[Калуський інформаційний портал ]
Головна » Архів матеріалів
Як повідомив старший державтоінспектор Калуського ВДАІ Ярослав Серман, реєстрація мопедів (скутерів) із об’ємом двигуна до 50 куб. см у нашій області запроваджена відповідно до розпорядження голови ОДА Миколи Палійчука з 1 жовтня 2008 року.
 
Таке нововведення не суперечить Правилам дорожнього руху, оскільки у цьому документі зазначається, що реєстрація вищезгаданих транспортних засобів може здійснюватися за рішенням місцевих органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування (пункт 30.2). Загалом до таких заходів керівництво області вдалося у зв’язку зі збільшенням кількості дорожньо-транспортних пригод за участю водіїв мопедів та з метою впорядкування руху цієї категорії транспортних засобів на дорогах і вулицях населених пунктів, проведення відповідної профілактичної роботи з власниками мопедів вітчизняного та іноземного виробництва, забезпечення обліку цих транспортних засобів. ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 989 | Дата: 07.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

На 50-й день після Великодня, свята воскресіння Христового, — весь християнський світ відзначає Трійцю (П'ятидесятницю) — одне з провідних свят церковного календаря. У християнстві свято П'ятидесятниці сформувалось у IV ст., після прийняття церквою догмата про трійцю — існування єдиного Бога у трьох іпостасях. «Ідіть, научайте всі народи, хрестячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Духа Святого» (Матвія, 28, 19) — так наставляв своїх учнів Христос невдовзі після свого воскресіння. І, згідно з Біблією, у день єврейського свята Шавуот — П'ятидесятниці зійшов на апостолів з неба дух святий і пішли вони між народи, «говорячи іншими мовами, як дух їм провіщав» (Діяння, 2, 1 — 4).

Святкування Трійці у європейських народів ввібрало обряди кінця весни — початку літа, які побутували у них раніше. Ці свята рослинності, засновані на вірі в магічну силу зела та квітів, дуже любила молодь. Їх відзначали з піснями, танцями, розвагами. Це викликало осуд ... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 1618 | Дата: 07.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

1 червня з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, святкову програму для дітей Калуського району підготувала Калуська районна організація ВО «Батьківщина» (голова Ольга Сікора) та депутати райради з фракції БЮТ. Захід проходив у центрі міста, на пл. Героїв, тож глядачами і учасниками дійства могли стати усі бажаючі.

Загалом у святкуванні Дня захисту дітей взяли участь кілька сотень наймолодших жителів як міста, так і сіл району. До Калуша приїхали діти з Войнилова, Пійла, Довгої Калуської, Голиня, Перекосів, Новиці, Довгого Войнилова, Завою, Підмихайля, Мостища.

Глядачів своїми виступами розважали дитячі творчі колективи ПК «Мінерал». Усі бажаючі мали можливість взяти участь у конкурсах і виграти цікаві та корисні призи. Зокрема команди сіл і ЗОШ №3 змагалися у пісенному конкурсі, не бракувало бажаючих показати свої вміння й у танці. Для хлопчиків влаштували змагання силачів, а для усіх, хто вміє співати, — ка ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 776 | Дата: 05.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Міжнародна правозахисна організація Transparency International оприлюднила черговий звіт щодо рівня корупції у світі «Барометр глобальної корупції – 2009», в якому Україна посіла останню сходинку серед «нових незалежних країн».

Дослідження, що презентує громадську думку щодо корупції, проводилося у 69 країнах з жовтня 2008 року до лютого 2009 року. В його рамках було опитано 73 тисячі 132 людини. Оцінки виставлялися за 5-бальною шкалою, де 1 бал – «найнижчий рівень», а 5 – «найвищий».
 
Рівень корупції в Україні оцінили у 4,3 бали – це найбільший, тобто найгірший бал серед «нових незалежних країн» і всіх інших країн взагалі. Найближче до України за рівнем корупції опинилися Боснія та Герцеговина – 4,2 бали, Хорватія – 4,1, Камерун, Болгарія та Румунія - 4 бали. В Україні найбільш корумпованими назвали державні установи – 28%, парламент – 25%, ... Читати далі »
Категорія: Статистика | Переглядів: 967 | Дата: 05.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Процес первинного уточнення персональних даних виборців Державного реєстру виборців триватиме з 01 червня до 15 вересня 2009 року. Відповідну постанову, якою було затверджено етапи первинного уточнення  даних Державного реєстру та перелік форм документів, ухвалила Центральна виборча комісія  18 травня 2009 року за № 27.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 822 | Дата: 03.06.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Давайте розберемося, що саме несуть нам пластикові вікна. Перш за все експерти встановили, що одним з найпоширеніших і шкідливіших матеріалів є пластик. Пластик токсичний протягом всього терміну експлуатації. Проте наскільки небезпечний пластик, з якого зроблені склопакети?

