[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Травень » 27 » Замість дров гриби та ягоди
09:33
Замість дров гриби та ягоди
Складна економічна ситуація не оминула й карпатських лісів. Попит на деревину різко зменшився. Ціна навіть на європейських ринках на "зелене тверде золото" впала на третину. Експорт деревини не дає тих доходів, які були ще минулого року.
 
Підприємства Івано-Франківського обласного управління лісового і мисливського господарства реалізували торік пилопродукції на 154,6 мільйона гривень, отримавши чистого прибутку 9,6 мільйона гривень. У першому ж кварталі 2009-го збут деревини порівняно з цим періодом минулого року знизився на 28 відсотків. Такого не було останні десять років. На обласній нараді за участю першого заступника голови Держкомлісгоспу України Юрія Марчука вирішували, як у непростих умовах зберегти галузь, напрацьовували пакет антикризових заходів.
 
Серед пріоритетних завдань визначені впорядкування і сертифікація угідь, лісовідновлення, картографія заповідного фонду, охорона й оптимізація лісових ресурсів. За прикладом Букачівського лісництва Рогатинського лісгоспу, належить подбати про розвиток мисливських господарств Прикарпаття, забезпечення їх прибутковості.
 
У 90-х роках минулого століття, йшлося на нараді, лісове господарство краю добре заробляло на заготівлі, переробці та реалізації екологічно чистої продукції - грибів, ягід, лікарських трав, березового соку. Щороку підприємства об'єднання "Прикарпатліс" передавали у торговельну мережу понад 1 тисячу тонн березового соку, до 150 тонн грибів, десятки тонн меду, плодів, ягід і навіть делікатесної форелі. Нинішня економічна ситуація змушує трудівників галузі відновити сотні заготпунктів та сушарок з тим, щоб не вивозити до Польщі, а в себе переробляти цілющу сировину.
 
Одне слово, час вимагає бути підприємливішими й ощадливішими до природних багатств краю. За добрий приклад господарювання по-європейському, по-сучасному називався такий: в області успішно реалізується пілотний проект впровадження електронного обліку деревини на лісосіках, повідомляє газета "Урядовий Кур'єр".
 
Джерело інформації - Телерадіокомпанія "Вежа"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 737 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]