[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Грудень » 3 » Виборчі бюлетені будуть захищені не гірше, ніж гроші…
22:41
Виборчі бюлетені будуть захищені не гірше, ніж гроші…
Все відчутнішим стає подих виборів. Про їх наближення нагадали і два десятки багатотонних фур, які під посиленою охороною привезли на склади поліграфкомбінату "Україна” десь зо півтисячі тонн спеціального паперу для виготовлення бюлетенів.
 
Вартість цього вантажу не розголошується, так само, як і сума, в яку обійдеться друк, фасування, транспортування бюлетенів. Хоча уявлення є: під час парламентської кампанії 2006 року ці процедури коштували 15 млн. 600 тис. грн., на дочасних виборах до Верховної Ради у 2007 році ЦВК потратила вже понад 25 мільйонів гривень. Тож цього разу заплатять не менше – подорожчали папір, фарби, робота, перевезення.

- Папір – іноземний, його привезли з Шотландії, – розповів заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера. – За рівнем захисту виготовлені з цього паперу бюлетені не поступатимуться тим, що використовували на парламентських виборах 2007 року. Форму бюлетеня Центрвиборчком затвердить згодом.

- Які особливі властивості цього "стратегічного” паперу – не розмокає, не горить?..

- Про всі ступені захисту (а їх може бути близько двадцяти) у країні знатиме лише троє осіб: керівник підприємства, де виготовляють виборчі бюлетені, голова Центрвиборчкому і ще один працівник поліграфкомбінату, який задіяний у технологічних процесах. На виборчих бюлетенях будуть водяні знаки у формі написів, які стосуються наступних виборів президента, - "Україна”, "2010”, а також зображення державного герба. Очевидно, фарба на бюлетені, якщо на неї дивитися під певним кутом, може змінювати колір…

- В Україні є свої потужні целюлозно-паперові заводи. Хіба не дешевше було продукувати "виборчий” папір у себе?

- Можна виготовити й у нас. Але закупівля паперу є винятковою прерогативою поліграфічного комбінату "Україна”. Ми лише прийматимемо від нього готову продукцію.

- Яким буде колір бюлетенів, чи має ця деталь принципове значення?

- З кольором наша комісія поки що не визначилася. Але можу сказати точно: він не збігатиметься з тим, який був на виборчих бюлетенях у попередні п’яти років. Зроблять це з різних міркувань. Зокрема, щоб не було розмов, що ЦВК начебто використовує "лівий” папір, зі старих залишків.

- Коли саме почнуть друкувати головні виборчі документи?

- Йдеться не стільки про початок друкування, як про час завершення цього процесу. Адже треба встигнути розвести бюлетені по виборчих округах за 3-4 дні до дня голосування. Виходячи з особливостей технологічного процесу, можна припустити, що на підготовку бюлетенів піде близько 20 діб.

- Якщо в останній момент той чи інший кандидат зніме свою кандидатуру…

- Можна було би передрукувати бюлетені – але це дуже дорого обійдеться для бюджету країни. Навряд чи хтось на таке зважиться. Тож, очевидно, проставлятимуть штамп "вибув” навпроти прізвища того чи іншого кандидата, реєстрацію якого ЦВК скасує.

- З яким запасом видаватимуть бюлетені на виборчі дільниці?

- Цей резерв буде мінімальним – у межах піввідсотка. Запас робиться на ті випадки, коли громадянин через необережність може зіпсувати бюлетень. У такому разі, згідно із законом, виборець має право отримати інший бюлетень для того, щоб проголосувати.

- Які види маніпуляцій з виборчими бюлетенями вам запам’яталися з минулих виборів?

- За час своєї шестирічної роботи у ЦВК не пригадую випадку, щоб виборчі бюлетені хтось підробляв. Через високу захищеність це неможливо. Раніше виникали питання щодо дійсності відкріпних посвідчень, протоколів, інших документів. Також можуть бути спроби зловживання бюлетенями, зокрема, запровадження так званих виборчих каруселей, підкуп виборців.

- Чи буде злочином, коли виборець захоче взяти собі бюлетень на пам’ять?

- Однозначно - це правопорушення. Воно може бути одним із способів згадуваної "виборчої каруселі”, коли виборець виносить невідмічений бюлетень за межі дільниці, там його "правильно” заповнюють і разом з грішми передають іншому несумлінному виборцеві. Вийшовши з кабінки для голосування, виборець повинен опустити бюлетень в скриньку, а не в кишеню.

- Від виборців старшого віку доводилося чути зауваження: було б зручніше, якби поруч з прізвищем кандидата у бюлетені вміщували його фото…

- Не думаю, що цей варіант є вдалим. У нас 18 кандидатів на пост президента. Якщо розмістити фотографії навпроти кожного з них – вийде метровий бюлетень. Ці фотографії будуть маленькими, і навряд чи люди старшого віку зможуть їх розрізнити. Якщо б кандидатів було 5-6, цю ідею можна було б узяти до уваги.
Категорія: Політика | Переглядів: 785 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]