[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Квітень » 30 » 358 учнів Калуського району братимуть участь у ЗНО
22:13
358 учнів Калуського району братимуть участь у ЗНО

Минув рік відтоді, як зовнішнє незалежне тестування стало загальнообов’язковим і для вузів, і для абітурієнтів. Організатори, посилаючись на дані соцопитувань і результати зимових екзаменаційних сесій, заявляють: чорт виявився не такий страшний, як його малювали випускники, їх батьки і політики. Але запитань з приводу зовнішнього незалежного оцінювання все одно дуже багато, тим більше, що цього року Міносвіти внесло низку змін в процедуру тестування.

Минулого тижня у приміщенні школи №6 м.Калуш відбулося on-line спілкування представників ЗМІ з Івано-Франківським регіональним центром оцінювання якості освіти (ІФРЦОЯО). На запитання преси відповідали методисти методичного відділу ІФРЦОЯО. А відповідальний за зовнішнє незалежне оцінювання в м. Калуш Олег АНДРУСІВ та відповідальна за ЗНО у Калуському районі методист відділу освіти Калуської РДА Світлана ВЕРБИНСЬКА робили уточнення по НЗО у Калуші та районі. До речі, схожі on-line конференції проводилися ще з листопада минулого року: для осіб, які залучені до підготовки ЗНО; щодо пробного тестування; також учні мали змогу поспілкуватися із керівництвом вищих навчальних закладів тощо.

 

ЩО НОВОГО?

Тим, хто не встиг записатися на зовнішнє незалежне тестування до 5 березня, стати першокурсником цього року не суджено. Прийом заявок від охочих пройти тести вже закінчений, а починаючи з 2008 року, претендувати на місце в будь-якому українському вузі можна тільки в тому випадку, якщо на руках є сертифікат з результатами зовнішнього тестування за поточний рік.

Цього року будь-який учасник міг вибрати до 5 предметів, з яких він хоче пройти тестування (минулого року на вибір давали лише 3). Окрім загальнообов’язкової української мови і літератури, абітурієнти здаватимуть тести з історії України, біології, фізики, географії, мате-матики, хімії і однієї з чотирьох іноземних мов (англійської, французької, німецької та іспанської). Цього року із списку викреслили основи правознавства, основи економіки, всесвітню історію та зарубіжну літературу. Як пояснюють в Центрі оцінювання якості освіти, ці предмети в загальноосвітніх школах не вивчаються як систематизований курс, тому в 2009 році українські вузи не вимагатимуть сертифікати з них.

Саме зовнішнє тестування почнеться тепер не у середині квітня, як у минулому році, а на травневі свята — 6 травня відбудеться перший тест з історії України. Завершиться всеукраїнське оцінювання 5 червня тестом з хімії. Обов’язкове тестування з української мови та літератури буде проведено 19 травня. Всього в Івано-Франківській області зареєструвалося 13250 цьогорічних та минулорічних випускників. У Калуському районі, — зазначає Світлана Вербинська, — зареєструвалося 362 бажаючих, але підтвердило свою участь тільки 358. Четверо осіб, скоріш за все, передумали проходити тестування.

Для того, щоб учасника ЗНО допустили до тестування, він повинен пред’явити паспорт (або свідоцтво про народження і довідку з місця навчання з фотографією) та запрошення. Українським центром оцінювання якості освіти видрукувано запрошення всім учасникам ЗНО. Ці запрошення будуть надіслані учням поштою впродовж квітня. Якщо запрошення не надійде з якоїсь причини, то потрібно видрукувати його із своєї персональної сторінки. “До речі, — додає Світлана Вербинська, — ми постійно наголошувати всім учасникам ЗНО, що потрібно активізувати свою персональну сторінку. Двоє наших школярів помітили, що в їхніх особистих даних є помилки і змогли вчасно їх виправити, поки сертифікати ще не надруковані”.

Результати оцінювання з всіх предметів абітурієнту вишлють заказним листом у вигляді єдиного сертифікату. Копію своїх оцінок можна відправляти в необмежене число вузів, проте мінімальний бал з конкурсних предметів не повинен бути нижче 124. При цьому кожен вуз, залежно від конкурсу на місце, може підвищувати прохідний бал з профільного предмета для конкретної спеціальності і ставити планку хоч на рівні максимальних 200 балів.

 

ХТО КОНТРОЛЮВАТИМЕ?

