[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Липень » 31 » Кавунів не варто наїдатися «від пуза»
09:05
Кавунів не варто наїдатися «від пуза»
Сезон кавунів у розпалі – базари переповнені баштанними, на вулицях з’явилися спеціальні контейнери-“сітки”, де продають смугасту солодку ягоду навалом. І якщо перші кавуни купувати зазвичай побоюються – а якщо вміст нітратів там “зашкалює”? – то зараз вони є ледь не обов’язковим десертом на столі. Та все ж таки, чи несуть у собі якусь небезпеку “другі” кавуни?
Кавунів не варто наїдатися «від пуза» 
Як розповіла нашому кореспонденту лікар з гігієни харчування міської санітарно-епідеміологічної станції м.Львова Світлана Косакова, згідно із останнім моніторингом, відхилень у якості баштанної продукції у Львові не виявлено. Санепідеміологи перевіряють харчову продукцію двічі на місяць, переважно у магазинах, і вибірково на об’єктах роздрібної торгівлі. Щодо продуктових ринків, то там експертизу має проводити лабораторія санітарно-ветеринарної експертизи, яка є на кожному ринку.

Як убезпечитися при купівлі “смугастиків”? Лікар радить не купувати кавуни та інші баштанні на вулицях, у місцях, де немає огорожі, якщо продукція навалена просто на землю. Навіть якщо купуєте кавун зі спеціального контейнера, все одно поцікавтеся у продавця дозволом на торгівлю і висновками санітарної експертизи на продукцію, де має бути вказано вміст нітратів та пестицидів.

Не треба купувати розрізані кавуни – невідомо хто, і яким ножем їх різав. Небажано давати кавуни дуже маленьким дітям – це не їхня їжа. Про хорошу українську традицію об’їдатися кавунами “від пуза” краще забути – усе добре в міру. Зрозуміло, перед вживанням треба мити кавун. Це ніби само собою зрозуміло, але люди часто про це забувають, особливо коли відпочивають на природі.


Як вибрати стиглий кавун?

Як правило, найсолодші – яскраво-зелені ягоди, розміру більше середнього, з помітними смужками. Чим кавун більший, тим більше вірогідності, що при визріванні він отримав достатньо світла, тепла і вологи, радить “Медичний портал Азербайджану”. Ще один тест на визначення зрілості кавуна: проведіть по ньому нігтем. Якщо ви легко знімете верхній шар шкірки – кавун зрілий.

На початку сезону кавуни краще купувати з жовтим хвостиком, але не засохлим, оскільки це свідчить про тривале зберігання і транспортування. “Земляна пляма” в кавуна повинна бути жовтою, а не білою. Наприкінці сезону навпаки – вибирають трохи недозрілі кавуни з зеленими хвостиками і не дуже вираженою плямою у тому місці, де плід лежав на землі.
 
Джерело інформації - газета "Високий замок"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 722 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]