[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Вересень » 27 » Кабмін пропонуватиме парламенту законопроект «Про вищу освіту»
10:51
Кабмін пропонуватиме парламенту законопроект «Про вищу освіту»

Цей законопроект уряд схвалив на своєму засіданні 23 вересня. Цим документом передбачено встановити чотири типи академічного статусу вищого навчального закладу: університет, академія, коледж і технічний коледж.

Якщо парламент ухвалить цей багатостраждальний законопроект, то у минуле відійдуть такі поняття, як “технікум”, “інститут.” Університетом зможе називатися лише той ВНЗ, який налічує не менше 6 тисяч студентів на денній формі навчання і здійснює підготовку наукових кадрів не менше ніж з восьми наукових спеціальностей. Статус “академія” передбачає не менше 2 тисяч студентів на денній формі навчання, “коледж” – тисячу осіб, “професійний коледж” – 500 осіб.

За словами одного із розробників документа, проректора Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого В’ячеслава Комарова, таке глобальне реформування вищої освіти забезпечить українським ВНЗ інтеграцію в єдиний європейський освітній простір. Він також уточнив: “З 2010 року усі випускники ВНЗ до дипломів отримуватимуть додаток європейського зразка. У ньому буде інформація про те, які предмети він вивчав, яку практику проходив, а також інформація про професійну кваліфікацію випускника. Це полегшить процедуру визнання нашого диплома у будь-якій європейській країні”.

На засіданні уряду міністр освіти і науки Іван Вакарчук говорив про розширення автономії університетів. Визначено низку провідних університетів, які мають право самостійно встановлювати обсяги прийому студентів, видавати дипломи про вищу освіту власного зразка, ухвалювати остаточне рішення щодо присудження наукових ступенів та присвоєння вчених звань.

Категорія: Освіта | Переглядів: 904 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]