[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Жовтень » 29 » Вірус вбиває, але ім’я своє не розкриває...
12:31
Вірус вбиває, але ім’я своє не розкриває...
Серед людей – паніка! Невідомий вірус грипу “косить” людей, і немає на нього ради: жодні ліки не допомагають, температура не спадає, і тут же починаються ускладнення.

Вірус вбиває, але ім’я своє не розкриває...

Людина, яка до хвороби почувалася цілком здоровою, гасне як свічка... Так померли у Дрогобичі на Львівщині 11-річна дівчинка та 26-річний юнак – двостороння пневмонія забрала життя. На Тернопільщині ситуація взагалі кричуща: чиновники стверджують, що померло семеро людей, проте тернополяни впевнені: медики замовчують правдивих цифр, щоб не сіяти паніки. У Тернополі кажуть: померло вже шістнадцятеро осіб, серед яких переважають діти... В Івано-Франківську від гострої пневмонії померла 42-річна жінка.

То скільки ж померло?

Головний пульмонолог Львівщини Надія Рудницька каже, що від пневмоній, яким передували вірусні інфекції, в області померло четверо (!) дорослих чоловіків працездатного віку. Двоє з них – з м. Стрия, двоє – з Дрогобича. Про 11-річну дівчинку головний пульмонолог не говорить, адже займається дорослими. Отже, на Львівщині померло п’ятеро осіб. Але... Щороку на Львівщині близько двохсот хворих помирає від пневмоній. У 2007 році померло 205 дорослих людей, у 2008-му – 182 хворих, за дев’ять місяців 2009 року від пневмоній померло вже 105 осіб. Для того, щоб стверджувати, що тепер люди помирають від якогось нового нез’ясованого вірусу, потрібно насамперед його визначити, і вже тоді рахувати його жертви. Але такого обладання не має ані Львівщина, ні Тернопільщина. Наразі взяли проби на аналіз у хворих і відправили до Києва у центральну лабораторію, де впродовж двох тижнів з’ясовуватимуть, чи це часом не свинячий грип. Потім ці аналізи Київ скерує на підтвердження у Лондон.

Оскільки вірус незнайомий і призводить до летальних наслідків – є підстави припускати, що це сумнозвісний свинячий грип, яким нас лякали останнім часом. Не заперечує цього заступник головного лікаря Львівської санепідемстанції Олег Когут.

А завідувач епідвідділу Львівської санепідемстанції Наталія Тімко зауважує, що небезпечний вірус свинячого грипу, власне, і вирізняється тим, що ускладнюється пневмоніями.

Дехто припускає, що свинячий грип могли завезти в Західну Україну заробітчани, яких багато працює за кордоном у країнах, де вже є епідемії. Але, за попередньою інформацією, усі померлі не контактували з хворими і не їздили за кордон. Хоча у тому, що люди померли, лікарі звинувачують... їх самих.

- Пізно звернулися до лікарів, сиділи вдома по тижню з температурою 40 градусів, - каже Надія Рудницька, - а це, звичайно, загрозливо для життя. Люди легковажать своїм здоров’ям і наражаються на небезпеку.

У масках ходити ще зарано, але робити щось уже треба...

Хворих – дуже багато! У маршрутках тільки й чути кашель, чхання, шморгання носом. «На вулиці всі знайомі діти хворі, - каже мені сусідка, поспішаючи по ліки для дитини в аптеку. У когось температура «зашкалює», когось кашель душить». Люди сидять по хатах і лікуються, як і чим можуть. В аптеках – аншлаги, черги! Змітають противірусні препарати, ліки від грипу та ГРВІ, вітаміни... Популярний амізон чи анаферон знайти в аптеках уже важко.

- Ситуація набирає обертів, - невтішно заявляє завідуюча епідеміологічним відділом Львівської санітарно-епідеміологічної станції Наталія Тімко. - Лише за добу (!) в області захворіло на грип та ГРВІ шість тисяч людей. З них 620 осіб – у Дрогобичі.

