[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Жовтень » 3 » «Даноша» відкрила ще одну ферму
23:03
«Даноша» відкрила ще одну ферму

ТзОВ «Даноша» — сільськогосподарська компанія зі 100-відсотково данськими інвестиціями, яка почала свою діяльність в Україні з того, що у 2004 році викупила колишній свинокомплекс «Прикарпаття» у селі Копанки. Тут провели реконструкцію і запустили перші виробничі потужності. Тоді ж задекларували масштабні інвестиційні плани компанії, які передбачали будівництво нових свинокомлеплексів на території Калуського і Галицького районів. Свого часу було відкрито свинокомплекс у селі Вилки Станьковецької сільської ради. Нещодавно запущене виробництво у селі  Тустань Галицького району. Четвертим об’єктом ТЗоВ «Даноша» став свинокомплекс у селі Лука, який офіційно відкрили 25 вересня 2009 року. Це повністю новий, збудований з нуля об’єкт, обійшовся він інвестору у близько 60 млн. гривень.

Усі комплекси компанії «Даноша» на Калущині спеціалізуються на розмноженні і вирощуванні поросят до 30 кг, у Галицькому районі — їх відгодовують до 120 кг на забій. У планах на найближче майбутнє — будівництво ще одного комплексу такої спеціалізації у селі Лани.

На даний час на усіх свинофермах «Даноші» утримується близько 50 тис. свиней. За словами генерального директора компанії Тома Аксельгарда, данські інвестори мають наміри довести кількість свинокомплексів до 11, на яких орієнтовно вирощуватимуть близько 370 тис. свиней на рік. На цій базі планується відкриття м’ясопереробного заводу та заводу з виробництва біогазу, який «Даноша» зможе використовувати для власних енергетичних потреб.

Перед церемонією урочистого відкриття свинокомплексу у селі Лука генеральний директор компанії зустрівся з журналістами. Том Аксельгард вкотре підкреслив, що у своїй діяльності «Даноша» керується жорсткими стандартами, виробництво не несе жодної загрози довкіллю. Зокрема, усі відходи відводяться у так звані лагуни, де вони відстоюються. Площі, які компанія орендує і використовує для рослинництва, удобрюються строго у відповідності до норм. Для відгодівлі свиней компанія використовує комбікорм власного виробництва, а секрет швидкого набирання ваги тваринами в тому, що тут вирощують свиней високопродуктивних порід, які завезені з Данії. Продукція компанії продається по всій Україні, найбільше — на м’ясопереробні підприємства Одеської, Дніпропетровської та Київської областей.

Особливі смакові якості свинини, вирощеної на «Даноші» (подейкують, вона значно відрізняється від тієї, що вирощена у домашніх умовах, і це дає підґрунтя до припущень, що на «Даноші» свиней годують гормонами, атибіотиками та іншими небезпечними для споживачів м’яса речовинами), Том Аксельгард пояснив так: в українського м’яса високий вміст жиру, а у продукції «Даноші» цей показник значно нижчий. За словами гендиректора компанії, свинина, вирощена на «Даноші», відповідає усім стандартам якості, проблема, на його думку, лише у смакових звичках людей.

Відомо, що громада села Лука неоднозначно спиняла відкриття поряд зі своїм селом свинокомплексу. Зокрема, негативно налаштовані жителі села, які потерпають через те, що повз їхні будинки тепер постійно їздить великогабаритний транспорт з «Даноші», відтак нищиться дорога та споруди. З цього приводу Том Аксельгард зазначив, що усі дозволи на будівництво свинокомплексу компанія отримала, жодних норм не порушено, а щодо невдоволених, то, за словами данського інвестора, це жителі восьми будинків. Для того, щоб налагодити стосунки з громадою, компанія місяць тому прийняла рішення будувати дорогу поза межами житлової забудови села. Водночас пан Аксельгард зазначив, що кошти, які будуть інвестовані у цей проект, могли б піти на потреби громади — дорогу у селі, школу чи інший об’єкт.

У компанії «Даноша» переконують: тут роблять усе, щоб налагодити здорові стосунки з громадами сіл, на території яких компанія працює. Зокрема, проводяться зустрічі з людьми, на яких їм доводять переваги від приходу інвестора і розвитку тваринництва. Хоча і визнають: ці переваги люди мають відчути на собі одразу, а не спочатку незручності (наприклад, запах), а переваги як аванси на перспективу. Зокрема, отримувати достойну орендну плату за свої землі (на сьогодні «Даноша» має близько 6,5 тис. контрактів з власниками земельних паїв), робочі місця та податки до місцевих бюджетів, які забезпечуватимуть розвиток громад. Наразі ж плату за оренду своїх земель багато людей вважають замалою, усі податки йдуть за місцем реєстрації компанії, тобто у селі Копанки (щоправда, з нового року, за словами Тома Аксельгарда, їх сплачуватимуть там, де працюють ферми). Крім того, жителів сіл району на роботу приймають в основному у відділи рослинництва та будівництва. Безпосередньо з тваринами працюють міські жителі, які вдома не контактують зі свиньми. Це робиться для того, щоб звести ризик інфікування поголів’я свиней на «Даноші» до мінімуму.

Юлія Тимошенко на церемонію відкриття свинокомплексу у Луці не приїхала, зіславшись на необхідність бути в іншому місці. Том Аксельгард висловив сподівання, що у майбутньому вона завітає на «Даношу». Не приїхали на урочистості і перші особи обласної адміністрації. Від обласної влади був лише перший заступник начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Василь Земба. Зате Калуський район на відкритті представляли обоє керівників: голови райради Василь Прокопів і РДА Василь Іванишин.

Честь перерізати символічну стрічку випала уповноваженому послу Данії в Україні пану Мікаелю Борг-Хансену (у початкову сценарії ця роль відводилася українському прем’єру). За словами пана посла, поїздка на Калущину є для нього першою поза межі Києва (до слова, на посаду він призначений менше місяця тому, з 1 вересня 2009 року). 5-річчя компанії «Даноша» (яке відзначали нещодавно) і відкриття нового комплексу у Луці — найкраща для цього нагода, – пояснив пан посол.

Категорія: Економіка | Переглядів: 3090 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]