[Калуський інформаційний портал ]
Головна » Економіка

Індивідуальної ліцензії Національного банку України потребують такі операції:

- вивезення, переказування і пересилання за межі України валютних цінностей;
- ввезення, переказування, пересилання в Україну валюти України;
- надання і одержання резидентами кредитів в іноземній валюті, якщо терміни і суми таких кредитів перевищують встановлені законодавством межі;
- використання іноземної валюти на території України як засобу платежу або як застави;
- розміщення валютних цінностей на рахунках і у вкладах за межами України;
- здійснення інвестицій за кордон, у тому числі шляхом придбання цінних паперів.

Індивідуальні ліцензії видаються резидентам і нерезидентам на здійснення разової валютної операції на період, необхідний для здійснення такої операції.

Зазначена норма передбачена Декретом Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року №15-93 «Про ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 479 | Дата: 04.09.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Законом України від 4.07.2014 року за № 1588-VII „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів” було введено в дію механізм їхнього оподаткування. Про це повідомили в Головному управлінні Міндоходів в Івано-Франківській області.

З 1 серпня 2014 року розпочалось оподаткування процентів, нарахованих на суму поточного або вкладного (депозитного) банківського рахунку. Зауважимо, що ставка податку становить 15%. Утім, обов'язок із нарахування та його сплати до бюджету покладено на податкового агента, тобто особу яка нараховує такий дохід. При цьому, не залежно від суми яка розміщена на депозиті, нараховані проценти підлягають оподаткуванню за єдиною ставкою.

Також законом передбачено і звітування за даним видом податку. Так, банки, які нараховують доходи у вигляді процентів, у податковому розрахунку за формою 1-ДФ б ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 432 | Дата: 11.08.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Тривалість документальної планової перевірки фізичної особи – підприємця не повинна перевищувати 10 робочих днів. Продовження строків проведення такої перевірки можливе за рішенням керівника контролюючого органу не більше 5 робочих днів.

Тривалість документальної позапланової перевірки (крім перевірки щодо відшкодування податку на додану вартість) фізичної особи – підприємця не повинна перевищувати 5 робочих днів.

Водночас тривалість документальної позапланової перевірки, що здійснюється у зв’язку з розпочатою процедурою припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, порушеним провадженням у справі про визначення банкрутом платника податків або поданням заяви про зняття з обліку платника податків, для фізичних осіб – підприємців, які не мають найманих працівників, не повинна перевищувати 3 робочі дні, за наявності за два останні календарні роки ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 581 | Дата: 11.08.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

З 03 серпня 2014 року набрав чинності Закон України від 31 липня 2014 року № 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів» (далі – ПКУ), яким, зокрема, встановлено військовий збір.

Військовий збір встановлюється тимчасово, до 1 січня 2015 року (п. 16 прим. 1 підр. 10 р. XX ПКУ від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями).

Ставка військового збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування (п.п. 1.3 п. 16 прим. 1 підр. 10 р. XX ПКУ від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями).

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 503 | Дата: 11.08.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності в Україні є:

- фізичні особи – громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають цивільну правоздатність і дієздатність згідно з законами України і постійно проживають на території України;

- юридичні особи, зареєстровані як такі в Україні і які мають постійне місцезнаходження на території України (підприємства, організації та об’єднання всіх видів, включаючи акціонерні та інші види господарських товариств, асоціації, спілки, концерни, консорціуми, торговельні доми, посередницькі та консультаційні фірми, кооперативи, кредитно-фінансові установи, міжнародні об’єднання, організації та інші), в тому числі юридичні особи, майно та/або капітал яких є повністю у власності іноземних суб’єктів господарської діяльності;

- об’єднання фізичних, юридичних, фізичних і юридичних осіб, які не є ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 645 | Дата: 07.08.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

За порушення законодавства України у сфері зовнішньоекономічної діяльності до суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України або іноземних суб’єктів господарської діяльності можуть бути застосовані такі спеціальні санкції:

- накладення штрафів у випадках несвоєчасного виконання або невиконання суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності та іноземними суб’єктами господарської діяльності своїх обов’язків пов’язаних з Законом України „Про зовнішньоекономічну діяльність”. Розмір таких штрафів визначається відповідними положеннями законів України та/або рішеннями судових органів України;

- застосування до суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та іноземних суб’єктів господарської діяльності індивідуального режиму ліцензування, що встановлюють певні заборони, обмеження або порядок здійснення зовнішньоекономічних операцій;

- ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 500 | Дата: 07.08.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

З 2 липня 2014 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 01 липня 2014 року № 216 «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків».

До зазначеного переліку медичних виробів включено:

- медичні вироби – у значенні, наведеному у Технічному регламенті щодо медичних виробів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 02 жовтня 2013 року № 753;

- активний медичний виріб, який імплантують – у значенні, наведеному у підпункті 2 пункту 2 Технічного регламенту щодо активних медичних виробів, які імплантують, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 жовтня 2013 року № 755;

- медичний виріб для діагностики in vitro (клінічної лабораторної діагн ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 491 | Дата: 07.08.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Термін розгляду договору «Про визнання електронних документів» з боку органів Міндоходів – до 5 робочих днів.

