[Калуський інформаційний портал ]
Головна » 2009 » Вересень » 13 » Чому знову дорожчають ліки?
22:19
Чому знову дорожчають ліки?
На 10-15% зросли ціни на ліки в українських аптеках за останні два тижні. Фармацевти пов’язують це зі зростанням курсу долара. А в чому причина подорожчання ліків, на думку представників парламентського комітету з питань охорони здоров’я? Яких заходів вживає Антимонопольний комітет?
 
Валютні коливання - єдина причина подорожчання ліків?

Основна причина підвищення цін на ліки в українських аптеках - зростання поборів з боку чиновників, а не вищий курс долара. Це стверджує керівник Асоціації фармацевтичних працівників Олена Проднікова. Натомість президент іншої Асоціації фармацевтичних виробників Петро Багрій говорить саме про вплив знеціненої гривні на вартість ліків. «Курс долара впливає тільки на валютну складову собівартості лікарських препаратів. А ми знаємо, що сьогодні, наприклад, закупівля сировини у нас 100% імпортна, деякі комплектуючі, упаковка також. Багато компаній флакончики, ампули купують закордоном, тому ми прив’язані до валюти. Якщо говорити про українські ліки - 50% вартості складає валютна складова і безумовно вона впливає на ріст ціни».

Українські фармацевтичні компанії змушені піднімати ціни на свою продукцію, оскільки працюють на імпортній сировині, вартість якої через валютні коливання, постійно зростає, каже Григорій Макаренко, начальник відділу постачання Борщагівського Хімфармзаводу. «Нам імпортні постачальники дають сировину на ліки з відтермінуванням платежу на 3 місяці (90 днів). Інше питання в тому, що нашим посередникам обмежували націнки, а вони не хочуть брати продукцію за іншою націнкою. І як вижити зараз цьому національному виробнику?»

У різних аптеках - різні ціни


Ціни в аптеках два тижні тому почали поступово повзти вгору і підвищуються вони регулярно з кожним новим завезенням товару, говорить власниця однієї аптечної мережі Олена. «Якби це була не єдина причина, то ціни на вітчизняні ліки не змінилися б, а вони також зростають, тому що фактично вся сировина закуповується знову ж таки за кордоном за валюту. Якщо препарат коштував 80 гривень, то за останні два тижні до нас він міг зайти за 95 гривень».

Щоправда, є ще один важливий момент, який може впливати на вартість препаратів. Якщо аптека уклала договір з іноземним постачальником ліків у валюті – це автоматично збільшує ціну. Тому вартість одного і того ж препарату у різних аптеках може дуже відрізнятися. В цьому переконалася 25-річна Олена, яка перебуває на сьомому місяці вагітності. «Я постійно купує пігулки Магне В-6. Місяць тому я їх купила в одній із аптек за 74 гривень, а вчора в інші аптеці - за 58 гривень. Це напевно ще залежить від аптеки та від націнки».

Незважаючи на чергове подорожчання, попит на ліки зовсім не змінився. Обсяги реалізації лікувальної продукції залишаються стабільними. А пенсіонери та інваліди все частіше користуються знижками.

Слід зауважити, що за останній рік вартість ліків в Україні зросла в середньому на 50-100%.

Долар подорожчав удвічі, а деякі ліки - в 4–6 разів

Тим часом експерти зазначають, що долар подорожчав за останній рік майже удвічі, а ціни на деякі ліки зросли в 4–6 разів. Що стосується роботи контролюючих органів, то вони досить довго проводять перевірки нових партій імпортованих товарів, вважає економіст Олександр Жолудь. «Те, що імпортовані ліки повинні проходити обстеження (раз на рік, а також кожна окрема партія), може викликати тимчасовий дефіцит цих ліків, але зазвичай це не призводить до зміни ціни».

Формування цін на ліки в Україні є штучним та необґрунтованим, стверджує перший заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я В’ячеслав Пєрєдєрій. На його думку, органи контролю в такій ситуації бездіяльні. «Повинна працювати прокуратура. Не працює ні Антимонопольний комітет, ні УБОЗ. Наприклад, у 2003 році вакцинація для України коштувала 101 мільйон гривень, то в 2008 році вона вже коштувала 270 мільйонів гривень. Невже у нас стільки дітей народилося? Що змінилося».

Антимонопольний комітет перевіряє, чи були зловживання


Нині антимонопольний комітет розглядає справи проти десяти фармацевтичних компаній, які працюють на оптовому ринку постачання медичних препаратів, зазначає Юрій Кравченко, перший заступник голови Антимонопольного комітету. «Ми проводимо розслідування не щодо ціни, а щодо ознак зловживання монопольним становищем. Воно може відбуватися у вигляді становлення монопольно-високої ціни, у вигляді відмови постачати товар учасниками ринку, у вигляді дискримінації інших учасників ринку».

Якщо факти зловживання монопольним становищем будуть підтверджені – комітет може прийняти рішення про накладення штрафу до 10% прибутку за рік, який передував вчиненню порушення і може накласти на монополіста певні зобов’язання, зазначив Юрій Кравченко.

За перевірками Генеральної прокуратури України, які вона проводила у квітні цього року, українці щорічно переплачують 1 млрд. доларів через необґрунтовано завищені ціни на ліки.
 
Джерелоінформації - радіо "Свобода"
Категорія: Медицина | Переглядів: 842 | Додав: info-kalush | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]