[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Квітень » 2 » Президента обиратимуть 25 жовтня
18:11
Президента обиратимуть 25 жовтня
25 жовтня мільйони українців підуть до виборчих скриньок, щоб обрати нового президента. Так вирішила 1 квітня Верховна Рада України, безпрецедентно дружно (401 голос «за») прийнявши відповідну постанову.
 
Щодо дня голосування останні кілька місяців зчинялося багато дискусій. Одні казали, що вибирати президента слід, як гласить нова редакція Конституції, в останній місяць останнього року повноважень президента – тобто у січні 2010 року. Іншої думки дотримується автор проекту постанови, народний депутат Геннадій Москаль. У своїх коментарях він пояснив, що Віктора Ющенка обирали президентом ще за старої Конституції, тому дату проведення наступних президентських виборів треба розраховувати так, як було записано у попередній Конституції, тобто в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень. З Москалем погодилися і ліві, і праві, і центристи. У тому числі 26 нардепів з колись пропрезидентської фракції «Наша Україна – Народна Самооборона». Спікер Володимир Литвин назвав це рішення політичним.
 
Іменинником почувається один із потенційних кандидатів у президенти Анатолій Гриценко. 25 жовтня – день його народження. Гриценко каже, що проголосував за це рішення не тільки з «особистих» мотивів, а й зі суспільних. Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони не вдоволений результатами роботи команди президента Ющенка і не хоче, щоб комусь заманулося проводити якісь дострокові вибори (читай – парламентські).
 
Таке побоювання оволодівало й іншими депутатами, які звідкись розізнали, що на столі у Президента вже лежить чернетка указу про розпуск Верховної Ради. Тож парламентарії зіграли на випередження. Резон у них був. Як гласить ст. 90 Конституції України, «повноваження Верховної Ради України не можуть бути достроково припинені в останні шість місяців строку повноважень Президента України». Як бачимо, з арифметикою у депутатів усе гаразд…
 
Утім, радіти їм зарано. У Секретаріаті глави держави заявили, що Віктор Ющенко обов’язково оскаржить цю парламентську постанову у Конституційному Суді. Та чи піде КС проти думки 401 народного депутата?
Категорія: Політика | Переглядів: 818 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]