Нагадуємо, що квитанції мають розширення «.rpl» та відкриваються за допомогою ключа електронної печатки, а у разі її відсутності, підписом фізичної особи – підприємця (для фізичної особи – підприємця). Інші файли, що мають розширення «.xml» не потребують розшифрування. Електронні звіти можна відправляти лише після отримання квитанції про успішне підписання договору з боку органів Міндоходів.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі (веб – портал Міндоходів, вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс», дане роз’яснення у категорії 401.02).

Категорія: Економіка | Переглядів: 498 | Дата: 07.08.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Використання іноземної валюти на території України як засобу платежу між резидентами можливе лише за наявності індивідуальної ліцензії Національного банку України.

Зауважимо, що валюта України є єдиним законним засобом платежу на території України, який приймається без обмежень для оплати будь-яких вимог та зобов’язань, якщо інше не передбачено валютним законодавством України.

Порядок видачі ліцензії визначений Положенням про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на використання іноземної валюти на території України як засобу платежу, що затверджене постановою Правління Національного банку України від 14 жовтня 2004 р. № 483.

Категорія: Економіка | Переглядів: 441 | Дата: 07.08.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У цьому році діючі нормативні документи передбачають здійснення підприємницької діяльності за новими КВЕДами – 2010. Старі коди за видами економічної діяльності (ДК 009:2005) були чинними до 31 грудня  2013 року та скасовані наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.102010 року №457 «Про затвердження та скасування національних класифікаторів».

Як повідомлялося раніше, кожен платник податків повинен замінити КВЕДи зразка 2005 року на нові коди економічної діяльності, які затверджені у 2010 році. Враховуючи заз ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 554 | Дата: 17.07.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

З 1 липня 2014 року набрали чинності зміни, які внесено до Податкового кодексу України в частині оподаткування податком на доходи фізичних осіб у формі пасивних доходів. Водночас, зміни в оподаткуванні дивідендів, набирають чинності з 1 січня 2015 року.

Відповідно до внесених у Податковий Кодекс змін, доходи у вигляді дивідендів, виграшів, призів, процентів підлягають оподаткуванню. Це не стосується процентів у сумі, що не перевищує в рік сімнадцять прожиткових мінімумів для працездатної особи, встановлених законом на 1 січня звітного податкового року, процентів, дивідендів, а також виграшів та призів у державну грошову лотерею в розмірах, що не перевищує 50 мінімальних заробітних плат, розмір якої встановлено законом.

Оподаткування процентів, дивідендів, роялті та інвестиційного прибутку здійснюється податковим агентом під час кожного нарахування (виплати) за став ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 626 | Дата: 17.07.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Міністерство фінансів України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2014 року №100 «Про випуск казначейських зобов’язань «Військові» з 21 травня 2014 року розпочинає розміщення казначейських зобов’язань «Військові» серії В на пред’явника в документарній формі загальним обсягом 100 млн. гривень із строком обігу 24 місяці, номінальною вартістю 1000 гривень, відсотковою ставкою 7% річних та сплатою купонів кожні шість місяців у розмірі 35 гривень.

... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 449 | Дата: 17.07.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

З 1 липня 2014 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України в частині справляння  податку на доходи фізичних осіб  з процентів по депозитах.

Так,  дохід фізичної особи у вигляді процентів, зокрема, нарахованих на поточний або депозитний  банківський рахунок, буде оподатковуватися  за ставкою 15 відсотків. При цьому база оподаткування визначається як сума процентів, що перевищує на рік 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого законом на 1 січня звітного року (у 2014 році - сума процентів понад 20706 грн.). ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 724 | Дата: 17.07.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

За п’ять місяців поточного року суб’єкти господарювання Калущини сплатили державі 122 мільйони гривень єдиного соціального внеску. Тільки за травень цього року поступило 30,1 мільйона гривень платежу. Про це повідомив перший заступник начальника Калуської ОДПІ  Михайло Князевич.

Посадовець зазначив, що щомісяця майже всі платники єдиного соціального внеску при поданні звітності до податкової інспекції надають перевагу електронному звітуванню. Так, у квітні цього року таким чином прозвітувався 1481 суб’єкт господарювання, або 99,7 відсотків, у травні – 1486 суб’єктів або 99,5 відсотка.

Це стало можливим завдяки тому, що фахівцями інспекції було проведено значну масово-роз’яснювальну роботу щодо переваг такого виду звітуваня. Крім того на протязі грудня минулого року та перших двох місяців цього року майже щоденно проводились ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 536 | Дата: 26.06.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Калуська ОДПІ звертає увагу платників на необхідність правильного заповнення звітності по єдиному внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а саме Додатка 4 „Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів" (далі - Додаток 4) до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України 09.09.2013 № 454 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.09.2013 за ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 940 | Дата: 26.06.2014 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 ... 12 13 »