[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Квітень » 26 » Замість хабара – благодійний внесок?
16:23
Замість хабара – благодійний внесок?
Можна сказати, що уряд фактично “поборов” корупцію у цих закладах. Адже тепер лікарям чи викладачам не буде потреби брати хабарі – достатньо лише “попросити” перевести домовлену суму на рахунок, з якого потім можна буде виплатити собі премію.
 
Відбуватиметься це все законно. Відповідно до постанови Кабміну від 4 серпня 2000 року щодо порядку отримання благодійних внесків цими установами, благодійники можуть надавати допомогу грошима, товарами чи послугами. Жертводавець має право вказати, на що ці кошти мають бути використані. Щоправда, у редакції урядової постанови за 2000 рік було вказано, що “кошти благодійних внесків не можуть спрямовуватися на виплату заробітної  плати працівникам установ і закладів освіти, охорони здоров’я, культури, науки, спорту та фізичного виховання”. Тепер уряд новою постановою забрав слово “не” з цього речення, тож з благодійних внесків можна платити і зарплату.

Чи кошти з благодійних рахунків можуть бути використані для виплати премій, чи замість зарплати (на яку є виділені кошти у бюджеті), невідомо. Офіційних роз’яснень цієї постанови немає, тож і трактувати її можна як завгодно. Хоча уряд прийняв документ ще 14 квітня 2009 року, в управлінні праці та соціального захисту населення жодної офіційної інформації про нього не мають.
 
Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що ці кошти можуть піти не замість бюджетної зарплати, а як надбавка. “Законодавство гарантує, що зарплата бюджетників не може зменшуватися. Але у багатьох структурах оклади невисокі, зате чималі суми “набігали” різноманітними надбавками та доплатами. Тепер їх врізали, тож їх можна компенсувати за рахунок пожертв. Втім, це зовсім не означає, що усі кошти благодійників підуть на премії, – каже Олександр Жолудь. – Якби у нас не було корупції, то можна було б сказати, що ця норма сприятиме її розвитку. Але ж у нас і так дають хабарі на кожному кроці. Тому, якщо йдеться про заклади освіти, таке узаконення, навпаки, може мати позитивний ефект, бо легше буде простежити. Скажімо, мама принесла хабара вчителю додому, і у її дитини відразу покращилися оцінки. Якщо ж вчитель змусив внести гроші на благодійний рахунок, буде значно легше відслідкувати зв’язок між надходженням коштів і покращенням оцінок. З лікарями складніше. Звичайно, було б розумно запровадити офіційну плату за послуги медиків, тоді з цих коштів відраховувалися б податки. Але для цього спершу треба внести зміни до Конституції, адже вона гарантує право на безкоштовну освіту та медицину”.
Категорія: Економіка | Переглядів: 755 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]