[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2010 » Вересень » 28 » На Прикарпатті придумали, як вирішити екологічні проблеми Калуша
08:08
На Прикарпатті придумали, як вирішити екологічні проблеми Калуша
Держава має займатися екологічними проблемами Калуша, а для цього Калійний завод потрібно вивести в окреме юридичне підприємство і відновити тут виробництво калійних добрив.

Про це повідомив перший віце-прем’єр-міністр України Володимир Сівкович. За його словами, для цього є потрібна сировинна база і кадровий потенціал, а запуск заводу вирішить екологічні питання регіону та дасть поштовх для розвитку економіки. Володимир Сівкович наголосив, що пошук інвестора, який зможе запустити тут енергоефективне виробництво та запровадити новітні технології, має стати спільним завданням для уряду та обласної влади.

За словами першого заступника Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Павла Аврамченка, без відновлення виробництва Калійного заводу вирішити екологічні проблеми в Калуші не вдасться.

«По-переше – це утилізація розсолів у Домбровському кар’єрі, а по-друге – це випуск безхлорних калійних добрив, харчової солі та розчинів для виробництва магнію. Сировинної бази у кар’єрі вистачить на 50-70 років роботи підприємства», - зауважив Павло Аврамченко. Водночас, за його словами, Україна зможе себе повністю забезпечити калійними добривами найвищої якості, на які щороку витрачає майже 350 млн доларів, завозячи 300 тисяч тонн добрив з Білорусії.

Калійний завод є дочірнім підприємством ВАТ «Оріана», яке наразі проходить процедуру санації. Борги підприємства становлять майже 1,5 млрд грн, з них близько 1 млрд грн – борги перед державою. Калійний завод не має активів. Він зупинився 2002 року, коли почалось затоплення Домбровського кар’єру, а фермерські господарства не могли розраховуватись за калійні добрива. За часів СРСР продукція Калійного заводу вважалась кращою у світі.

За розрахунками фахівців, нині, на виготовлення проекту та запуску виробництва Калійного заводу потрібно близько 650 млн доларів.
 
Джерело інформації - Захід.НЕТ
Категорія: Економіка | Переглядів: 1087 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]