[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Червень » 7 » Реєстрації підлягають усі мопеди
15:59
Реєстрації підлягають усі мопеди
Як повідомив старший державтоінспектор Калуського ВДАІ Ярослав Серман, реєстрація мопедів (скутерів) із об’ємом двигуна до 50 куб. см у нашій області запроваджена відповідно до розпорядження голови ОДА Миколи Палійчука з 1 жовтня 2008 року.
 
Таке нововведення не суперечить Правилам дорожнього руху, оскільки у цьому документі зазначається, що реєстрація вищезгаданих транспортних засобів може здійснюватися за рішенням місцевих органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування (пункт 30.2). Загалом до таких заходів керівництво області вдалося у зв’язку зі збільшенням кількості дорожньо-транспортних пригод за участю водіїв мопедів та з метою впорядкування руху цієї категорії транспортних засобів на дорогах і вулицях населених пунктів, проведення відповідної профілактичної роботи з власниками мопедів вітчизняного та іноземного виробництва, забезпечення обліку цих транспортних засобів.

За словами державтоінспектора, у Калуші та районі лише за минулий рік трапилося 4 аварії з потерпілими за участю водіїв мопедів. Двоє скутеристів під час дорожньо-транспортних пригод загинули (ці ДТП трапилися на вул. Пушкіна та у с. Копанках), четверо — були травмовані. Цьогоріч таких випадків не було.

Реєстрацію мопедів з об’ємом двигуна до 50 куб. см здійснює Калуський відділ реєстраційно-екзаменаційної роботи (колишнє МРЕО). Щоб зареєструвати транспортний засіб, необхідно подати його для огляду, а також надати такі документи:

 - паспорт громадянина України;
 - документи, що підтверджують придбання транспортного засобу з робочим об’ємом двигуна до 50 кубічних сантиметрів (мопеда) з обов’язковим зазначенням моделі, кольору, номерів рами та двигуна, а також найменування та реквізитів продавця;
 - медичні довідки про проходження наркологічного та психіатричного оглядів;
 - квитанції про оплату за номерний знак та реєстраційний талон;
 - заяву.

Як повідомив Ярослав Серман, деякі власники мопедів з розумінням поставилися до цієї вимоги і зареєстрували свої транспортні засоби. Зокрема, це зробили близько 100 скутеристів.

Разом з тим державтоінспектор зауважив, що з 16 березня цього року триває операція «Скутер». Працівники ДАІ приділяють цій категорії учасників дорожнього руху особливу увагу. При відсутності реєстрації, а відповідно і номерного знака на транспортному засобі, на його власника складають адміністративний протокол за ст. 121 ч.5 Кодексу України про адмінпорушення. А це означає, що незаконослухняному власнику доведеться заплатити штраф у розмірі від 170 до 255 гривень. Від початку операції працівники ДАІ виявили 45 порушень, допущених водіями скутерів. 15 із них керували транспортним засобом у нетверезому стані. У подібних випадках водіїв відстороняли від керування, а мопеди доставляли на штрафмайданчик.

Категорія: Суспільство | Переглядів: 986 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]