[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Вересень » 20 » У селах Середній та Старий Угриніви відбувся схід села
11:05
У селах Середній та Старий Угриніви відбувся схід села
15 вересня 2010 року у Народному домі Старого Угринова відбувся схід жителів Старого і Середнього Угриновів. Сюди з робочим візитом приїхали: голова РДА Василь Качмар, заступник голови районної ради Іван Кавчак, начальник управління праці та соціального захисту населення Федір Вовк, начальник відділу освіти РДА Михайло Срібняк, голова бюджетної комісії Ольга Сікора, начальник управління Держкомзему у Калуському районі Олег Кульбанський, а також керівні особи ряду районних управлінь, організацій та підприємств, ЗМІ. Від обласної влади до Старого Угринова був відряджений заступник обласного архітектора Микола Капак.
 
На зібранні порушувалися різного роду проблеми. Найважливіші - це ті, які породила стихія. Вона завдала Угриновам збитків на суму більше 2 млн. грн. (згідно з актами). Найперше — це зруйновані водою дороги, берегоукріплення, містки, кладки, які таять в собі небезпеку для життя і здоров’я людей. Наприклад, жителів частини села, що називається "За рікою”, хвилює те, що вони роками ремонтують кладку своїми силами, щоб не бути відірваними від села, а обіцяних після цьогорічної травневої повені державних коштів досі немає. Як запевнив Микола Капак, питання коштів на ліквідацію наслідків повені вирішено, чекають їх надходження в область. Головне — вчасно їх освоїти, і, звичайно, мусить бути контроль над виконанням робіт. Крім технічного нагляду, хід робіт може і повинна контролювати громада. Порушували люди питання і про компенсацію за підтоплені навесні будинки.
 
В Угриновах необхідний дитячий садок. На цій думці зійшлися і сільський голова, і громада, і районна влада. Однак розгорнулася дискусія, де він має розміститися. Зупинилися на варіанті, запропонованому заступником головного архітектора: у село приїдуть спеціалісти, щоб визначити можливість розташування дитячого садка у приміщенні колишнього будинку побуту. Якщо їх відповідь буде позитивною, то цілком реально виготовити проект протягом двох місяців і після нового року починати роботи.
 
Визнало керівництво району те, що не може перебувати у такому стані, як нині, Народний дім у рідному селі Провідника, побудований громадою у 30-их роках минулого століття, як тут кажуть, за участю самого Степана Бандери. Голова РДА пообіцяв у наступному бюджетному році фінансування на ремонт сільського закладу культури. Представник області просив і громаду не стояти осторонь. Голова церковного комітету Василь Кобиляк поінформував, що у наступному році місцевий храм святкуватиме ювілей — 90-річчя. Микола Капак пообіцяв своє сприяння в тому, щоб церкву Входу Господнього в Єрусалим с.Старий Угринів наступного року включили в обласну програму реставрації пам’яток культури місцевого значення. Відповідно до цієї програми будуть виділені кошти з обласного бюджету на ремонт храму.
 
На сході селян у Старому Угринові говорили про погані дороги, про неотримані акти на землю, про невирішені суперечки між сусідами і про небажання місцевої влади їх розв’язувати.
 
Сходи селян — це зібрання, які мають стати передусім центром порозуміння. Саме до цього неодноразово закликали і Микола Капак, і Василь Качмар присутніх у залі, коли гору брали емоції, і просили людей говорити про проблеми, вирішення яких потребує участі влади вищого рівня і фінансування з районного чи обласного бюджетів. А повсякденні питання, наголосив Василь Качмар, треба вирішувати на місці.
 
Джерело інформації - інтернет-представництво Калуської РДА
Категорія: Суспільство | Переглядів: 727 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]