Спочатку небагато теорії: полівінілхлорид (пвх), з якого виготовляється профіль металопластикових вікон, належить до групи термопластів. Його склад – етилен (47%) і зв`язаний хлор (57%), що одержується з куховарської солі. У чистому вигляді пвх є порошком. Щоб одержати профіль для виробництва вікон пвх, в порошкоподібний матеріал додаються стабілізатори, модифікатори, пігменти і допоміжні добавки. Найчастіше стабілізатором є свинець. Він додається, щоб пластик не придбав жовтий колір, не змінився під дією, наприклад, пролитої кави або соку, не виділяв в повітря шкідливі речовини і був гладким. Ось свинець і небезпечний для здоров`я (це важкий метал). Також існує небезпека ... Читати далі »
Категорія: Медицина | Переглядів: 793 | Дата: 02.06.2009 | Рейтинг: 3.0/1 | Коментарі (0)

Як повідомив провідний фахівець Калуського ГУ МНС Степан Савчин, 19 травня на березі Лімниці в урочищі Дуби, що у селі Вістова, робітники, які проводили земельні роботи, виявили небезпечну знахідку.
 
Ківш трактора зачепив та витягнув на поверхню кілька заржавілих металевих предметів. Оглянувши їх детальніше, люди зрозуміли: перед ними боєприпаси часів війни. Тоді один із них зателефонував на “101”. Незабаром там уже працювала група піротехнічних робіт ГУ МНС в області.
 
Увесь “скарб”, що залишила в урочищі ... Читати далі »
Категорія: Кримінал | Переглядів: 1060 | Дата: 01.06.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

На околицях Долини відбувся командний чемпіонат області зі спортивного орієнтування, в якому взяли участь близько восьмидесяти спортсменів з шести районів Прикарпаття.

У загальнокомандному заліку перемогли перша і друга команди Калуша, на третьому місці — спортсмени Калуського району.

На спринтерській дистанції перемогу отримали калушани Леся Поліщук (Д-12), Андрій Шипулін ( Х-12), Валентина Пелехович ( Д-14), Сергій Хамуляк (Ю-14), Марія Поліщук( Д-16), Володимир Ерстенюк (Ю-18), Микола Фодчук (4-20), Вікторія Беник ( Ж-20) та Олександр Неспляк ( Ч-21Е).

Призові місця здобули також Анастасія Якимечко (Д-12), Андрій Іванів (Х-12), Христина Кулик ( Д-14), Микола Ковбасюк, Артур Шляхтич ( Ю-14), Іванна Мельницька і Марія Бойко (Д-16), Сергій Моспан (Ю-16), Мар’ян Русинкевич і Василь Яремчук (Ю-18), Олександр Козачинський (Ч-20), Ігор Сидорко (Ч-21Е).

На середній і довгій ... Читати далі »

Категорія: Спорт | Переглядів: 1099 | Дата: 01.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Як повідомив керівник комунального підприємства «Калушавтодор» Микола Барченко, минулого понеділка вранці на Пагорбі Слави працівники підприємства застали жахливу картину: вивернуті бордюри, зсунуті надмогильні плити, перевернуті і розкидані вінки та квіти.

Крім того, хтось позбиткувався над пам’ятним знаком загиблим в Афганістані калушанам: у фігурки солдата, яка увінчує монумент, перебили ногу, окремі місця помалювали білою фарбою. Микола Барченко зазначив, що ще у суботу комунальники поливали квіти на Пагорбі Слави і тут усе було в порядку. Очевидно, невідомі зловмисники позбиткувалися над могилами у суботу ввечері або в неділю.

Про факт наруги над могилами комунальники повідомили правоохоронців, також на місці усе прибрали і взялися за відновлювальні роботи.

За словами начальника управління житлово-комунального г ... Читати далі »

Категорія: Кримінал | Переглядів: 859 | Дата: 01.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У середу жителі села Голиня Калуського району виявили забруднення ріки Сівки невстановленою рідиною. Як повідомили  в управлінні з питань надзвичайних ситуацій ОДА, з’ясувалося, що «працівники Брошнів-Осадської філії ТОВ «Кроно-Україна» в період з 8 до 15 год. 27 травня 2009 року проводили регламентні роботи з очищення обладнання, внаслідок  чого стався витік стічних вод у р. Сівку».

Працівники державної екологічної інспекції та держуправління охорони навколишнього середовища відібрали проби води вище і нижче скиду з очисних споруд комунального підприємства Брошнів-Осадської селищної ради і обіцяють згодом оприлюднити результати хімічних аналізів. А наразі надають коментарі візуального огляду: «загибелі риби в річці не виявлено, загрози навколишньому середовищу нема». Цікаво те, що напередодні, 26 травня, кореспондент «Галичини» ознайомився зі станом очисних споруд у Брошневі-Осаді ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 1475 | Дата: 31.05.2009 | Рейтинг: 2.7/3 | Коментарі (0)

Українці виступають за заборону грального бізнесу - свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження Проблема грального бізнесу в Україні. Дане опитування провів Інститут Горшеніна в травні в рамках річної програми досліджень Проект країни.

