[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Грудень » 31
Дід Мороз не самотній, у нього є родичі в багатьох країнах. Найближчим і найважливішим з них є Санта Клаус.

У наш час багато американців вважають, що сучасний образ Санта Клауса був винайдений рекламною службою компанії «Coca-Cola». Ця думка з’являється через те, що Санта Клаус одягнений у червоно-білий костюм, а саме ці кольори є фірмовими кольорами компанії «Coca-Cola», а також тому, що у своїй рекламній кампанії фірма «Coca-Cola» зображує Санта Клауса із пляшкою «Coca-Cola». У дійсності історія сучасного Санта Клауса не настільки банальна – Святий Миколай традиційно вважається на Заході й в Америці дарувальником подарунків.

Історія Санта Клауса, як і Діда Мороза, починається зі Святого Миколая. У 1804 році в Нью-Йорку під патронажем Святого Миколая було засновано історичне суспільство.

В 1809 році Вашингтон Ірвінг опублікував сатиричну «Історію міста Нью-Йорка», де висміював г ... Читати далі »
Переглядів: 718 | Дата: 31.12.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Напередодні Нового року настав час згадати про роль Діда Мороза – провідника в часі, що допомагає здійснити перехід з року старого в новий. Таємничого дідугана з широченною сріблястою бородою люблять і чекають діти й дорослі, які в новорічну ніч подібні на дітей… Ми спробуємо відповісти на найпоширеніші запитання про найвідоміших новорічних героїв.

З родоводу Діда Мороза

Питання про те, хто є безпосереднім предком нашого Діда Мороза, досить суперечливе. Споріднення з ним приписують гномам, середньовічним мандрівним циркачам-жонглерам, мандрівним продавцям дитячих іграшок… Його образ складався століттями, і кожний народ вносив у нього щось від себе. Але є серед вигаданих і казкових предків Діда Мороза й реальні люди. Жив у турецькому місті Мирі архієпископ на ім’я Микола, людина добра, прилічена після смерті до лика святих. Навіть останки с ... Читати далі »
Переглядів: 696 | Дата: 31.12.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Про Різдвяну ялинку існує безліч легенд.

Згідно з найпопулярнішою з них, одного разу ватажок німецької Реформації Мартін Лютер у ясний і морозний святвечір ішов додому через ліс.

Раптом він звернув увагу на ялинку, крізь лапи якої красиво просвічували зірки.

Це справило на Лютера таке велике враження, що вдома він поставив ялинку для своєї сім'ї і прикріпив до її гілочок свічки. Вогники свічок нагадували йому зірки на небі.

А ось легенда про походження срібної мішури.

Давним-давно жила-була добра бідна жінка, у якої було багато дітей. Якось напередодні Різдва вона прикрасила ялинку, але ялинка вийшла скромна, майже без прикрас. Уночі на ялинці побували павуки і, переповзаючи з гілки на гілку, залишили по собі павутину.

Знаючи доброту жінки, Христос вирішив її нагородити і благословив дерево - в результаті, павутина перетворилася на сяюче срібло.

... Читати далі »
Переглядів: 914 | Дата: 31.12.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Новий рік — свято, яке відзначається багатьма народами відповідно до прийнятого календаря, яке наступає в момент переходу останнього дня року в перший день наступного року.

У більшості древніх народів святкування Нового року збігалося з початком відродження природи й присвячено, як правило, до березня. Всі язичницькі народи ознаменовували його богослужбовими обрядами, урочистими приношеннями й забавами. Древні єгиптяни відзначали початок нового року святом відродження Осириса.

У Древній Греції народ і жерці, надягши на себе маски, улаштовували на вулицях ходу з піснями й танцями. Жінки, що збиралися на звані вечори, займалися ворожінням. Багато індоєвропейських народів в дохристиянський період святкували настання Нового року в період зимового сонцестояння.

У III столітті християнські історики вважали початком роки 1 березня, а з V століття на цей стиль перейшли в багатьох містах і областях Європи, у тому числі,на островах Вен ... Читати далі »
Переглядів: 563 | Дата: 31.12.2011 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)