[Калуський інформаційний портал ]
Головна » Економіка
Щоб знайти кошти на підвищення соціальних виплат, наступного року можуть скоротити півтора мільйона бюджетників.
 
З 1 листопада мінімальна заробітна плата в Україні має зрости до 744 гривень, а прожитковий мінімум – до 701 гривні. До 1 грудня наступного року мінімалка та прожитковий мінімум мають зрости до 922 та 875 гривень відповідно. Закон про підвищення соцстандартів прийняли, незважаючи на те, що в країні – економічна криза. Цього року підприємства і так скоротили тисячі працівників, хоча мінімальна зарплата на початку року становила 605 гривень. За офіційними даними, заборгованість перед працівниками становить понад 1,6 мільярда гривень. Тож підвищення соцстандартів обернеться у кращому випадку зростанням заборгованості по зарплаті, у гіршому – новою хвилею звільнень.

Фракція БЮТ звернулася до Президента з вимогою не підписувати закон “Про встановлення прожиткового мінімуму та міні ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 796 | Дата: 22.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

ТзОВ «Даноша» — сільськогосподарська компанія зі 100-відсотково данськими інвестиціями, яка почала свою діяльність в Україні з того, що у 2004 році викупила колишній свинокомплекс «Прикарпаття» у селі Копанки. Тут провели реконструкцію і запустили перші виробничі потужності. Тоді ж задекларували масштабні інвестиційні плани компанії, які передбачали будівництво нових свинокомлеплексів на території Калуського і Галицького районів. Свого часу було відкрито свинокомплекс у селі Вилки Станьковецької сільської ради. Нещодавно запущене виробництво у селі  Тустань Галицького району. Четвертим об’єктом ТЗоВ «Даноша» став свинокомплекс у селі Лука, який офіційно відкрили 25 вересня 2009 року. Це повністю новий, збудований з нуля об’єкт, обійшовся він інвестору у близько 60 млн. гривень.

Усі комплекси компанії «Даноша» на Калущині спеціалізуються на розмноженні і вирощуванні поросят до 30 кг, у Галицькому районі — їх відгодовують до 12 ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 3091 | Дата: 02.10.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарі (0)

Восени долар буде по 10, а то й по 16 гривень. Такими апокаліптичними прогнозами лякали експерти мало не ціле літо. Та ось уже перший місяць осені практично добігає кінця, а на валютному ринку більш-менш спокійно. За останні два дні готівкоДолар присів, щоб стрибнути?вий долар навіть дещо подешевшав – придбати “зелений” в обміннику можна за 8,55-8,60 гривні. Торги на міжбанку у вівторок закрились на позначці 8,5080-8,5270 гривні за долар.  
 
Це лише затишшя перед бурею, застерігають економічні провидці. Деякі з них свої прогнози підкріплюють цифрами. Так, одне “джерело” заявило “ВЗ”, що у вересні банківський сектор має сплатити чотири мільярди доларів за зовнішніми зобов’язаннями, тоді як НБУ про ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 825 | Дата: 23.09.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

7 вересня спливає термін дії 13-відсоткової надбавки до мита на імпортні автомобілі та холодильники.
 
Нагадаємо, що починаючи з 6 березня 2009 року, в Україні набув чинності закон, що вводив 13% надбавку до ставок ввізного мита - строком на 6 місяців. Пізніше Кабмін скасував дію цієї надбавки на імпорт всіх товарів, крім автомобілів і холодильників, і схвалив законопроект, що передбачає повне скасування цієї надбавки.
 
Вона викликала незадоволення у керівництва Світової організації торгівлі. Однак окремі депутати Верховної Ради пропонують ввести на авто і холодильники інший збір – 15 %.

Відповідний документ уже зареєстровано у Верховній Раді. “У нас є попередня домовленість зі штаб-квартирою СОТ, що вони дозволять ввести нам тимчасовий 15% внутрішній збір”, - заявив один з авторів документа Микола Присяжнюк ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 758 | Дата: 04.09.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Робота з платниками податків, які допустили борг з податків та зборів є одним з важливих напрямків діяльності податкової служби. Загальна сума боргу калуських платників залишається значною та становить на сьогоднішній день 103,9 млн.грн.
 
Впродовж цього року калуськими податківцями вжито ряд заходів для стягнення податкового боргу та, відповідно, залучено до державної казни 2,2 млн.грн. При цьому описано активів підприємств-боржників з метою їх реалізації на загальну суму 808,8 тис.грн., реалізовано активів на суму 99,6 тис.грн., стягнуто дебіторської заборгованості в сумі 102 тис.грн, вилучено готівкових коштів в сумі 8, ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 794 | Дата: 24.08.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

В останні дні липня в Україні в черговий раз відбулися валютні гірки. Долар «раптом» почав рости на міжбанку, в лічені години його зростання перекинулося на готівковий ринок. Одним ривком «зелений» пробив рівень 8 гривень за долар, упевнено пішов у бік «9».
 
