[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Липень » 24 » Обережно - змії !
01:54
Обережно - змії !

Цього літа в нашій області значно почастішали випадки зміїних укусів. Небезпека підстерігає нас на відпочинку у лісі, на річці, у туристичних походах, навіть на дачних ділянках. Зазвичай, змії самі не нападають на людину і кусають тільки тоді, якщо їх потривожити, наприклад, наступити.

Укуси змій надзвичайно небезпечні для життя людини, тому важливо вміти швидко і правильно надати першу долікарську допомогу. Для цього потерпілого слід покласти так, щоб голова знаходилася нижче рівня тіла, бажано в тінь. Дуже важливо надати повну нерухомість ушкодженій кінцівці, яку треба зафіксувати шинами або іншим підручним матеріалом. Категорично протипоказано накладати джгут, робити розрізи в ділянці укусу, це сприяє утворенню виразок, які довго не загоюються. Також необхідно забезпечити потерпілому повний спокій, дати багато пити. Застосування спиртних напоїв може тільки погіршити стан потерпілого.

Найголовніше — людину, яку вкусила отруйна змія, треба якнайшвидше доставити до медичного закладу для надання лікарської допомоги, особливо це стосується дітей, вони найважче переносять ураження зміїною отрутою.

У більшості випадків укусів змій можна уникнути, якщо дотримуватися певних правил поведінки у місцях, де існує потенційна “зміїна” небезпека:

носити міцне високе взуття (гумові чоботи); бути особливо уважним у густій траві, упевніться, що там немає змії; вночі користуйтеся ліхтариком — багато змій особливо активні в теплі літні ночі; пам’ятати, що миші та щурі приваблюють змій, тож треба боротися з гризунами; не влаштовувати ночівлю біля гнилих пнів, входів до печер, куп сміття, дерев з дуплами.

Виконання цих мінімальних заходів безпеки, а також обережність і уважність допоможуть вам уникнути великих неприємностей.

Марія Жекало,
лікар з санітарно-освітньої роботи Калуської районної лікарні
Категорія: Медицина | Переглядів: 794 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]