[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2012 » Березень » 14 » Ціни в українських аптеках прирівняють до польських
11:47
Ціни в українських аптеках прирівняють до польських
Президент України Віктор Янукович доручив уряду врегулювати ціни на медикаменти, запровадивши європейську практику — референтну систему ціноутворення. Комітет, створений при Міністерстві охорони здоров’я, встановлюватиме середню вартість кожного конкретного препарату (ціну для розрахунку братимуть у кількох країнах). Ця сума і буде тією межею, вище якої не дозволятимуть піднімати вартість лікарських засобів.

Над цим проектом вже працює група експертів з МОЗу - моніторять ціни у польських, сербських, молдовських та угорських аптеках. Для початку систему випробують на ліках від гіпертонії. Чиновники переконані: коли цей метод запрацює, вартість медикаментів знизиться на 25-30%. Однак пересічні українці ще довго будуть переплачувати за ліки. «За референтними цінами будуть закуповуватися лікарські засоби за держпрограмами (наприклад, препарати для ВІЛ-інфікованих, онкохворих тощо), які видаються безкоштовно. Коли систему апробують на соціальних препаратах, візьмуться за інші. Тоді й для звичайних пацієнтів, які купують ліки самостійно, ціни знизяться», - каже голова громадської організації «Союз працівників фармації» Костянтин Косаченко.

Також у МОЗ планують запровадити систему часткової компенсації вартості деяких медикаментів (ліків від захворювань, від яких потерпають великі групи населення та які характеризуються високою смертністю, передусім серцево-судинних недуг). "Розмір відшкодування залежатиме від економічної ситуації у країні та можливостей держбюджету”, - заявив голова Державної служби з лікарських засобів Олексій Соловйов. "Тобто за ліки платитимуть і пацієнт, і держава (або страхова компанія), - пояснює Костянтин Косаченко. - Це дозволить знизити ціни в аптеках на 20%. За окремі препарати держава зможе компенсувати до 50% їх вартості”.

 За словами експерта, такий підхід допоможе побороти проблему самолікування, оскільки без рецепта лікаря вартість ліків відшкодовувати не будуть.

Джерело інформації - газета "Високий Замок"
Категорія: Медицина | Переглядів: 929 | Додав: CHERNISHOV | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]