наведіть її, я думаю, що не менше ніж того. Вибори скоро та вся шуміха роздута щоб мережі аптек наших олігархів отримати надприбутки...та профінансувати нашою безграмотністю вибори...!!!

30.10.2009
2. Дмитро [Матеріал]
Доречі. Це все зробив Янукович він ще прошлого року сказав - "Я винищу захід". От тепер це падло сміється

30.10.2009
1. Інна [Матеріал]
Ніякого свинячого грипу немає, а тому що з Києва прислали людей які випустили в повітря отруйну речовину і тому у людей розкладаються легені.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]