 
 Біля обмінників вишикувалися черги, з`явилися забуті «чорні» валютники. І також «раптом» все відкотилося назад. Звичайно, не до 7,7–7,8 гривень за долар, трохи вище, але все-таки... Що ж відбувається в такі дні на валютному ринку, якщо, на думку багатьох експертів, ніяких економічних передумов для подібних стрибків немає? Хто заробляє на цих «гірках»?
Категорія: Економіка | Переглядів: 976 | Дата: 09.08.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Національний банк України продовжив мораторій на задоволення вимог кредиторів “Укрпромбанку” (до 21 січня 2010 року), банку «Надра» (до 10 лютого 2010 року), «Національний кредит» до (18 грудня 2009 року), а також “Західінкомбанку” до (12 лютого 2010 року). Про це йдеться у повідомленні НБУ, розміщеному на офіційному сайті банку.

Відповідно до “Закону про банки та банківську діяльність”, Нацбанк має право ввести такий мораторій у банки, яким призначили тимчасову адміністрацію, але не більше, аніж на шість місяців. Можливість продовження мораторію закон не передбачав. Але півроку минуло, а ситуація у банках не покращилася. Тож в НБУ вирішили, що якщо дозволити людям забирати зараз свої кревні, фінустанови “впадуть”. Отже, грошей людям віддавати не можна.

Аби чергова заборона виглядала законно, наприкінці липня тихенько прийняли закон про особливості здійснення заходів з фінансового оздоровлення банків. Саме цей документ дозволя ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 690 | Дата: 08.08.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

Як повідомило Головне управління статистики в Івано-Франківській області, обсяги експорту товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності міста Калуша за січень–квітень склали 14,4 млн. доларів США, імпорту — 11,2 млн. доларів США. Порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги експорту зменшилися більше як наполовину, а імпорту — майже на 60%. Проте позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 3,2 млн. доларів США і зросло порівняно з минулим роком майже у 1,5 раза.

Питома вага обсягів експорту товарів підприємствами міста Калуша у загальнообласних склала 16,4%, імпорту — 15,4% (за січень–квітень 2008 року — відповідно 9% і 8,5%).
Партнерами калуських підприємств у зовнішній торгівлі товарами були нерезиденти зі 33-х країн світу.

Основними споживачами товарів, які експортували підприємства міста, були партнери у Російській Федерації, Швеції, Німеччині та Італії.
Категорія: Економіка | Переглядів: 939 | Дата: 01.08.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Цього року українці не відпочивають! Опитування, проведене порталом Superjob, показало, що 32% чоловіків та жінок не планують йти у відпустку. Чому кожен третій громадянин відмовляється від законного відпочинку та як це може позначитися на здоров’ї нації, з’ясовувала наш кореспондент.

Ідеш у відпустку – поглиблюєш кризу?

Основна причина відмови від відпочинку – фінансова криза. Люди прагнуть зекономити, адже рівень пересічних зарплат не відповідає ціновій політиці турагентств, курортів, пансіонатів. Зважаючи на економічну ситуацію, більшість українців воліє заробляти, а не витрачати гроші. Оскільки рівень безробіття в країні зростає, працівники бояться втратити роботу, а той, хто нещодавно її знайшов, “халявити” не збирається. На деяких підприємствах склалася ситуація, в якій про відпустку не може бути й мови: зменшилися обсяги продажів, людей скорочують, а тих, хто залишився, замінити ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 872 | Дата: 30.07.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Ще на початку березня цього року керівники калуських хімічних підприємств, зокрема таких товариств, як "Карпатнафтохім", "Вінісін", "Енія", "Синтра", "Орісіл-Калуш", які сьогодні визначають економіку Калуша й області, забили на сполох щодо існуючої ситуації з невідшкодування їм державою коштів у виді податку на додану вартість. Численні листи на адресу Кабміну, Президента України, голови ДПА України з інформацією про те, що прострочена заборгованість держбюджету з невідшкодованого ПДВ перед окремими підприємствами негативно відбивається на їхній діяльності, позитивного результату не дали. Не допомогли промисловим підприємствам міста у цьому плані і звернення Центральної ради профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України та депутатів Калуської міської ради. Держава й надалі продовжує нарощувати перед підприємствами міста борг у вигляді невідшкодованого ПДВ.

Через несвоєчас ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 880 | Дата: 17.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

За даними Державного комітету статистики, за підсумками 1-го кварталу 2009 року Івано-Франківська область зайняла у загальнодержавній комплексній оцінці соціально-економічного розвитку регіонів України 1 місце серед 27 областей і міст України.

