[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Травень » 31 » Чим Брошнів-Осада Сівку напуває?
12:08
Чим Брошнів-Осада Сівку напуває?

У середу жителі села Голиня Калуського району виявили забруднення ріки Сівки невстановленою рідиною. Як повідомили  в управлінні з питань надзвичайних ситуацій ОДА, з’ясувалося, що «працівники Брошнів-Осадської філії ТОВ «Кроно-Україна» в період з 8 до 15 год. 27 травня 2009 року проводили регламентні роботи з очищення обладнання, внаслідок  чого стався витік стічних вод у р. Сівку».

Працівники державної екологічної інспекції та держуправління охорони навколишнього середовища відібрали проби води вище і нижче скиду з очисних споруд комунального підприємства Брошнів-Осадської селищної ради і обіцяють згодом оприлюднити результати хімічних аналізів. А наразі надають коментарі візуального огляду: «загибелі риби в річці не виявлено, загрози навколишньому середовищу нема». Цікаво те, що напередодні, 26 травня, кореспондент «Галичини» ознайомився зі станом очисних споруд у Брошневі-Осаді і вдарив на сполох, чим Брошнів-Осада Сівку напуває.

Очисні споруди в селищі Брошневі-Осаді Рожнятівського району перебувають на балансі комунального підприємства Брошнів-Осадської селищної ради, директором якого є Василь Возняк, і потребують невідкладної модернізації.

«За десятки років експлуатації, — пояснює селищний голова Володимир Борович, — обладнання на очисному комунальному підприємстві і технічно, і морально застаріло...» Навіть попри те, що очисні споруди у Брошневі-Осаді завантажені, за інформацією селищного керівника, працюють вони десь на 10% своєї потужності. Та головно йдеться про непристосованість підприємства до належного очищення промислових стоків, які потрапляють на очищення разом зі стічними водами та каналізаційними відходами. Хоч, зрозуміло, потребують принципово іншої технології переробки. Навіть саме обслуговування біофільтрів і трудомістке, і фінансово обтяжливе для комунального підприємства.

Зрозуміло, що очисні споруди, які, до речі, обслуговують і райцентр, не залишені поза увагою. Щоправда, цієї уваги вистачає, на наш погляд, виключно на те, щоб очисні споруди працювали. Про ефективність їх наразі говорити не доводиться. Потрібна повна модернізація. І кошти значно потужніші, в іншому випадку можна вести мову хіба що про поточний ремонт. Наприклад, після торішнього липневого паводку в очисні споруди у Брошневі-Осаді, як поінформував директор КП Василь Возняк, вклали 198 тис. грн. — 98 тисяч з державного управління охорони навколишнього природного середовища в івано-Франківській області, а ще 100 — післяпаводкові кошти. Завдяки такому фінансуванню на очисному підприємстві відремонтували чотири первинні відстійники, відновили всі стічні лотки, замінили біофільтри і майже стовідсотково модернізували насосну станцію тощо.

Навантаження на очисні споруди у Брошневі-Осаді зростає як за рахунок розвитку промислового виробництва у селищі, так і через розвиток самого населеного пункту. Наприклад, як повідомив селищний голова Володимир Борович, тільки останнім часом комунгосп подовжив каналізаційні мережі на чотири кілометри. Таким чином, від ефективності роботи очисного підприємства завжди залежало, а нині й поготів, чим Брошнів-Осада напуватиме ріку Сівку, що несе свої води у статечний Дністер.
 
Джерело інформації - газета "Галичина"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1471 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 2.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]