[Калуський інформаційний портал ]
Головна » Архів матеріалів

Село Добровляни вважалося одним із найбільш засмічених у Калуському районі. Але іронія — воно лежить на найчистішій ріці Європи — Лімниці. Організатори акції «Чисті береги» поставили за мету прибрати водойми району з допомогою школярі та вчителів місцевих шкіл, а також державних службовців.

Спільними зусиллями вже вдалося зібрати сміття у Вістовій, Пійлі, Тужилові та інших селах району. Ініціатори акції таким чином привчають дітей любити навколишню природу і нагадують дорослим, що чисто там, де не смітять.

«Прибрати за собою і не смітити — це не потребує ніяких грошей, — вважає Віктор Романів, заступник голови Калуської районної державної адміністрації. — Для нас важливо річку привести до належного порядку, аби нам було приємно відпочити на ній ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 812 | Дата: 20.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Вже традиційними у нашій школі стали різні вечори, диспути, “круглі столи”, літературно-музичні композиції. Цікаво пройшло відзначення Дня Європи у нашій шкільній родині.
 
 Розпочали тиждень “круглим столом” між учнями 10-11 класів “Світ та Європа відкривають Україну”. Присутні побачили, що у старшокласників є своє бачення тієї чи іншої ситуації, вони вміють відстоювати свою позицію, мають міцні знання з даної теми. А дискусія “Вибір України, параметри європейські”, в якій крім 10 та 11 класів брали участь учні 8-9 класів, ще раз підтвердила, що ми маємо надійне майбутнє і не п ... Читати далі »
Категорія: Культура | Переглядів: 916 | Дата: 18.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Служба безпеки України в Івано-Франківській області здійснює прийом заяв громадян з питань попередження корупційних правопорушень, захисту законних прав та інтересів фізичних і юридичних осіб від корупційних проявів.

Будь-який громадянин має можливість письмово або особисто, звернувшись за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Сахарова, 15, поінформувати Управління СБУ в Івано-Франківській області про протиправні дії осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямовані на використання наданих їм повноважень для одержання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг, а також інші правопорушення, пов’язані з корупцією.

... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 751 | Дата: 18.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Чимало батьків пам’ятають той момент, коли дитина хотіла у всьому допомагати мамі. З малюками зазвичай таке трапляється у віці приблизно від двох до трьох років. Діти із задоволенням беруться мити посуд, замітати, пилососити… Але батьки не готові дати своєму чаду стільки самостійності. “Поб’єш, поламаєш, зіпсуєш… Краще я сама, а ти йди побався...”.

Вчіть на власному прикладі.

Колега по роботі розповідала, що в дитинстві, коли їй було чотири роки, їй подобалося готувати. Вона рвалася на кухню – ліпити вареники. Але мама у цьому питанні була непохитною: “Ні, і крапка!”. Натомість вона пропонувала дочці витирати пил із кількасот книжок або збирати іграшки... Пізніше мама подумала, що дочку таки потрібно навчити куховарити. Але дівчині вже цього не хотілося. Готувати у дорослому житті Ірина не терпить. Кореспондент “ВЗ” дізнавалася, як не відбити у дитини бажання займатися домашн ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1478 | Дата: 17.06.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Ще на початку березня цього року керівники калуських хімічних підприємств, зокрема таких товариств, як "Карпатнафтохім", "Вінісін", "Енія", "Синтра", "Орісіл-Калуш", які сьогодні визначають економіку Калуша й області, забили на сполох щодо існуючої ситуації з невідшкодування їм державою коштів у виді податку на додану вартість. Численні листи на адресу Кабміну, Президента України, голови ДПА України з інформацією про те, що прострочена заборгованість держбюджету з невідшкодованого ПДВ перед окремими підприємствами негативно відбивається на їхній діяльності, позитивного результату не дали. Не допомогли промисловим підприємствам міста у цьому плані і звернення Центральної ради профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України та депутатів Калуської міської ради. Держава й надалі продовжує нарощувати перед підприємствами міста борг у вигляді невідшкодованого ПДВ.

Через несвоєчас ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 882 | Дата: 17.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

15 червня відбулося пленарне засідання двадцять восьмої сесії Калуської районної ради V демократичного скликання, на якій були присутні, крім депутатів районної ради, депутати обласної ради Ігор Гаврилюк, голова райдержадміністрації Василь Іванишин та його заступники, начальники відділів та управлінь райдержадміністрації, керівники підприємств та установ, журналісти місцевих мас-медіа.

На порядок денний було винесено 18 питань, основними з яких, зокрема, були такі: про затвердження звіту про виконання районного бюджету та використання резервного фонду районного бюджету за І квартал 2009 року; про внесення змін і доповнень в районний бюджет на 2009 рік; про роботу Калуського управління з експлуатації газового господарства; про посилення профілактичного впливу і протидії проявам пияцтва, алкоголізму і тютюнопаління серед населення району.

