[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Липень » 19 » Триває оперативно-профілактичне відпрацювання "МАК-2009"
00:33
Триває оперативно-профілактичне відпрацювання "МАК-2009"

Щороку в Україні, згідно статистики, через наркоманію помирає близько тисячі людей, переважно молодого віку; тільки в Івано-Франківську — 25-30 наркоманів. Кожен сьомий злочин — пов’язаний з наркотиками. Майже третина з них — тяжкі: збут наркотиків, утримання притонів, втягнення у наркоманію, незаконний посів рослин, які містять наркотичну речовину.

Однак “дбайливі” господині з року в рік продовжують висівати велику кількість маку на власних присадибних ділянках. У продовж червня-вересня на території Калуша та Калуського району тривають оперативно-профілактичні відпрацювання під умовною назвою “МАК-2009”, що мають на меті попередження та виявлення фактів незаконних посівів нарковмісних культур. Під час операцій здійснюються подвірні обходи домогосподарств за участі депутатів місцевих рад та представників громадських формувань з метою виявлення незаконних посівів маку і конопель. Окрім того, під пильною увагою правоохоронців залишаються і розважальні заклади — кафе, бари, ресторани, дискотеки, інші місця дозвілля молоді.

Також звертаємо вашу увагу на посилення чинним законодавством відповідальності за незаконне вирощування нарковмісних культур. Зокрема, у березні 2009 року Президентом було підписано прийнятий Верховною Радою Закон України “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку чи конопель”. Цим законом чітко визнано умови настання адміністративної та кримінальної відповідальності. Так, ст.106-2 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення” передбачає за незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості до ста рослин чи конопель у кількості до десяти рослин відповідальність у вигляді накладення штрафу від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних наркотиковмісних рослин. Кримінальний кодекс України, частина 1 ст. 310, за ці ж дії, але, скажімо так, вчинені з розмахом — вирощування від ста до п’ятисот рослин маку чи від десяти до п’ятдесяти конопель — визначає покарання у вигляді штрафу від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Керівництво Калуського міського відділу міліції звертається до жителів міста та району з проханням свідомо поставитися до проблем наркоманії, не допускати порушень чинного законодавства щодо посіву макових та інших нарковмісних рослин.
 
Тетяна Чаборик, 
старший інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями
Калуського МВ УМВС
Категорія: Кримінал | Переглядів: 879 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]