[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Квітень » 15 » Граніт підходить для надгробків, а не для камінів
11:21
Граніт підходить для надгробків, а не для камінів
Українці почали масово шукати радіацію вдома – з продажу зникли побутові дозиметри.

На фоні катастрофи на атомній електростанції у Японії у всьому світі загострилася увага до радіації. То тут, то там повідомляють про радіоактивні продукти, будівельні матеріали... Українці, які за 25 років ще не отямилися після Чорнобиля, почали масово купувати побутові дозиметри – аби мати впевненість, що в них вдома радіаційний фон у нормі. Як наслідок, побутові дозиметри практично зникли з продажу, а в Інтернеті з’явились оголошення на кшталт «виміряю радіаційний фон будівельних матеріалів. Недорого». Недорого – це від 100 гривень. Стільки ж коштує й обстеження однокімнатної квартири. Більша площа – вища ціна.

Раніше побутові дозиметри (прилад, схожий на пульт від кондиціонера, який на невеличкому дисплеї показує рівень випромінювання предмета, біля якого розміщений) можна було придбати у мережах супермаркетів будівельних матеріалів або через Інтернет. Коштували вони від 900 гривень. Зараз практично зникли з продажу. У ПП «Західприлад» сказали, що мають лише один такий дозиметр – 1200 гривень. Військові дозиметри коштують дорожче. В іншій фірмі, яка займається продажем побутових дозиметрів, сказали, що можна замовити за 3000, але на складі вони з’являться лише у кінці квітня – в травні: розкупили.

«Немає потреби витрачати гроші на побутові дозиметри, – каже інженер радіологічного відділу СЕС Ольга Підсаднюк. – Інформація про рівень радіації відкрита, її висвітлюють навіть на табло на головному вокзалі: час, дату, температуру та рівень радіації. У нашому регіоні він не перевищує допустимі норми – ми постійно вимірюємо. Є дозиметри в гідрометцетрів, МНС...»

За словами Ольги Підсаднюк, деякі будівельні матеріали мають підвищений рівень випромінювання. Це не тому, що їх привозять з Чорнобильської зони – окремі матеріали «фонять» від природи. Наприклад, граніт може випромінювати до 50 мкР/годину, тоді як допустимий рівень випромінювання у приміщенні – до 30 мкР/год. Тому гранітом можна облицьовувати будинок ззовні, коридор, але кімнтати – не бажано. Для оздоби камінів замість грані краще використовувати мармур. Щодо побутової техніки, то ані комп’ютер, ані телевізор не дає іонізуючого випромінювання.

У приміщеннях також може збиратися радіоактивний газ радон, який утворюється при розпаді радію. Радій міститься у ґрунтах, а родон - газ, значно важчий за повітря. Через це радон найчастіше збирається у підвалах та на перших поверхах будинків, тому їх треба добре провітрювати. Кількість радону залежить від типу ґрунту – кислі ґрунти його випромінюють менше. У зонах з помірним кліматом (як у нас) концентрація радону у закритих приміщеннях може бути у 8 разів вища, ніж назовні. У 70-х роках у Швеції та Фінляндії виявили будівлі, в середині яких концентрація радону в п’ять тисяч разів перевищувала його концентрацію в повітрі надворі.

Біля вугільних шахт радіаційний фон, як правило, вищий, аніж у інших місяцях. «Фонити» може і саме вугілля, тому ті приміщення, де топлять вугіллям, треба добре провітрювати. Утім, усе це – природні радіонукліди. Їх повністю не уникнути, але вони рідко сягають такої концентрації, аби завдати суттєвої шкоди здоров’ю людини.

Радіація – у перекладі з латини означає «випромінювання». Проте зараз під радіацією розуміють не будь-яке випромінювання, а лише іонізуюче. Тобто таке, яке змінює атоми речовини, на яку воно впливає, перетворюючи їх на електрично заряджені частинки. При потраплянні в організм у значних дозах радіація пошкоджує клітини і тканини, провокує виникнення пухлин, генетичні зміни. Основну частину опромінення людина отримує від природних джерел — сонця, ґрунту.

А тим часом...

Українські дозиметри поїдуть в Японію. «Японський уряд запросив певну кількість дозиметрів і певну кількість масок, зараз працюємо над тим, щоб підготувати цю партію і скерувати її до Японії», – повідомив голова Департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

Джерело інформації - газета "Високий Замок"
Категорія: Суспільство | Переглядів: 636 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]