[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Липень » 2 » І мала риба — велика радість
08:25
І мала риба — велика радість

У неділю Калуська організація українського Товариства мисливців і рибалок та міський центр “Здоров’я для всіх” на міському озері проводили змагання рибалок і… журналістів, для яких, таким чином, продовжувався фестиваль “Здоровим бути модно”, розпочатий ще до Дня журналіста.

Незважаючи на дощ, що лив безперестанку, за найбільшим уловом на озері того дня з шостої години ранку полювало близько тридцяти рибалок і шість найстійкіших представників ЗМІ. Щоб змагання відбулися в будь-яку погоду постаралися члени Товариства мисливців і рибалок Степан Максимик, Іван Данів, Михайло Захарків, які заздалегідь накрили шатро, підготували дорогу, заїзд, зробили добротний трап, покосили траву. Отже, необхідний мінімум зручностей було забезпечено. Ближче до полудня рибалки помалу сходилися до шатра та починали важити і міряти свій улов. Абсолютним переможцем став 11-річний Владислав Гірник з новицького мисливського колективу. У нього виявився найважчий загальний улов — 650г, друге місце розділили рибалки зі стажем: Степан Максимик з боднарівського мисливського колективу і Василь Танчин — з томашівського.

Організатори змагань нагороджували вудочками не тільки того, хто зловив найбільше рибин, але й за намагання перемогти. Вудочку в подарунок отримала Тетяна Чолій, яка разом з Ігорем Мудриком і Василем Завалком представляла рибальську команду газети “Вікна”. Районні ЗМІ — наша газета “Вісті Калущини” і ТРК “Незалежність” — теж наполегливістю не поступалися. Хоча з кльовом риби журналістам не пощастило, зате наловили багато цікавих кадрів з рибальського життя. Фото- і кінокамерами вони ж, звісно, орудують вправніше, ніж вудочками.

“Щоб стати справжнім рибалкою, потрібно засвоїти наступне: у риболовлі немає дрібниць, “дрібниці” — це і є як раз те, що забезпечує успіх, — вважає голова районної організації УТМР Василь Фединяк. — Стати добрими рибалками і мисливцями допомагає наша організація. Члени нашого товариства — люди різних міркувань, професій, політичних уподобань. Нас — більше 260. Разом ми відчуваємо себе силою, яка може боротися з одним з основних ворогів природи — браконьєрством. Наше завдання — не кількість протоколів, а роз’яснювальна робота, хоча члени нашого товариства проводять спільні рейди з старшим інспектором дозвільної системи Олександром Скакуном з метою виявлення порушення, браконьєрства, їх документування. Ми залучаємо нових членів, встановлюємо для них випробувальний термін, навчаємо їх, щоб знали як правильно поводитися на воді, зі зброєю у лісі, проводимо атестацію мисливців і рибалок, щоб запобігти нещасним випадкам”. “Однак, основне для нас — охорона угідь”, — продовжує заступник голови організації УТМР Олександр Дунаєв.

“Члени нашого товариства, — розповідає голова новицького мисливського колективу Василь Гринів, — здійснюють для лісових мешканців викладання сіна, коренеплодів, зерновідходів, запускають мальків у водойми району, організовують відкриті змагання, заходи з метою пропаганди здорового способу життя та екологічного законодавства”.

“Переможці нинішнього змагання візьмуть участь в обласних, які незабаром відбудуться в рибспортбазі у селі Хом’яківка, що біля Івано-Франківська, — розповідає головний суддя змагань Віктор Кучерявченко. — Головна мета таких змагань — популяризація рибальства серед молоді, контакт людини з природою. Вважаю, що набагато краще, коли юнак бере вудочку і йде на річку, ніж без діла тиняється по вулицях чи, у гірших випадках, по підвалах щось нюхає або колеться. Важливим є і виховний момент. Ми, старше покоління, маємо дати зрозуміти молодим, що до природи треба ставитися як до рідної матері, тоді вона нам віддячить сторицею”.

А ще журналістам минула неділя запам’ятається рибальськими бувальщинами, жартами. Рибалки запевнюють, що одне вдале рибальство часом дає адреналін та емоційний заряд на цілий тиждень. Журналісти під цими словами готові підписатися навіть і після невдалого полювання за найбільшим уловом.
 
Джерело інформації - газета "Вісті Калущини"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 864 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]