[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Вересень » 7 » Із земельними ділянками треба поводитися як із найціннішим багатством
08:46
Із земельними ділянками треба поводитися як із найціннішим багатством

Однією з форм випробування на практиці нових підходів до процесу надання в районі земельних ділянок є і буде проведення земельних аукціонів — як у цьому році, так і в найближчі роки. Саме аукціони стимулюють землекористувачів до більш ефективного освоєння та використання земельних ділянок, створюють рівні стартові можливості для одержання землі підприємствами різних форм власності, дозволяють визначити ринкову вартість земельних ділянок, сприяють надходженню до місцевих бюджетів додаткових коштів, необхідних для розвитку населених пунктів.

Сільські ради мають бути переконані, що земельні аукціони мають стати основними, якщо не єдиними, способами одержання землі.

Відповідно до ст. 134 Земельного Кодексу України “Обов’язковість продажу земельних ділянок державної або комунальної власності на конкурентних засадах”, всі вільні земельні ділянки, призначені для продажу суб’єктом підприємницької діяльності під забудову, підлягають продажу на земельних торгах.

Калуський район один із перших в області провів земельний аукціон. Так, у жовтні 2008 року було продано земельну ділянку площею 0,1426 га для комерційної діяльності в с. Пійло. У результаті аукціону одержано 48626 грн., які були спрямовані на соціально-економічний розвиток села. Проте найголовніше полягає у тому, що на практиці було перевірено нові методи надання земельних ділянок у власність.

У 2009 році в районі проведено два земельні аукціони. Було продано одну земельну ділянку площею 0,01 га в с. Кудлатівка Перевозецької сільської ради для здійснення підприємницької діяльності, одержано 4650 грн.; другу земельну ділянку площею 0,1335 га — у селищі Войнилів для будівництва торгових рядів з розпродажу товарів широкого вжитку на суму 59635,79 грн. До кінця 2009 року передбачається провести ще 5 аукціонів. Планується продаж земельних ділянок у Кропивницькій, Вістівській, Новицькій, Пійлівській сільських радах. Підготовлено всі необхідні матеріали, а саме: проекти на дві земельні ділянки у селищі Войнилів. Радує те, що саме в цих сільських радах проведення земельних аукціонів є на належному рівні. Хотілося б, щоб й інші сільські ради поводилися із земельними ділянками як із найціннішим багатством.

Крім того, у 2008 році і за вісім місяців 2009 року підприємцями району було викуплено земельні ділянки несільськогосподарського призначення на основі договорів оренди землі загальною площею 13,0138 га на суму 2980545 грн., що в середньому становить 22,90 грн. за метр квадратний. Найдорожче продано ділянку для обслуговування олійного цеху в с. Копанки, тут 1 м2коштує 35,12 грн. До сільського бюджету надійшло 135837 грн. Найбільше коштів від продажу землі виручили Вістівська та Кропивницька сільські ради.

Щодо оренди земельних ділянок, то на нині у сільських та селищній радах заключено та зареєстровано в Центрі державного земельного кадастру 169 договорів оренди землі, тимчасових — 63. Найбільше договорів оренди землі — у Голинській (15), Тужилівській (12) сільських радах та у Войнилівській селищній раді (14). У всіх сільських та селищній радах ще на початку року було прийнято рішення про встановлення коефіцієнтів до нормативної грошової оцінки земельних ділянок при встановленні орендної плати за землю. Високі коефіцієнти затвердили Пійлівська (10-12), Верхнянська (10-12), Кропивницька (8-10), Завадківська (8-10) та Перевозецька (8) сільські ради. Щодо розміру орендної плати є ряд питань. Слід зазначити, що підприємці с. Перевозець значно більше платять за оренду землі (1 м2 — приблизно 3,5 грн.), ніж підприємці с. Вістова та Боднарова (1 м2— 0,60-1,17 грн.).
 
Богдан Русинкевич, 
провідний спеціаліст управління держкомзему
в Калуському районі
Категорія: Суспільство | Переглядів: 832 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]