Згідно з результатами опитування експерти Інституту зробили прийшли до висновку, що українці негативно ставляться до грального бізнесу. Зокрема, таку думку висловили 73,4% опитаних. Нейтральне ставлення до грального бізнесу висловили 15,4% опитаних, і тільки 5,2% підтримали цей бізнес - через те, що він приносить прибуток у бюджет країни і створює робочі місця.

Разом з тим, більшість опитаних українців - 88,1% - заявили, що ніколи не грають на ігрових автоматах на гроші. Тільки іноді роблять це 9,7% опитаних, а 2,2% громадян зізналися, що грають на гроші часто.

Крім того, більше половини українців вважають ігрові автомати загрозою для всіх без винятку гро ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 791 | Дата: 31.05.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Куріння тютюну, або нікотиноманія — поширена звичка в побуті багатьох народів.Дослідженнями встановлено, що переважна більшість курців починає палити у віці між 13-18 роками.

Шкідливий вплив куріння на здоров’я людини незаперечно доведений багатьма дослідженнями. Смертність у працездатному віці серед курців на 25-30% вища, ніж серед тих, хто не курить. Куріння є однією з причин захворювання на рак легенів і бронхів. Кожна випалена цигарка збільшує ризик захворювання серцево-судинної системи й судин і веде до атеросклерозу. Курці в 2,5 раза частіше вмирають від коронарної хвороби серця та гіпертонії.

Внаслідок вдихання тютюнового диму руйнуються епітеліальні клітини дихальних шляхів, порушується механізм очищення дихального тракту, частинки тютюну осідають у легенях. Усе це посилює розвиток захворювання легенів, зменшує їх ємність. Куріння ослаблює захисні сили організму в боротьбі з іншими захворюваннями. Довед ... Читати далі »

Категорія: Медицина | Переглядів: 954 | Дата: 31.05.2009 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

Виплати населенню компенсацій за вкладами Ощадбанку СРСР розпочнуться з червня. Про це повідомив  виконуючий обов'язки міністра фінансів України Ігор Уманський. 

Нагадаємо, згідно з постановою Кабінету міністрів України, з держбюджету виділяються 250 млн. грн. для виплати в 2009 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 року до установ Ощадбанку СРСР. Виплати будуть проведені до 25 грудня цього року.

За словами начальника Івано-Франківської обласної філії ВАТ "Ощадбанку" Василя Кричука, наразі, офіційних вказівок відносно проведення в області виплат не було. Тому, говорити про суму виплат чи їх терміни - зарано.

На початку 1992 року на Прикарпатті нараховувалось близько 1 мільйона 300 тисяч вкладників Ощадбанку СРСР. Загальна сума коштів на ощадкнижках перевищувала 2,5 мільярди карбованців.

Категорія: Суспільство | Переглядів: 679 | Дата: 28.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

27 травня  у селищі Брошнів-Осада Рожнятівського району виникла надзвичайна ситуація місцевого значення, а саме зафіксовано попадання зворотних вод ТзОВ «Кроно-Україна» на очисні споруди комунального підприємства Брошнів-Осадської селищної ради.  Зворотні води були скинуті на очисні споруди без попередньої очистки, що спричинило виведення з експлуатації споруд біологічної очистки комунального підприємства та забруднення поверхневих вод річки Сівка. Про це повідомляє прес-служба Мінприроди.

Отримавши повідомлення про аварійну ситуацію,  спеціалісти Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області одразу виїхали на місце події. Перевіркою встановлено, що загальна кількість скинутих у поверхневий водотік забруднених вод складає 400м3. Працівниками Держекоінспекції  відібрано   проби  зворотних та поверхневих вод. Після отримання результатів аналізів будуть нараховані зби ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 771 | Дата: 28.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Складна економічна ситуація не оминула й карпатських лісів. Попит на деревину різко зменшився. Ціна навіть на європейських ринках на "зелене тверде золото" впала на третину. Експорт деревини не дає тих доходів, які були ще минулого року.
 
Підприємства Івано-Франківського обласного управління лісового і мисливського господарства реалізували торік пилопродукції на 154,6 мільйона гривень, отримавши чистого прибутку 9,6 мільйона гривень. У першому ж кварталі 2009-го збут деревини порівняно з цим періодом минулого року знизився на 28 відсотків. Такого не було останні десять років. На обласній нараді за участю першого заступника голови Держкомлісгоспу України Юрія Марчука вирішували, як у непростих умовах зберегти галузь, напрацьовували пакет антикризових заходів.
 
Серед пріоритетних завдань визначені впорядкування і сертифікація угідь, лісовідно ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 740 | Дата: 27.05.2009 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 70 71 72 73 74 ... 79 80 »