Варто зазначити, що це є історичний показник для Прикарпаття – так високо область ще ніколи не піднімалась за всю свою історію. На другому місці опинилась сусідня Чернівецька область, а трійку замкнула Миколаївська.

Також під час сьогоднішньої селекторної наради з головами облдержадміністрацій Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, розглядаючи питання цінової політики в державі, позитивно відзначила роботу Івано-Франківської облдержадміністрації. Вона зазначила, що область за останній звітний період спрацювала з практично нульовим показником інфляції. Зазначимо, що на сьогодні ціни на продовольчі товари на Прикарпатті є одними з найнижчих в Україні, повідомляє ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 835 | Дата: 08.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Можна сказати, що уряд фактично “поборов” корупцію у цих закладах. Адже тепер лікарям чи викладачам не буде потреби брати хабарі – достатньо лише “попросити” перевести домовлену суму на рахунок, з якого потім можна буде виплатити собі премію.
 
Відбуватиметься це все законно. Відповідно до постанови Кабміну від 4 серпня 2000 року щодо порядку отримання благодійних внесків цими установами, благодійники можуть надавати допомогу грошима, товарами чи послугами. Жертводавець має право вказати, на що ці кошти мають бути використані. Щоправда, у редакції урядової постанови за 2000 рік було вказано, що “кошти благодійних внесків не можуть спрямовуватися на виплату заробітної  плати працівникам установ і закладів освіти, охорони здоров’я, культури, науки, спорту та фізичного виховання”. Тепер уряд новою постановою забрав слово “не” з цього речення, тож з благодійних внесків можна платити і зарплату.

Чи ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 756 | Дата: 26.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У попередні роки перерахунки пенсій, пов’язані зі змінами у розмірі прожиткового мінімуму для непрацюючих громадян, проводилися щоквартально. У бюджеті країни на 2009 рік збільшення прожиткових мінімумів у зв’язку з кризою не передбачено. Відтак теоретично пенсійні виплати мали б зростати лише у зв’язку з індексацією. Попри це для непрацюючих пенсіонерів з 1 квітня пенсія зросте, причому усім додадуть однаково — по 7 грн. 50 коп.

Як повідомила заступник начальника управління ПФУ у м. Калуші Любов Кузьма, у нашому місті перерахунок проведено для близько 14 тис. із загальних 19,5 тис. пенсіонерів. Також вона зазначила, що на даний час жодних затримок з виплатами пенсій немає, фінансування і через пошту, і через банки відбувається вчасно.

Щодо Калуського району, то, за словами начальника управління ПФУ у районі Ігоря Кучми, тут перерахунок проведено для понад 15,6 тис. пенсіонерів. Всього у район ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 805 | Дата: 23.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Управління економіки Калуської міської ради проводить щотижневий моніторинг цін на 19 основних продуктів харчування. До уваги беруться як ціни на ринках міста, так і у великих магазинах. На підставі зібраних даних можна простежити динаміку змін цін на продукти харчування у роздрібній мережі.

Якщо порівняти ціни станом на 12 березня з тими, які були на початку року (9 січня), можна зробити висновок, що за останні два місяці найбільше подорожчало масло тваринне (з 18,86 до 20,97 грн. за кілограм, або на 2,11 грн.). Також суттєво подорожчали варені ковбаси І ґатунку (з 16,9 до 18,12 грн. за кг) та сир (з 12,98 до 13,98 грн. за кг). Подорожчання інших основних продуктів харчування (крупи, цукор, яловичина, кури, молоко) не настільки серйозне і не перевищує кількох десятків копійок. Ціна на більшість сортів хліба, свинину та олію на початку березня залишалася на рівні січня.

Цікаво, що протягом останніх двох міся ... Читати далі »
Категорія: Економіка | Переглядів: 841 | Дата: 23.03.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

У вівторок відбулася нарада керівництва РДА з керівниками промислових підприємств Калуського району, на якій було підведено підсумки за 2008 рік, а також всі учасники наради торкнулися актуальних питань, які потребують вирішення.

Адже не секрет, що криза охоплює як всю країну, так і кожен район зокрема. Тому, на думку всіх присутніх, проблеми треба вирішувати, а не лише констатувати факт, що криза торкнулася тієї чи іншої сфери.

Заступник голови РДА Василь Турчин доповів про підсумки роботи промислових підприємств району за 2008 рік. Директор міськрайонного центру зайнятості Світлана Довганич повідомила про стан зайнятості на п ... Читати далі »

Категорія: Економіка | Переглядів: 812 | Дата: 23.02.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 10 11 12 13 »