До роботи на пунктах тестування і перевірки знань в області залучено 11654 особи, зок-рема в Калуському районі —110, в Калуші — більше чотириста. На даний час база ще формується. У квітні ІФРЦОЯО також розпочав реєстрацію громадських спостерігачів та представників ЗМІ для спостереження за ходом ЗНО-2009 р. Для реєстрації, яка триватиме до 5 травня, необхідно звернутися до відповідального за ЗНО в області, пред’явивши такі документи: паспорт або документ, що посвідчує особу (для журналістів — ще службове посвідчення); подання громадської організації чи органу самоврядування навчального закладу (батьківського комітету, піклувальної ради) у довільній формі, засвідчене печаткою відповідної установи (для журналістів — подання ЗМІ); письмове зобов’язання дотримуватися визначених Положенням про громадський контроль за проведенням в Україні зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів і зарахуванням до вищих навчальних закладів прав та обов’язків громадського спостерігача (у довільній формі). Зареєструвавшись, особа отримує посвідчення громадського спостерігача. Потім потрібно зареєструватися на пункті тестування в проміжку між 8.30-10.00 у день тестування. Варто знати, що громадські спостерігачі та представники ЗМІ, зокрема, не мають права втручатися в процес тестуван-ня, щось підказувати, пояснювати; не можна бути спостерігачем на тому пункті тестування, де складатиме тести дитина спостерігача; не можна також фотографувати дітей (хіба що до початку тестування), адже це відволікатиме їх від роботи.

 

ЯКІ МОЖУТЬ БУТИ ПРОБЛЕМИ?

На запитання “Чи можлива провокація з боку політичних сил щодо зівання НЗО і шляхи подолання таких проблем?” методисти методичного відділу ІФРЦОЯО відповіли так: “Не можлива. А щодо непрофесійних закидів політичних сил проти ЗНО, то на це є прислів’я: “Собака гавкає, а караван іде”.

Найбільше батьків та учнів хвилює те, що тестові завдання можуть не відповідати шкільній програмі. Але скарги на складність тестових завдань в Центрі відкидають і підкреслюють: у всіх тестах 20% питань дуже прості, 60% доступні середньостатистичному учню і тільки 20% вимагають поглиблених знань. Звісно, не можна відкидати і те, що не всі педагоги дають своїм учням необхідний рівень знань. “Нічого не поробиш, — відповіли в Центрі. — Тепер люди почали оцінювати роботу школи не по килимових доріжках і меблях, а за рівнем підготовк0,,,,,,,и випускників. Уже минулого року батьки цікавилися, в яких школах випускники найкраще здали тести”.

Однією з найбільших проблем учасники ЗНО вважають те, що цього року не передбачено ніяких додаткових сесій, навіть за фос-мажорних обставин. Але на це у Центрі одна відповідь — у таких випадках чекайте наступного року.

Великою проблемою, як і минулого року, будуть пільговики. Цього року всі преференції для абітурієнтів, окрім закріплених законодавчо, були виключені. Проте навіть за таких умов список пільгових категорій є досить великим. Це з одного боку. А з іншого — для дітей із вадами зору на тестуванні не передбачено жодних пільг. Що робити інваліду III групи, коли спеціальних зошитів Міністерством освіти України не передбачено?

“Проблеми, пов’язані з незалежним оцінюванням, знаходяться, швидше, в головах абітурієнтів і їх батьків, — вважають методисти. — Як ілюстрацію хочеться привести два популярні питання з попередніх конференцій: скільки потрібно заплатити за участь в тестуванні і де купити приклади тестів? Відповідь на першу: аніскільки. Систему незалежного зовнішнього тестування запровадили якраз для того, щоб не потрібно було платити за право здобувати вищу освіту. Відповідь на друге — ніде. Не купуйте відповіді на тести, адже все, що ви зможете купити, буде підробкою. Відкрийте підручник та програму зовнішнього тестування, і вчіться. Вчіться обходитися без улюбленої богині українських студентів — Халяви”. “Матеріали тестових завдань, — додають калуські методисти, — відразу збирають, запаковують і в той же день відсилають на перевірку. А те, що деякі учні розповідають про те, що можна здати чистий аркуш і наступного дня дописати правильні відповіді, — звичайнісінька нісенітниця”.

Суспільство, не дивлячись на всі страхи, пов’язані з першим загальним тестуванням 2008 року, поступово переконується, що тести виконують свою головну роль — протистояти корупції у сфері освіти. Це підтверджують і дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. На думку опитаних, рівень корупції на всіх етапах вступної кампанії за останні два роки істотно зменшився.
 
Джерело інформації - газета "Вісті Калущини".
Категорія: Освіта | Переглядів: 1210 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]