Саме у Дрогобичі, Стрию, Бориславі – найгірша картина із захворюваністю. І навіть канікули не допомагають призупинити розвиток епідемії – на що дуже сподівалися епідеміологи. Є багато важких пневмоній – ускладнень після вірусних захворювань. Школи у Стрию та Дрогобичі на карантин закрили ще до канікул, і чи відкриють їх з понеділка – невідомо. Так само й у Львові: хоч епідпорога ще не перейшли, як на Тернопільщині, проте ситуація загрозлива. На запитання кореспондента «ВЗ», чи варто вже одягати на дітей хоча б у громадський транспорт захисні маски, як це роблять у світі, Наталія Тімко сказала, що наразі ще зарано. Але не завадить перед виходом на вулицю змастити носові ходи оксоліновою маззю, поставити на видне місце у приміщеннях часник, цибулю – щоб фітонциди знищували віруси. Про маски можна буде говорити тоді, коли підтвердять лабораторно небезпечний вірус свинячого грипу. Бажано уникати громадських місць – перукарень, ринків, магазинів, маршруток... Не беріть туди дітей! Якщо людина відчула мінімальні прояви хвороби – дере у горлі, потекло з носа, підвищилася температура тіла, болить у грудях – викликайте лікаря додому і суворий ліжковий режим! Не можна йти на роботу, сідати у маршрутку, ігнорувати хворобу, бо ускладнення не забаряться! Не бачить нічого надзвичайного у тих пневмоніях, від яких померли люди, головний пульмонолог Львівщини Надія Рудницька: перебіг пневмонії був класичним, просто люди запустили хворобу, вчасно не звернувшись до лікарів...

Як не захворіти і нікого не заразити?

Поки медики з’ясовують, що ж це за віруси, які окупували Західну Україну, нам треба щодня ходити на роботу, у магазини, на ринки, їздити у маршрутках. Як захиститися від вірусних небезпек?

Одягатися за погодою – не переохолоджуватися і не перегріватися!

Уникати людних місць, якщо немає нагальної необхідності туди заходити: громадський транспорт, медичні заклади, ринки, магазини, аптеки тощо.

Погода сприяє вірусам – уже кілька днів Україна «не просихає» - волого і тепло, а значить, комфортно і вірусам. Проте гуляти на свіжому повітрі щодня потрібно мінімум дві години – такі прогулянки зміцнюють імунітет. Свіже повітря ще нікому не зашкодило, але якщо перехожий хворий, то може інфікувати оточення у радіусі трьох метрів. Не підходьте близько до тих, хто кашляє, чхає чи шморгає носом.

Стреси, поганий настрій, невирішені проблеми, над якими «сохне» голова, пригнічують нервову систему. У народі кажуть, що сумні і негативні думки притягують негатив. Намагайтеся відкидати все невтішне і живіть у позитиві – це важливо для того, щоб бути сильним і чинити спротив різним вірусам.

Згадайте усі бабусині рецепти лікування і профілактики: часник, цибуля, лимони, ефірні олійки, малина, калина – все це може йти у хід!

Не поспішайте пити «хімію», поки немає нагальної в цьому потреби! Застерігайтеся природними засобами, які не пригнічують імунітету. Замість оксолінової мазі можна капати у ніс сік часнику, змішаний з оливковою олією, – олійка вбереже слизову від опіків, а часник вб’є мікробів.

Якщо ви захворіли або у сім’ї, в оточенні є хворий – негайно викликайте лікаря!

Часто мийте руки! Люди невимушено хапаються руками за ніс, за рот, за обличчя... Усі віруси залишаються на руках.

Коментарі

Катерина Булавинова, медичний експерт Дитячого фонду ООН-ЮНІСЕФ, педіатр-інфекціоніст

Без лабораторних підтверджень не можна говорити про те, що на заході України люди помирають від свинячого грипу. Цей вірус вже багато місяців не називається свинячим грипом в офіційних джерелах. Його офіційна назва – вірус А H1N1. У світі зараз лабораторно підтверджено 414945 випадків захворювань на цю інфекцію. Близько п’яти тисяч лабораторно підтверджених смертей від цього вірусу...

У різних регіонах України зараз відбувається сезонний ріст захворюваності на грип та ГРВІ, є й пневмонії - як ускладнення після вірусної інфекції, які зараз ретельно відстежуються. Проте найгостріша ситуація, до якої прикута увага всієї України, – у західному регіоні. У Тернопільську область виїхали найкращі вірусологи та епідеміологи країни, щоб провести ретельне розслідування і взяти весь необхідний матеріал на дослідження.

Звичайний класичний грип відрізнити від грипу А H1N1 «на око» неможливо – підтверджують наявність вірусу лише лабораторні дослідження. Клінічна картина – однакова. Але лише свинячий грип ускладнюється важкими пневмоніями і «любить» молодих та працездатних (від 20 до 45 років). Помирають люди молодого віку, які не мали жодних фонових захворювань. Стан їхнього здоров’я погіршується, як правило, на четверту-п’яту добу, і вони потрапляють у реанімаційне відділення стаціонару з діагнозом «пневмонія», яка важко піддається лікуванню. Грип А H1N1 особливо небезпечний для людей з ожирінням, вагітних та людей з хронічними недугами, такими, як цукровий діабет і бронхіальна астма.

Поки що ніхто не може пояснити, чому помирають люди саме такого віку. Звичайний грип найчастіше викликає ускладнення у дітей та людей похилого віку.

Джерело інформації - газета "Високий Замок"

Категорія: Медицина | Переглядів: 988 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]