Депутати також розглянули питання про Програму енергоефе ... Читати далі »

Категорія: Політика | Переглядів: 774 | Дата: 17.06.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

З ініціативи Калуської райдержадміністрації та виконавчого комітету Калуської міської ради на Калущині проводиться екологічна акція “Чиста Лімниця”.

Все частіше чуємо слова “забруднення навколишнього середовища”, “захаращені сміттям береги річок”, “стихійні смітники”. Ми вже стали звикати до цих слів і продовжуємо свою бездіяльність. Нерозумні дії людей на планеті Земля у найближчий час можуть повернутися великими нещастями, бідами усього людства. Природа забруднюється, піддається руйнуванню, знищується. Чи багатьом з вас щастило бачити прозору річкову воду, чистий пісок, насолоджуватися тишею без реву двигунів, дихати чистим повітрям, без домішок бензину, мазуту, пестицидів? Ми отримали в спадок невимовно прекрасний і багатий сад, але біда наша в тому, що ми погані садівники, що не засвоїли най ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 1450 | Дата: 14.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Відносно Петрівського посту на Поділлі побутує легенда, згідно з якою у давнину не було Петрівки і чоловіки щоденно ласували м'ясом, маслом, сметаною тощо, не знаючи міри. Їхні дружини занепокоєні таким станом, зібравшись і порадившись вирішили обмежити своїх чоловіків у скоромній їжі й установили Петрівський піст. При обговоренні цієї проблеми вони не зуміли дійти до згоди відносно постійності посту, а тому вирішили призначати його тривалість: від шести, п'яти тижнів до одного.

Як відомо, початок Петрівки залежить від Великодня, а кінець її завжди на Петра (12 липня), в зв'язку із цим коливалася і її тривалість.

У порівнянні з Великим постом на Петрівку було більше послаблень. «Спасівка від Бога, а Петрівку баби вигадали, щоб сир та масло зібрать», говорять у народі. В деяких селах Львівщини, Кіровоградщини, наприклад, у Петрівку дехто постить перший і останній тиждень, а в Інші тижні постяться у вівторок, ч ... Читати далі »

Категорія: Культура | Переглядів: 1321 | Дата: 14.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Укргідрометцентр попереджає про ускладнення погодних умов в Україні: сьогодні та завтра в багатьох регіонах очікуються сильні зливи, град, шквали.

Як повідомили у прес-службі Міністерства з питань надзвичайних ситуацій з посиланням на Укргідрометцентр, у зв`язку з проходженням холодного атмосферного фронту вдень 12 червня та вночі 13 червня у західних, північних, більшості центральних, Одеській областях та в Криму пройдуть грозові дощі, місцями сильні зливи, град, шквали 19-24 м/с, в окремих пунктах - крупний град та шквали 25-28 м/с.

Після проходження атмосферного фронту очікується зниження температури повітря на 10-15° та висока пожежна небезпека.

12-13 червня на рiчках басейнiв Прута, Сірету, Сяну і Днiстра, в межах Львiвської та Iвано-Франкiвської областей, а також на річках Закарпаття, очікуються підйоми рівнів води на 0,5-1,5 м над рівнями станом на 08:00 11 червня. При сильних зл ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 742 | Дата: 12.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Щовесни світ ділиться надвоє — більшість людей насолоджується красою розквітаючої природи, а інші витирають сльози, потерпають від нежитю і чухаються, чекаючи своєї черги на прийом до лікаря: у них алергія. Причому, як свідчать офіційні дані, вже до 2015 року від алергічних захворювань страждатиме не меншість, а, в кращому випадку, половина Європи.

За словами лікаря-пульмонолога та позаштатного алерголога Калуської ЦРЛ Марії Штремих, причиною весняних нападів алергії частіше за все є пилок дерев, трав, кущів й ін. Головними ворогами людини, особливо навесні, стають берези, ясени і тополі. Проте фахівці заявляють, що скаржитися на тополиний пух почали тільки в 70-тих, коли повітря в містах стало по справжньому брудним, адже алергію викликає не сам пух, а пил, що на ньому осідає. Та зрубувати тополі поспішати не треба. Тому що саме тополя вбирає 70 відсотків вуличного пилу і бруду, а алергетик з неї значно слабший, ніж, нап ... Читати далі »

Категорія: Медицина | Переглядів: 942 | Дата: 12.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

З 25 травня по 1 червня проходив відкритий міський турнір з міні-футболу серед вуличних і дворових команд. У фіналі взяли участь 14 команд 1995-1996 р. н. та молодші. З них — по одній команді з Мостищ і Копанок.

Команди були розділені на дві підгрупи та групи між собою за коловою системою. У фіналі 1 червня змагалися 8 команд: по 4 кращі із кожної підгрупи. Вони грали за олімпійською системою. У півфіналі зустрілися ФК «Калуш» (вул.Молодіжна) з ФК «Мостище» (с.Мостище) та команда «Россонері» (пл.Героїв) з командою «Red Bull» (вул.Січових стрільців).

