[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Липень » 2 » Україна обігнала Європу по кількості безробіття
08:20
Україна обігнала Європу по кількості безробіття

Реальне безробіття в Україні, згідно з методологією Міжнародної організації праці, збільшилося до 9,5% - за минулий рік роботи позбулися понад півмільйон людей. Втім, у шести країнах Євросоюзу ситуація на ринку праці ще гірша. На думку експертів, у середині року зростання безробіття повинно загальмуватися, за найгіршим прогнозом, роботи в Україні не буде всього в 15% активного населення.

У січні-березні цього року число безробітних в Україні збільшилося до 2,097 млн осіб, що на 518,7 тис. більше, ніж в I кварталі 2008 року, повідомив Держкомстат з посиланням на дані Міжнародної організації праці.

Таким чином, за рік рівень реального, а не офіційного безробіття виріс із 7,1% до 9,5%. Як повідомлялось, на 1 квітня кількість зареєстрованих у Державній службі зайнятості безробітних становила 897,8 тис. Але за методологією Міжнародної організації праці враховуються всі люди 15-70 років, які не мають роботи, активно її шукають і готові приступити до неї в найближчі два тижні; що навчаються за направленням Держслужби зайнятості; що очікують рішення роботодавця.

Економічно активне населення України за рік зменшилося на 192 тис. людей - до 22,102 млн, а зайняте - на 711 тис., до 20,005 млн. Знизилася і кількість неактивного населення (пенсіонери, студенти, зайняті в особистому господарстві, що зневірилися знайти роботу) - на 204 тис., до 12,871 млн осіб.

Найсильніше збільшення безробіття відзначене в Києві - до 102 тис. (+58,3 тис.), Донецькій - 223,6 тис. (+92,5 тис.), Дніпропетровській - 136,6 тис. (+49,4 тис.) і Вінницькій областях - 88,3 тис. (+33,5 тис.). Найменше безробітних з'явилося в Івано-Франківській, Львівській і Чернівецькій областях - середній приріст на 1,8 тис. У порівнянні з Євросоюзом рівень безробіття в Україні всього на 1% більший (у ЄС - 8,5%), а в шести країнах ЄС ситуація на ринку праці ще гірша, ніж в Україні.

Показово, що економічна ситуація в цих країнах найгірша в ЄС, говорить експерт Бюро економічних і соціальних досліджень Олена Осінкіна. Рік тому в ЄС і Україні рівень безробіття був ідентичний - 7,1%. Збільшення реального безробіття в Україні до 9,5% пані Осінкіна назвала очікуваним, але вже восени, коли завершаться туристичний сезон і збиральна кампанія, число безробітних, на її думку, може вирости до 3 млн, а фактичний рівень безробіття перевищить 10%.

"Якщо не буде інвестицій у виробництво, підприємства не зможуть утримувати співробітників на умовах неповного робочого тижня або в адміністративних відпустках, - вважає вона. - Безробіття збільшиться в аграрних регіонах - Черкаській, Чернівецькій, Рівненській та Івано-Франківській областях, де середній рівень зайнятості в сільському господарстві становить 30-50%, а також у туристичному центрі - Криму". Аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська впевнена, що, якщо в другому півріччі виробництво не почне відновлюватися, безробіття за підсумками року підвищиться до 12-15% за рахунок "прихованого безробіття" - неповної зайнятості штатних співробітників і неоплачуваних відпусток.

Втім, провідний науковий співробітник Інституту демографії НАНУ Лідія Ткаченко більш оптимістична і прогнозує зниження фактичного безробіття до кінця року до 8%. Уже в II кварталі незайняте населення скоротиться до 1,8 млн людей. "В Україні пристосувалися до кризи. Люди намагаються не звільнятися, щоб зараховувався стаж, а керівництво підприємств дозволяє їм підробляти на стороні. Крім того, підприємствам невигідно звільняти - потрібно попереджати співробітників за два місяці і ще платити вихідну допомогу", - пояснює Ткаченко.
Категорія: Статистика | Переглядів: 1086 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]