[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Лютий » 22 » Про оплату праці в Калуському районі
09:50
Про оплату праці в Калуському районі
Спеціалістами управління праці з метою забезпечення контролю за своєчасною і не нижче визначеного державою мінімального розміру виплатою заробітної плати протягом 2010 року здійснено перевірки законодавства про оплату праці на 66-ти суб’єктах господарювання Калуського району та надано керівникам перевірених підприємств, установ і організацій 294 рекомендації щодо усунення виявлених порушень. 

Аналіз перевірених підприємств показав, що основними причинами низького рівня оплати праці і надалі залишаються:

– встановлення на них режиму неповного робочого часу (неповна зайнятість — працівники працюють на 0,5 та 0,25 ставки) та встановлення для працівників неповного робочого місяця;

– недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці, в частині недотримання міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень в оплаті праці (тобто заробітна плата і висококваліфікованим працівникам, і працівникам, які виконують просту некваліфіковану роботу, нараховується, виходячи із мінімального розміру заробітної плати, що є недотриманням норм Генеральної угоди та ст. 96, ст. 97 КЗпП України) виявлено на 19-ти підприємствах та установах; виплата заробітної плати працівникам проводилася тільки 1 раз у місяць (недотримання ст. 115 КЗпП України) на 32-ох підприємствах та установах. Виявлено невиконня Постанови КМУ від 17.07.2003 р. №1078 щодо нарахування та виплати індексації заробітної платина на 27-ох суб’єктах господарювання; недотримання вимог ст. 21 ЗУ "Про відпустки” щодо виплати відпускних сум працівникам на 31-му підприємстві, установі та організації; вимоги ст.116 КЗпП України щодо нараховування та виплати розрахункових сум працівникам, які звільнились, — на 21 підприємстві, установі та організації.

Як показав аналіз стану виконання ЗУ "Про колективні договори і угоди” та Постанови КМУ від 05.04.1994 р. № 225 "Про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів” (проведено 40 перевірок), на підприємствах та організаціях району виявлені порушення ст. 2 щодо наявності укладеного колдоговору на 10 суб’єктах господарювання (за 2010 р. зареєстровано 38 колдоговорів, в т.ч. 20 змін і доповнень). Є зауваження щодо застосування цивільно-правових договорів, використання праці найманих працівників на підприємствах, легалізації заробітної плати та зайнятості населення. На момент перевірки виявлено 9 працівників, які працювали без укладання трудових договорів в письмовій формі.

На виконання протокольного рішення наради у Прем’єр–міністра України Миколи Азарова, поставлено завдання вжити дієвих заходів щодо забезпечення зменшення заборгованості із заробітної плати працівникам підприємств, установ і організацій, що перебувають у сфері управління місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, інших підприємств, установ і організацій. Варто відзначити, що керівники деяких підприємств і надалі не вживають дієвих заходів, тому в порівнянні з 2009 р. впродовж 2010 р. спостерігається ріст заборгованості на економічно активних підприємствах.

Загальна сума заборгованої заробітної плати на економічно–активних підприємствах-боржниках, згідно зі зведеним графіком погашення заборгованості із заробітної плати працівникам підприємств, установ та організацій, розташованих на території Калуського району на 1 січня 2011р., мала б складати 43,3 тис.грн.

Однак, станом на 1 січня 2011р. сума боргу в районі складає 573,2 тис.грн.:

на економічно активних підприємствах — 525 тис.грн.:

– ПП "Томметал”, загальна сума боргу із заробітної плати 11 працівникам — 61,2 тис.грн.,

– ВАТ "Калуський ЗКУ” , заборгованість із заробітної плати перед 71 працівником — 463,8 тис.грн.;

на підприємствах-банкрутах — 5,2 тис.грн.:

– ТзОВ "АТП"ЛІС” ,заборгованість із заробітної плати 2 працівникам — 5,2 тис.грн.,

на підприємствах, що призупинили свою діяльність:

– ТзОВ "Європа-Вікно”, заборгованість із заробітної плати 18 працівникам не змінилась і становить 43 тис.грн.

Щодо невиконання керівниками підприємств графіків погашення заборгованості із заробітної плати і своєчасності та повноти виплати заробітної плати направлялись інформаційні листи у прокуратуру Калуського району та Головному державному інспектору праці в Івано-Франківській області.

Управління праці, яке уповноважене здійснювати нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, впродовж 2010 р. вживало заходи для забезпечення своєчасної виплати заробітної плати та ліквідації заборгованості.

З початку 2010 р. за вимогами прокуратури Калуського району спеціалістами відділу праці було проведено 10 перевірок з питань оплати праці, своєчасності та повноти виплати зарплати, причини виникнення заборгованості із заробітної плати та легалізації найманої робочої сили. Матеріали перевірок передано в прокуратуру району для вжиття відповідного прокурорського реагування за допущені порушення та виявлені недоліки законодавства з оплати праці.

Проводиться щотижневий моніторинг стану погашення заборгованості із заробітної плати і подається оперативна інформація в Головне управління праці та соціального захисту населення ОДА.

Конкретні та послідовні заходи щодо безумовного розв’язання проблем погашення заборгованості із заробітної плати все ж стали предметом належної уваги вищезгаданих підприємств, якими допущено зростання заборгованості із заробітної плати.

Провівши моніторинг стану погашення заборгованості із заробітної плати, спостерігаємо тенденцію до зменшення в порівнянні з 1.01.2011 р. Борг із заробітної плати в районі на 10.02.2011р. складає 492,4 тис. грн.:

на економічно активних підприємствах — 449,4 тис. грн.:

- ПП "Томметал” (директор Ладаняк Т.О.), загальна сума боргу із заробітної плати 11-ти працівникам становить 64,3 тис. грн.;

- ВАТ "Калуський ЗКУ” (голова правління Ладаняк О.О.), заборгованість із заробітної плати перед 71-м працівником — 385,1 тис. грн.;

на підприємствах, що призупинили свою діяльність:

- ТзОВ "Європа-Вікно” (керівник Червак І.П.), заборгованість із заробітної плати 18 працівникам не змінилась і становить 43 тис. грн.

Спеціалістами відділу праці в межах своїх повноважень при виявленні на економічно активних підприємствах заборгованості із виплати заробітної плати і надалі будуть вживатися всі заходи впливу щодо її погашення.

Надія Патрило,
головний спеціаліст з питань оплати праці відділу праці
Управління праці та соціального захисту населення
Калуської райдержадміністрації
Категорія: Суспільство | Переглядів: 637 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]