[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2011 » Лютий » 18 » Цього тижня почали зростати ціни на борошно
10:10
Цього тижня почали зростати ціни на борошно
Стримати подорожчання хліба навряд чи вдасться. За даними щотижневого моніторингу роздрібних цін на ринках та у торговельній мережі, який проводить управління економічного розвитку міста, за останній місяць (станом на 9 лютого порівняно з 5 січня) найсуттєвіше подорожчали гречка (на 11,71%), олія рафінована (на 10,37%) та овочі. А саме, картопля додала у ціні понад 11%, капуста — понад 14%, буряк — майже 17%, цибуля — понад 18%. 

Останнім часом зросли ціни і на молочну продукцію. Це пов’язано як із сезонним подорожчанням, так і з відсутністю на території міста та району господарств, які б займалися переробкою молока і виробництвом молочної продукції. Також за останній місяць незначно (в межах 5%) зросли ціни на хліб, макаронні вироби, рисову крупу, цукор та яловичину.

Від початку року, як свідчать дані моніторингу, незначно подешевшала свинина і курятина, і лише ціна на яйця суттєво пішла вниз (вони подешевшали майже на третину).

Станом на середу, 16 лютого 2011 року, середня роздрібна ціна гречки у Калуші становила 15,36 грн. за кілограм, олії — 15,12 грн. за літр, цукру — 8,78 грн. за кілограм. Кілограм картоплі у нашому місті можна купити у середньому за 5,31 грн., капусти — за 7,39 грн., буряка — за 5,29 грн., цибулі — за 6,42 грн.

За середньою вартістю набору з основних продуктів харчування Калуш посідає дев’яте місце в області. Тобто, загалом ціни у нас є середніми.

Однак навіть відносно незначне подорожчання основних продуктів харчування за місяць свідчить про дуже негативну тенденцію. Так, якщо взяти увесь минулий рік, то станом на 1 січня 2011 р. проти 1 січня 2010 року подорожчало практично усе, причому щонайменше на третину.

Як повідомила заступник міського голови Руслана Вайда, цього вівторка в Івано-Франківській облдержадміністрації відбулася селекторна нарада, на якій обговорювали питання зростання цін на продукти харчування. Участь у ній взяли голови райдержадміністрацій та їхні заступники. Присутніми були також голови сільських рад та фермери. На цій нараді Руслана Вайда, за її словами, звернулася до виробників сільгосппродукції і запросила їх торгувати на муніципальному ринку у Калуші. Причому вони звільняються від оплати за оренду торгового місця. Це дозволило б дещо зменшити ціни на овочі, зокрема на картоплю. Остання у Калуші коштує дорожче, ніж деінде в області. Притому, що у Калуському районі працюють фермери, які займаються вирощуванням картоплі. Однак їх спонукають продавати свою продукцію в обласному центрі. Як наслідок, у Калуші немає достатньої кількості картоплі.

На нараді фермери підтвердили, що достатньої кількості овочів для того, щоб забезпечити попит і знизити ціну на цю продукцію, у них немає. До речі, у четвер зі своєю продукцією на міський муніципальний ринок вийшов фермер з Калущини. Він продавав картоплю за ціною 4 грн. за кілограм і дешевий буряк. Жодної плати з нього не беруть. Відтак, переконана Руслана Вайда, те, що Калуш є єдиним містом в області, яке має свій муніципальний ринок — велика перевага. Метою його діяльності є не так заробляння грошей для міського бюджету, як соціальна функція і створення можливості для калушан придбати продукти за мінімальними цінами. А це, зважаючи на подорожчання продуктів харчування і різке зменшення купівельної здатності населення — дуже важлива справа.

Те, що різко подорожчала гречка — ще півбіди. Значно загрозливішим є різке подорожчання борошна, яке розпочалося цього тижня. Це означає, що вже невдовзі так само різко підуть вгору ціни на хліб та хлібобулочні вироби. За новими цінами борошно почали поставляти вже цієї середи, буквально за день його ціна зросла на 13%. Станом на вчора середня роздрібна ціна на борошно у Калуші становила 3,54 грн. за кілограм (слід врахувати, що у роздрібній мережі продають борошно як за «старими», так і вже за «новими» цінами). Але інформація про дорожчання цього стратегічного для кожної родини продукту, яка прозвучала у центральних ЗМІ, справила свій ефект. Вже у четвер у Калуші почали масово скуповувати борошно. Так, на муніципальному ринку його продавали за ціною 3,2 грн. за кілограм, тут утворилася велика черга, так що довелося кілька разів борошно довозити.

За словами Руслани Вайди, для того, щоб стабілізувати ситуацію і стримати різкий ріст цін на хліб, ОДА звернулася до виробників хліба і хлібобулочних виробів з проханням подати пропозиції для отримання пшениці за низькими цінами з державного інтервенційного фонду. Свої пропозиції подав лише Калуський хлібокомбінат. Річ у тім, що, крім заявки, від виробників хліба вимагається ще й передоплата. Більшість наших виробників, а це невеликі підприємства, які спеціалізуються на випіканні хліба, купують борошно під реалізацію і не мають достатньо вільних коштів для здійснення передоплати.

Між іншим, Руслана Вайда повідомила, що вже є інформація, що і заявку хлібокомбінату скоріш за все у повному обсязі задоволено не буде. Це означає, що держава не має достатніх резервів пшениці для того, щоб забезпечити виробництво дешевого хліба. До речі, обласна цінова інспекція регулярно проводить перевірки виробників хліба щодо дотримання ними гранично допустимих надбавок на свою продукцію (10%). Жодних порушень у Калуші виявлено не було. Однак у будь-якому разі зростання ціни борошна призведе до збільшення собівартості хліба, а отже калушанам варто готуватися до зростання роздрібних цін на продукцію хлібопекарів. Або ж закуповувати борошно і пекти хліб самостійно.

Джерело інформації - газета "Дзвони Підгір'я"
Категорія: Економіка | Переглядів: 759 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]