У результаті — за перемогу в турнірі змагалися ФК «Калуш» та «Россонері».Команда ФК «Калуш» здобула її в запеклій боротьбі з рахунком 7:5. Відповідно на другому місці «Россонері», а третє посіла команда ФК «Мостище». Команди-переможці нагороджені грамотами міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та цінними призами від ТЦ «Гост ... Читати далі »

Категорія: Спорт | Переглядів: 1134 | Дата: 11.06.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Для ЗАТ "ЛУКОР" та ТОВ "Кар-патнафтохім" новий рік розпочався реорганізацією структурних підрозділів, яка триває до сьогодні. Керівництво підприємств переконує: створення нової структури — вагомий крок у діяльності основних виробництв. Деякі ж працівники запевняють, що процес реорганізації супроводжується поетапною "чисткою" рядів, у результаті якої люди залишаються без роботи. Ті ж, хто не хоче здаватися, потерпають від психологічного тиску та змушені звертатися до суду. Щоправда, таких відчайдухів — усього двоє.

Днями до "Вікон" звернувся один із робітників ЗАТ "ЛУКОР", мешканець Калуського району Богдан Шавранський. За його словами, уже кілька місяців керівництво підприємства, на якому він більше 30 років пропрацював електрослюсарем КВПіА по обслуговуванню цехів поліхлорвінілової смоли та хлорвінілу, намагається його звільнити, порушуючи при цьому чинне законодавство.

— Я працю ... Читати далі »
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1166 | Дата: 10.06.2009 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

За даними лабораторії Інституту епідеміології й інфекційних захворювань ім.Громошевського, у хворого українця, що прилетів у Київ з США, був виявлений грип групи A/H1N1 (свинячий грип). Про це повідомив головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол на прес-конференції у вівторок.

За словами Біловола, українська лабораторія на 99% упевнена, що це грип саме групи A/H1N1, однак в Україні не можна точно встановити, чи є цей різновид вірусу саме вірусом “свинячого грипу”.

Як повідомив головний санітарний лікар, взяті в хворого матеріали були надіслані для дослідження в Лондон (у світі на сьогодні є 4 лабораторії, які можуть точно ідентифікувати “свинячий грип” — у Мельбурні, Лондоні, Атланті і Токіо).

За словами Біловола, результати лабораторних досліджень з Лондона очікуються через 2-3 тижні.

Нагадаємо, 24-річний чоловік прибув в аеропорт “Бориспіль” (Київ) ... Читати далі »

Категорія: Медицина | Переглядів: 1265 | Дата: 10.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Міністерство освіти і науки України розробило і затвердило зміни до програми з історії України та всесвітньої історії для учнів 5-12 класів.

Зміни спрямовані на подолання розриву між змістом підручника та найновішими напрацюваннями вітчизняної історіографії. Особливо це стосується історії найближчого до нас ХХ століття, яка протягом тривалого часу містила найбільше так званих "білих плям". Сьогодні, завдяки відкриттю раніше недоступних фондів архівів, інтенсифікації досліджень, зокрема через залучення до роботи нової генерації істориків, встановлено багато невідомих досі фактів та подій.

Значно ширше в новій шкільній програмі відображені історія становлення та розвитку українського визвольного руху, боротьба з ним тоталітарних режимів. Діти докладніше знатимуть про злочин геноциду проти нашого народу - Голодомор 1932-1933 років, масові репресії комуністичної влади 20-50-х років минулого століття, боротьбу Організа ... Читати далі »

Категорія: Освіта | Переглядів: 970 | Дата: 10.06.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Свято Святого Духа ушановують в понеділок, 8 червня, на наступний день після Святої Трійці, православні віруючі. День Духа встановлений на честь третьої особи Святої Трійці - Святого Духа, який, як вважають християни, і зараз діє у Церкві, як діяв у часи апостолів.

Згідно з православним вченням, саме сходження Святого Духа на апостолів показало піклування всіх Осіб Триєдиного Бога про світ: Бог Отець творить світ, Бог Син спокутує людей від рабства дияволу, а Бог Дух Святий освячує світ через Церкву.

У євангельській традиції сходження Святого Духу описується як поява полум'я, спалахи якого оточили кожного з апостолів, після чого вони знайшли "дар мов" - стали говорити на різних, не відомих їм раніше мовах - і таким чином отримали можливість проповідувати віру Христову по всьому світу.

Вчення про Святий Дух - ключовий момент у розбіжностях між православ’ям і католицизмом. Католицьке вчення про Святого Духа, який, на думку католик ... Читати далі »

Категорія: Суспільство | Переглядів: 748 | Дата: 08.06.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 69 70 71 72 73 ... 79 80 »