[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Листопад » 10 » Українці не довіряють гривні і знову скуповують долари
15:21
Українці не довіряють гривні і знову скуповують долари
В жовтні жителі України придбали в банків на $793,6 млн. більше, ніж продали їм валюти. Минулого місяця фізособи купили $2,04 млрд., при цьому реалізувавши фінустановам всього $1,25 млрд.

В порівнянні з вереснем негативне сальдо купівлі-продажу валюти збільшилося на 40%. При цьому вперше протягом цього року значне збільшення попиту на долар відбувалося на тлі зміцнення гривні.

Так, за жовтень на готівковому ринку національна валюта подорожчала відносно долара майже на 3%, на міжбанку — на 2%. Основною причиною високого попиту на готівковий долар експерти називають низький рівень довіри до національної валюти.

«Стабілізація валютного ринку у вересні-жовтні не понизила рівень невизначеності щодо майбутнього курсу гривні», — говорить головаправління банку «Форум» Ярослав Колесник. Більшість фінансистів вважають, що ще однією причиною збільшеного інтересу населення до валюти стали популістські заяви і дії політиків. 

«Всі розуміють, що коли витрати бюджету збільшуються на десятки мільярдів і при цьому не називається джерело їх фінансування, це може мати згубний вплив на вартість національної валюти (збільшується загроза незабезпеченої емісії гривні – ред.)», - вважає головаправління банку «Форум» Ярослав Колесник.

«Зростання чистого об'єму купівлі іноземної валюти на готівковому валютному ринку може свідчити про те, що та частина економіки, яка знаходиться в тіні, активізувала свої валютообмінні операції на готівковому ринку замість їх здійснення на міжбанку», — вважають аналітики ING Bank (Україна).

Підтвердженням такого припущення може служити скорочення об'єму торгів на міжбанківському ринку в жовтні на 11,5%. Нагадаємо, що за перших 6 місяців цього року рівень тінізації економіки збільшився на 4,9 відсоткових пунктів — до 36% від офіційного ВВП.

В той же час значний попит на валюту на готівковому ринку не привів до істотного скорочення міжнародних резервів Національного банку, вони зменшилися всього на 1,5%, або на 415 млн. грн.
 
Джерело інформації - 4Post
Категорія: Економіка | Переглядів: 657 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]