[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Квітень » 13 » Вода в пластиковій тарі, а так само бутильована вода з кулерів небезпечна
00:31
Вода в пластиковій тарі, а так само бутильована вода з кулерів небезпечна
 
У даній статті наводяться певні факти, а застосовувати рекомендації на практиці чи ні Ви вирішуєте самі. Я розповім Вам, чим може бути небезпечна або фінансово не доцільна покупка води в пластикових пляшках або бутлях, називайте, як хочете.

Перше це фальсифікація, за статистикою на першому місці по фальсифікації стоїть вода, не горілка, коньяк, наркотики і золото, а вода. І це вже повинно насторожити. У світовій практиці було безліч скандалів, найгучніший з яких з Кока-колою у Великобританії, коли перевірка питної води в пляшках показала, що якість її нижче чим, якість води в Британському водопроводі. В результаті цього була знята з прилавків вся вода компанії Кока-коли.

Друге це тара, в яку розливають питну очищену воду, або інші напої. Практично всі розливають воду в пластикові пляшки. А конкуренція заставляє багато фірм купувати дешевий пластик, часто навіть не харчовий, який надалі наситить вашу воду такими речовинами як: стирол, сурма, естроген і так далі, але і «якісний» пластик вас не врятує. Пластик буває різним, наприклад полівінілхлорид, в Європі його вже давно визнали небезпечним для здоров'я і заборонили до використання.

У харчовій промисловості України виробництво питної, мінеральної і солодкої газованої води дозволене із застосуванням тари з полівінілхлориду - небезпечного для здоров'я.

А третє це нормативна база Ураїни. Адже мало хто знає, що у нас в країні немає нормативної бази для виробництва, розливу і продажу питної води. Все це пов'язано з тим, що держава не може визнати воду в кранах не питною. Оскільки продається вона населенню як питна. Отже, будь-яка організація може розливати воду з крану і продавати її населенню. І це буде законно.

І що тоді виходить, навіть якщо ви вірите, виробникові води і він дійсно розливає якісну воду. Чи буде вона такою, поки пляшка із заводу попаде до нас з вами в руки? Спробуємо відстежити її дорогу.

Передбачимо, що завод по виробництву столової питної води, не використовує заборонену в Європі тару з полівінілхлориду, а використовує якісніший пластик поліетилентерефталат. На заводі воду отримують з глибоких свердловин, потім вона проходит фільтрацію, ретельний контроль. І не досвідченому споживачеві може здатися, що все гаразд, воду можна купувати.

Але ні, давайте прослідимо всю дорогу. Потім воду везуть інколи відразу по магазинах, але здебільше на склади. Часто продукцію везуть відразу на оптові ринки.

Літня жара, стовпчик термометра досягає відмітки 30 - в тіні, значить, на сонці - під 50. Таку температуру не витримає навіть якісний пластик - вимушені визнати і виробники продукції.

Висока температура може привести до деструкції пет-матеріалу. Ця речовина буде джерелом нових смаків. Підсолоджувачі починають розпадатися. А при низькій температурі, навпаки, напій розшаровується, втрачає товарний вигляд.

А ще під дією високої температури і сонячних променів пластик починає випаровуватися. Він розчиняється у воді, насичує її шкідливими речовинами. Теж відбувається з пластиком і при низьких температурах.

Хто з нас не відчував у воді присмаку пластика? У інституті екогігієни і токсикології визнають - немає абсолютно безпечної пластикової упаковки. З будь-якої пластмаси виділяються отруйні речовини.

З бутильованою водою в кулерах що знаходяться в приміщенні, справи йдуть набагато гірше, оскільки це все той же пластик, використання якого багато разів - небезпечно. Вода, що знаходиться в бутилі контактує з повітрям, а вам будь-який хімік скаже, що присутність повітря і підвищених температур прискорює всі процеси, у тому числі і процеси деструкції і міграції токсичних речовин з будь-якого пластика, навіть «найбезпечнішого».

Наприклад, недавні дослідження, проведені в Германії, шокували всю Європу.

Учені узяли на аналіз воду з тисячі кулерів і були не приємно здивовані: у кожному третьому виявилися небезпечні бактерії, кишкові палички, фекальні бактерії, псевдомонади і навіть прості водорості.

Після цього дослідження в Германії прибрали всі кулеры з суспільних місць. Услід за Німеччиною від кулеров відмовилися ще в низці європейських країн. І не лише в країнах Європи, а і у всьому світі, зараз проводять серйозні дослідження води в пластиковій тарі. А в Україні вода в балонах стає усе більш популярною.

Хоча наші учені цілком і повністю підтверджують шокуючі результати досліджень німецьких колег, і б'ють тривогу, адже автомати з водою у нас на кожному кроці: у офісах і магазинах, лікарнях і квартирах. "Вода в пластиковому бутилі може бути сповна чистою, але лише до тих пір, поки закупорка герметична", - говорить Наталія Цимбаліста, гігієніст державного НДІ «Проблем гігієни харчування».

"І чим довше кулер використовується, тим більше він забруднюється небезпечними мікроорганізмами. Ще одна дорога, якою заносяться в балон з водою всякі гидоти - наші з вами ручки. Ну, наприклад, якась зовсім не охайна людина сходила в убиральню. Не вимив руки. Потрогала ними краник кулера. Бактерія тут же попала на фільтр, а звідти - у воду. У балоні вона не проточна, тепла - краще місце для розмноження.

Угамувавши спрагу такою водою з, ураженого бактеріями, кулера, ми ризикуємо підчепити сальмонельоз або серйозне захворювання шлунково-кишкового тракту. А в кращому разі можна відбутися розладом шлунку, блювотою і коліками в животі. І, погодитеся, виявившись в лікарні, навряд чи станемо нарікати на кулер з водою. Адже ми упевнені, що в балонах вода куди чистіше, ніж з-під крану".

Тепер робимо вибір, пити воду з пластикової пляшки або фільтрувати удома самому. Краще звичайно купити фільтр і знати, що ти п'єш. Вода з найдосконалішого очищення на сьогоднішній день СИСТЕМИ ЗВОРОТНОГО ОСМОСУ обійдеться Вам 10 коп - 1 літр, а не 1л. - 1,5грн. у бутлях і 1л. - 5 грн. в дрібних пляшках.
А фільтри зворотного осмосу теж потрібно вибирати правильно. Існує також думка, що вода після зворотного осмосу з нижчими показниками мінералізації, то ці елементи вода почне "тянути" з нашого організму. Але з цим також не всі погоджуються.

Отже думайте і вирішуйте.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 2268 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
06.08.2010
1. Андрій [Матеріал]
Стаття - звичайна "заказуха" від виробників фільтрів. Наївно думати, що невеличкий вугільний фільтр у домашніх умовах дасть кращий продукт після очищенням води з-під крана, ніж це може зробити великий легальний виробник із сертифікованим виробництвом, який добуває воду із глибин землі. А щодо бактерій, то їх у фільтрі буде зовсім не менше, ніж в кулері, якщо вчасно не проводити відповідного чищення. Просто у фільтрі, крім бактерій, набереться ще маса всякої гидоти, бо вхідний продукт до фільтра є значно гіршої якості, ніж вода, яку використовують для наливу в бутлі, а тим більше у дрібну тару.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]