[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Травень » 31 » Українці підтримали заборону на гральний бізнес
11:59
Українці підтримали заборону на гральний бізнес
Українці виступають за заборону грального бізнесу - свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження Проблема грального бізнесу в Україні. Дане опитування провів Інститут Горшеніна в травні в рамках річної програми досліджень Проект країни.

Згідно з результатами опитування експерти Інституту зробили прийшли до висновку, що українці негативно ставляться до грального бізнесу. Зокрема, таку думку висловили 73,4% опитаних. Нейтральне ставлення до грального бізнесу висловили 15,4% опитаних, і тільки 5,2% підтримали цей бізнес - через те, що він приносить прибуток у бюджет країни і створює робочі місця.

Разом з тим, більшість опитаних українців - 88,1% - заявили, що ніколи не грають на ігрових автоматах на гроші. Тільки іноді роблять це 9,7% опитаних, а 2,2% громадян зізналися, що грають на гроші часто.

Крім того, більше половини українців вважають ігрові автомати загрозою для всіх без винятку громадян. Про це, зокрема, заявили 59,7% опитаних. Небезпеку для "безвольних особистостей", як зазначили експерти, в ігрових автоматах вбачають 21,1% українців, а 13,4% до "групи ризику" відносять дітей та пенсіонерів.

Негативне ставлення у переважної кількості українців (85,7%) сформувалося і до людей, які відвідують гральні салони. Зізналися в тому, що самі відвідують подібні місця 4,9% опитаних громадян, а 2,3% заявили про позитивне ставлення до відвідувачів гральних салонів. Не визначилися зі своїм ставленням до "гравців" 7,1% опитаних.

Крім того, зазначили експерти, згідно з результатами опитування, українці виступають за локалізацію грального бізнесу в країні. Більше половини громадян (52,9%) вважають, що цей бізнес потрібно локалізувати в спеціальних гральних зонах. За те, щоб демонтувати гральні установи, хоча б поблизу дитячих майданчиків, навчальних закладів та у громадських місцях виступають 15,1% респондентів. Більш радикальної точки зору дотримуються 29,3% українців, які вважають повну заборону на гральний бізнес правильним кроком.

У той же час, Інститут Горшеніна підкреслив, що громадяни підтримали закон Верховної Ради про заборону грального бізнесу. Переважна більшість опитаних українців (81,8%) схвалили закон, прийнятий Радою 13 травня, який забороняє гральний бізнес в Україні до прийняття спеціального законодавства. Не підтримали цей закон 15,8% громадян, і лише 2,4% опитаних не визначилися зі своїм ставленням до закону.

Інститут Горшеніна провів дане всеукраїнське телефонне опитування з 24 по 26 травня у всіх обласних центрах України, Києві та Севастополі. Всього, згідно з випадковою вибіркою, було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років. Квотами при вибірці були вік та стать. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 3,2%.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла в першому читанні і в цілому законопроект Про заборону грального бізнесу в Україні 15 травня. Представники грального бізнесу подали до суду позови до держави з вимогою повернути їм гроші, сплачені за отримання патентів, а також передали в Секретаріат Президента понад 10 тисяч підписів під зверненням до Віктора Ющенка в знак протесту проти заборони грального бізнесу в Україні.

Президент України Віктор Ющенко назвав недосконалим закон про заборону грального бізнесу, але висловив готовність підписати його після додаткових консультацій.
 
Джерело інформації - газета "Кореспондент"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 789 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]