[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Червень » 17 » Колективи найбільших калуських підприємств держава кинула…
00:35
Колективи найбільших калуських підприємств держава кинула…
Ще на початку березня цього року керівники калуських хімічних підприємств, зокрема таких товариств, як "Карпатнафтохім", "Вінісін", "Енія", "Синтра", "Орісіл-Калуш", які сьогодні визначають економіку Калуша й області, забили на сполох щодо існуючої ситуації з невідшкодування їм державою коштів у виді податку на додану вартість. Численні листи на адресу Кабміну, Президента України, голови ДПА України з інформацією про те, що прострочена заборгованість держбюджету з невідшкодованого ПДВ перед окремими підприємствами негативно відбивається на їхній діяльності, позитивного результату не дали. Не допомогли промисловим підприємствам міста у цьому плані і звернення Центральної ради профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України та депутатів Калуської міської ради. Держава й надалі продовжує нарощувати перед підприємствами міста борг у вигляді невідшкодованого ПДВ.

Через несвоєчасне повернення ПДВ, як відомо, підприємства відчувають серйозні проблеми із забезпечення виробничого процесу обіговими коштами, своєчасної виплати заробітної плати, не можуть своєчасно здійснювати розрахунки з партнерами, тощо. Колективи калуських промислових підприємств, за словами їхніх керівників, кинуті напризволяще.
 
"Не відчутно ніякої допомоги ні з боку перших осіб держави, ні від керівництва ОДА, міста. Нас загнали в глухий кут, - зазначає директор ТзОВ "Синтра" Федір Петренко. - Станом на 1 травня сума невідшкодованого нашому підприємству ПДВ, яка вже підтверджена і перевірена працівниками податкової інспекції, складала понад 10 млн. грн., коли ще місяць тому вона була на рівні 8 млн. грн. Працювати за таких обставин важко, але поки що тримаємося, бо є трохи замовлень”.
 
Схожої думки щодо відсутності підтримки з боку державних органів влади дотримуються й інші керівники великих підприємств міста. Директор ТзОВ "Енія" Роман Вишинський також підтверджує той факт, що держава не поспішає відшкодовувати ПДВ. І це в той час, коли через світову економічну кризу обсяги  реалізації продукції суттєво скоротилися.
 
Але найбільше дошкуляє така політика, а точніше, повна байдужість повернення ПДВ, товариству "Карпатнафтохім". За словами заступника головного бухгалтера підприємства Любові Кульбанської, станом на 1 червня цього року підтверджений податківцями борг держави перед нафтохіміками становив 139,5 млн. грн. Для підтвердження інформації про те, що сума боргів з повернення ПДВ не зменшується, скажемо, що станом на 23 квітня заборгованість держави перед "Карпатнафтохімом" становила 109 млн. грн.
 
А ще усі керівники хімічних підприємств міста переконані, що ситуацію, яка наразі склалася на найбільших підприємствах міста, вирішити можна лише на державному рівні. Однак поки що ні глава держави, ні глава уряду цього робити не поспішають, займаючись з'ясуванням своїх особистих стосунків, повідомляє прес-служба ТОВ "Карпатнафтохім".
Категорія: Економіка | Переглядів: 880 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]