[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Липень » 14 » МОН скасувало пільги для вступників до ВУЗ
00:09
МОН скасувало пільги для вступників до ВУЗ
Міністерство освіти і науки України скасувало всі пільги для вступників до вищих навчальних закладів, крім тих, що визначені відповідними Законами України та Урядом, зокрема, для дітей з особливими потребами, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, чорнобильців, повідомляє прес-служба МОН.

Слухачі підготовчих відділень будь-якого ВНЗ також не матимуть привілеїв і вступатимуть за загальними правилами. За умови однакової кількості набраних балів у сертифікатах перевагу нададуть абітурієнтам, які мають медаль, проживають у гірській місцевості, є членами багатодітної сім'ї та іншим.

За умови подання сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти з кількістю балів не нижче встановленого правилами прийому мінімального рівня зараховуватимуться:

- учасники міжнародних олімпіад;

- призери IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін;

- ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідних робіт учнів-членів Малої академії наук.

Для пільговиків виділятимуться додаткові бюджетні місця і на загальне число бюджетних місць пільговики суттєво не вплинуть.

Щодо ажіотажу довкола вступу пільговиків, які нібито "забирають" місця в обдарованих дітей. Річ у тім, що абітурієнти подають сертифікати до декількох навчальних закладів, і тому складається враження про велику кількість вступників-пільгових категорій. Але ж абітурієнт вступає до одного навчального закладу.

Поліпшення якості освіти для дітей з особливими освітніми потребами є одним із пріоритетних завдань для Міністерства освіти і науки. Міністр Іван Вакарчук неодноразово наголошував, що пільговики, як і інші абітурієнти, повинні мати необхідний рівень знань: "Якщо є відповідна "база", ми не маємо права відмовити у навчанні жодній людині. Окрім того, багато дітей, які мають пільговий статус, не користуються ним, бо хочуть бути на рівні з усіма. Вони набирають високий бал і проходять без використання свого статусу. Суспільство мало б з доброї волі підтримувати тих, хто потребує допомоги".

Міністр зауважив, що особливу увагу потрібно звернути на організацію вступу осіб з особливими потребами і забезпечити виконання вимог законодавства щодо їх прав на здобуття вищої освіти: "Мають бути унеможливлені будь-які випадки відмови у прийомі документів, що засвідчують пільги, встановлені державою. Водночас необхідно максимально уважно розглядати медичні довідки, які надають абітурієнти". МОН спільно з Міністерством охорони здоров'я здійснюватиме посилений контроль за достовірністю видачі медичних довідок абітурієнтам.
 
Джерело інформації - телерадіокомпанія "Вежа"
Категорія: Освіта | Переглядів: 1025 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]