[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Липень » 13 » Молодь з навколишніх сіл тусується у Завої
23:32
Молодь з навколишніх сіл тусується у Завої

В Україні “зелений змій” має молоде обличчя. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, країна посідає перше місце у світі за зловживанням алкоголем серед дітей та молоді. Так, близько 40 % молодих людей у віці від 14 до 18 років систематично вживають “оковиту”. Доведено, що через 6-12 місяців систематичного пияцтва підлітки стають залежними від алкоголю і потребують лікування.

Щоб викорінити пияцтво, асоціальні прояви серед неповнолітніх, на виконання розпорядження голови Калуської РДА рейдові групи двічі на тиждень у складі представників правоохоронних органів, податкової міліції, служби у справах дітей РДА, Центру соціальних служб сім’ї, молоді, дітей, працівників культури, освіти, ЗМІ проводять перевірку режиму роботи торговельних об’єктів, закладів культури. Минулої суботи проведено один з таких рейдів на предмет виявлення в кафе і барах неповнолітніх у пізній вечірній час. Учасники рейду також мали намір завітати і в Народні доми сіл Вістови, Боднарова, Мислова, Ріп’янки, Яворівки, Завою, Новиці, щоб оцінити рівень організації дозвілля молоді в клубних закладах району у вихідний день.

Рейдова група в складі: Юрія Дмитрука — головного спеціаліста сектору з питань усиновлення, опіки піклування та сімейних форм виховання дітей служби у справах дітей РДА, Дмитра Телічака — провідного спеціаліста відділу соціальної роботи РЦСССДМ, Сергія Височана — оперуповноваженого сектору кримінальної міліції у справах дітей Калуського МВ УМВС, Михайла Климишина — оперуповноваженого сектору кримінальної міліції у справах дітей Калуського МВ УМВС, Наталії Мірошник — методиста відділу освіти РДА, Любові Паньків — головного спеціаліста відділу культури та туризму РДА виявили наступні факти. Під час проведення рейду у с. Вістова (22 год. 31 хв.) Народний дім та кафе були зачинені.

У Боднарові в магазині “Світанок” на продаж тютюнових виробів і алкогольних напоїв є ліцензії, неповнолітніх в кафе під час рейду не було. Кафе “Корона”, яке полюбляє відвідувати молодь, на час рейду було зачиненим. Не виявлено порушень у закладах торгівлі, що розташовані на території Ріп’янської сільської ради.

У Народному домі с. Боднарова (о 21 год. 47хв.) проводилася репетиція до районного конкурсу вроди “Роксолана”. Народні доми в інших селах зустріли рейдову групу темними вікнами і мертвою тишею. Зате у НД с. Завій опівночі танці були в розпалі. Біля сільського “вогнища культури” припаркувалося стільки автомобілів, як у базарний день біля ринку. Очевидно, що в зв’язку з тим, що в інших селах більше дотримуються посту і не проводять танців, до Завою з’їхалася молодь з усієї округи. У кафе “Фортуна”, яке орендує примішення колишнього кабінету директора НД, жваво проводилася торгівля пивом та більш міцними напоями. Учасники рейдової групи виявили в кафе і неповнолітніх. Цікава деталь: у Завої розробили схему, яка є економічно вигідною як для адміністрації Народного дому, так і для власників “Фортуни”. Потрапити до кафе, принаймні, у рейдову ніч можна було тільки через зал. Тому всі відвідувачі кафе, якщо вони і не танцювали, все одно мусіли викласти по 5 грн. за вхід на дискотеку. За приблизними підрахунками учасників рейду, на дискотеці того вечора було до 100 молодих людей.

Половина залу у Народному домі відгороджена декоративним парканом, за столиками в напівтемряві дівчата і хлопці розпивали пиво і спиртні напої. У залі була така концентрація диму від цигарок, що, як кажуть у народі, можна було вішати сокиру. Звісно, що перекладати всю вину на Народний дім і кафе за прогалини у вихованні дітей було б не справедливо. Виникає запитання, чи знають в навчальних закладах району, вдома, де їх вихованці і “чада” перебувають у такий пізній час?

Щодо доступності до алкоголю у Народних домах, стверджують учасники рейду, які вже об’їхали всі заклади району, в Завої вона найвища. Тільки треба переступи поріг — і на прилавках і полицях широкий асортимент спиртного, адже двері із зали відкриті до кафе. де, крім горілки, вина, пива, тютюнових виробів і… чіпсів, рейдова група більше нічого не помітила. Здавалося б, алкоголь та тютюн для неповнолітніх заборонений у продажу законом всюди, але у “Фортуні” навіть не висять відповідні таблички. На момент перевірки не було і графіку роботи, погодженого сільською радою. Учасники рейдової групи поставили під сумнів, чи є випадковим таке розташування кафе (під одним дахом з Народним домом, відчинені двері із залу двері). Не впевнені вони і в тому, що хтось серйозно візьметься це з’ясовувати, а ось те, що таке сусідство є прибутковим, — очевидно. Але чи не за дорога ціна?

Адже, нинішню ситуацію з алкоголізацією українського суспільства порівнюють з масовим хімічним ураженням сповільненої дії, направленої на молодь і працездатне населення України. Наше майбутнє топиться в чарці і багато хто, якщо цьому і не сприяє, то заплющує очі.
 
Джерело інформації - газета "Вісті Калущини"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 852 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]